Alimentele de sezon pe care e bine sa le consumati toamna. Ce ne invata medicina chineza despre alimentele care fac trecerea de la un anotimp la altul
Toamna este la doar cativa pasi de noi, diminetile au inceput sa fie racorase, si, la fel cum selectia noastra vestimentara se schimba odata cu anotimpurile, la fel ar trebui sa faca si dieta noastra.
Organismul nostru trebuie sa se schimbe de-a lungul anotimpurilor, astfel ca, a manca o salata usoara iarna ar fi echivalentul unei rochii foarte vaporoase la temperature cu multe grade minus.
Fiecare anotimp, prin fructele si legumele sale ne da indicii despre nutrietii pe care sa-i aducem in corpul nostrum.
Pe masura ce temperaturile scad, trebuie sa ne hranim si sa incalzim corpul din interior, pentru a echilibra yin si yang. Daca mancam alimente „reci”, cunoscute si ca alimente yin, cum ar fi fructele, legumele crude, salatele si bauturile reci, suprasolicitam yin-ul, lasandu-ne sa ne simtim reci din interior si mai predispusi la imbolnavire. Prin urmare, in lunile mai reci este vorba de a manca alimente yang – radacinopase din pamant – si hranitoare, care ne vor echilibra hormonii, ne vor intari sistemul imunitar, ne vor stimula energia si ne vor face sa ne simtim bine din toate punctele de vedere.
Cel mai important, in medicina traditionala chineza este despre a manca in functie de sezon fructe si legume care se gasesc local.
Urmatoarele alimente sunt cele care sunt in sezon acum si care ar trebui sa faca parte din dieta noastra:
Legume radacinoase: morcovi, vinete, dovleac si cartof dulce; cereale integrale: orez brun, quinoa, ovaz si mei; leguminoase: fasole, naut, linte, linte, soia; legume verzi: broccoli, spanac, varza kale, telina si anghinare; fructe: mere, rodii, smochine si pere; ierburi: ghimbir, turmeric, scortisoara, rozmarin, cimbru, busuioc si marar.
E momentul in care puteti sa introduceti slanina si sunca la mesele de pranz, pentru ca grasimea animala naturala se va digera foarte bine si va ajuta foarte mult organismul.
Un plan de masa eficient, impartit pe fiecare moment al zilei ar putea arata asa.
La mic dejun incepeti cu un terci hranitor si incalzitor facut cu ovaz preincalzit, lapte vegetal, mar ras, ghimbir si scortisoara si cateva nuci si seminte la alegere.
Pentru pranz: combinati un fel de cereale cu legume radacinoase, leguminoase si o garnitura de legume verzi unde puteti pune somon sau ton, si un ou fiert. Aveti astfel un pranz satios si cu o gama larga de vitamin si nutrienti.
La cina puteti pregati o supa calda cu legume si leguminoase sau cereale.sau…Gatiti la aburi sau la cuptor un peste la alegere cu o garnitura de legume
La categoria gustari intre mese puteti incerca un latte cu turmeric, sau ceaiuri calde din plante medicinale, nuci si seminte sau batoane de granola. Acum este momentul bauturilor calde care relaxeaza muschii si dau un confort mental.
Adaptarea dietei la anotimpuri este cruciala pentru sanatatea si bunastarea dumneavoastra, atat fizica, cat si mentala. Simtiti-va plin de energie pe tot parcursul zilei si evitati sa va imbolnaviti in aceasta iarna alegand intelligent ce veti manca pentru urmatoarele saptamani.