Skip to content

10 alimente probiotice, benefice pentru flora intestinala, digestie si sanatate. Unii experti sustin ca o lingura de varza murata are la fel de multe probiotice precum un flacon cu 100 de suplimente.

Daca va doriti o flora intestinala si o digestie sanatoasa, aveti nevoie de un microbiom sanatos — sistemul de microbi care traiesc in intestine. Suplimentele probiotice va pot ajuta sa va mentineti microbiomul in echilibru, dar puteti obtine probiotice si din alimentele obisnuite consumate in fiecare zi.

In cartea “I Contain Multitudes”, Ed Yong citeaza studii care arata ca o lingura de varza murata (cu apa si sare) contine mai multe probiotice decat o cutie cu 100 de capsule de suplimente.

Probioticele sunt microorganisme vii, adesea numite „bacterii bune”, care ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos in intestin, prin promovarea cresterii bacteriilor benefice si suprimarea celor daunatoare.

Probioticele se gasesc in mod obisnuit in alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul si varza murata. Consumul regulat poate sprijini digestia, poate stimula sistemul imunitar si poate chiar imbunatati starea de spirit si bunastarea generala. In fapt, contribuie la sanatatea digestiva, care, la randul sau, poate reduce depresia, poate imbunatati sanatatea mintala, poate promova sanatatea inimii si poate ajuta la obtinerea unui ten mai luminos. 

Bacteriile intestinale bune pot contribui, de asemenea, la promovarea unui metabolism sanatos, ceea ce poate reduce riscurile de afectiuni precum obezitatea si diabetul. 

Insa daca doriti sa va stimulati sanatatea intestinala in mod natural, consultati intotdeauna mai intai medicul dumneavoastra. Sfaturile de mai jos sunt culese din carti si articole care incearca sa descopere care sunt cele mai bune alimente probiotice pentru o flora intestinala optima.

Iaurtul este un aliment probiotic de baza, se recomanda sa optati pentru iaurt cu “culturi vii” si active. 

Unele iaurturi sunt comercializate special pentru continutul lor probiotic sau pentru a ajuta la imbunatatirea digestiei (Activia). Iaurtul contine de obicei bacteria L. acidophilus, care poate promova cresterea bacteriilor bune in intestin. Este o optiune excelenta, deoarece este disponibil pe scara larga, vine intr-o varietate de arome pentru a va satisface gusturile si poate fi consumat direct din recipient.

Kimchi este o garnitura traditionala coreeana, preparata prin fermentarea legumelor cu bacterii lactice probiotice. 

Considerat unul dintre ceilalti campioni in materie de probiotice, kimchi este preparat cu ingrediente sanatoase precum legume (cel mai frecvent varza Napa, morcovi, ceapa verde si ridichi), usturoi, ardei rosu macinat, ghimbir si alte condimente.

Este o garnitura minunata si se serveste in mod traditional cu orez fiert. Studiile au aratat ca este asociat cu proprietati anti-cancer, anti-obezitate, sanatatea colorectala, reducerea colesterolului, anti-imbatranire, sanatatea creierului, a sistemului imunitar si a pielii.

Pentru Romania, cea mai traditionala sursa de probiotice sunt muraturile.

Muraturile preferate de multi romani pot contine probiotice in cantitati uriase. Daca nu va puteti prepara propriile legume fermentate, trebuie sa va asigurati ca achizitionati muraturi fermentate de la raionul frigorific al supermarketului.  Se recomanda sa cititi eticheta si sa va asigurati ca nu contin aditivi, otet sau sare in exces.

In principiu, orice legume murate care mentioneaza in mod specific ca au probiotice sunt foarte sanatoase. Cea mai laudata este varza murata — realizata strict cu apa si sare — pe care expertii in flora intestinala recomanda sa o consumati aproape zilnic, cate o lingurita dupa o masa mai copioasa. Rezultatul este o digestie mult mai buna, proprietati anti-inflamatoare si anti-balonare dar si un sistem imunitar intarit.

Maiaua contine bacterii lactice, paina cu maia este cea mai veche forma de paine dospita, folosita in Egiptul antic in urma cu 4.000 de ani.

Maiaua este mediul in care drojdia si bacteriile bune se dezvolta consumand apa si faina. De aceea, paina cu maia este mentionata in cercetari ca avand proprietati importante pentru [rebioticele si probioticele naturale. De asemenea, este legata de un control mai bun al glicemiei, de reducerea colesterolului, de un risc mai scazut de diabet, de reducerea riscului de boli cardiovasculare si de un control mai bun al greutatii.

Se considera ca maiaua ar fi fost descoperita accidental cand drojdia salbatica a fost lasata la crescut pana s-a transformat in aluat dospit, ducand la fermentarea microorganismelor bune si la o paine cu aroma si textura mai bune. In anul 2.000 i.e.n. nu erau cunoscute efectele benefice pe care le avea asupra sanatatii, fiind folosita mai degraba ca un mijloc de reducere a risipei alimentare.

Alaturi de muraturi, kefirul este celalalt campion in privinta nivelului ridicat de probiotice — zeci de trilioane in cativa mililitri.

Kefirul este un lapte fermentat obtinut cu ajutorul boabelor de kefir. Acesta incepe ca un lapte normal de vaca sau de capra, iar apoi se adauga in lapte o colonie de drojdie si bacterii lactice sub forma de boabe, numita kefir. Amestecul este lasat sa fermenteze timp de aproximativ o zi, apoi laptele este filtrat de boabe si creeaza bautura de kefir, un probiotic puternic care contine de fapt mai multe probiotice decat iaurtul.

Kombucha a fost supranumita „elixirul sanatatii nemuritoare” datorita capacitatii sale de a sustine sanatatea si bunastarea intregului corp, prevenind in acelasi timp bolile.

Kombucha  este de fapt un ceai fermentat, astfel incat obtineti beneficiile pentru sanatate ale ceaiului cu impulsul probiotic al unei bauturi fermentate. Se prepara prin adaugarea de tulpini de bacterii, drojdie si zahar la ceaiul negru sau verde, ceea ce duce la crearea unui mediu fericit pentru probiotice. Acesta fermenteaza timp de aproximativ o saptamana sau mai mult pana cand creste o textura de tip ciuperca pe partea superioara. Ciuperca este filtrata pentru a produce un nou kombucha.

Este plina de probiotice si aminoacizi care vor ajuta organismul sa digere zaharul si este, de asemenea, un remediu natural excelent pentru mahmureala.

Supa Miso este o alternativa mai delicioasa fata de alimentele de mai sus.

Miso este o pasta facuta de obicei din boabe de soia fermentate si functioneaza ca un condiment pentru a face sosuri, creme tartinabile si supe. 

Supa Miso foloseste aceasta pasta pentru prepararea supei. Deoarece miso este un aliment fermentat, este plin de probiotice iar supa se potriveste de minune cu mesele mai copioase, dar este si un pranz placut si usor.

Otetul din cidru de mere este dublu fermentat, asigurand o multime de probiotice.

Otetul de cidru de mere este de ani de zile un supliment de sanatate popular. Acesta are probiotice naturale din procesul de fermentare. Desi beneficiile sale necesita cercetari suplimentare si recomandari din partea medicului specialist, multi oameni il folosesc pentru orice, de la calmarea refluxului acid la pierderea in greutate. Are o aroma puternica, asa ca, daca nu va place sa il consumati direct, il puteti adauga la dressingul pentru salate, la marinate sau la lichidul pentru muraturi.

Anumite tipuri de branza au probiotice. 

De exemplu, branzeturile maturate care nu sunt incalzite ulterior tind sa aiba probiotice. Exemplele includ branza elvetiana, Gouda, cheddar, Edam, Gruyère, branza de vaci si provolone. Vestea buna este ca multe tipuri populare de branza au probiotice, inclusiv un bol de branza proaspata de vaci pe care il puteti servi cu fructe, la desert.

Citește în continuare