Cea de-a sasea editie a Alpin Film Festival o are invitata pe Catherine Destivelle, cea mai buna alpinista din istorie. Toate evenimentele din cadrul festivalului sunt gratuite
Alpinista franceza Catherine Destivelle vine la intalnirea cu iubitorii de munte din Romania, la cea de-a 6-a editie Alpin Film Festival (AFF.6), intre 7-12 septembrie 2021, la Brasov. Considerata cea mai buna alpinista din istorie, sportiva care a inspirat generatii si a cucerit, in expeditiile sale solo, cele mai inalte culmi ale lumii.
Catherine Destivelle s-a nascut si a copilarit la Paris, dar si-a descoperit pasiunea pentru ascensiuni la o varsta foarte frageda. In copilarie, se aventura adesea in padurea Fontainebleau, la periferia orasului, iar pana la 15 ani putea urca pe cele mai abrupte stanci. La 17 ani isi petrecea timpul escaladand cele mai inalte varfuri din Alpi, iar dupa putin timp si-a abandonat cariera de kinetoterapeut pentru a-si indeplini adevarata pasiune, concurand la cateva dintre cele mai importante competitii internationale de alpinism.
„Imi urmez intotdeauna instinctele si rareori sunt dezamagita de ele”, spune Catherine Destivelle cand vine vorba despre deciziile care au condus-o pe culmile lumii, citata de oficialii festivalului. In 1990 a urcat liber Turnul fara nume din Pakistan, iar in luna iunie a anului 1991 a deschis un nou traseu pe faimoasa fata vestica a Drusului, in timpul unei ascensiuni solo de 11 zile. In 1992 a stabilit un record impresionant, devenind prima femeie care a urcat solo pe fata nordica a muntelui Eiger, in mai putin de 15 ore. A reusit a doua escaladare la liber a rutei Slovene pe Trango Tower, a escaladat fata sud-vestica a Shishapangma, a realizat ascensiuni impresionante si in Antarctica si a escaladat solo trasee din SUA, Mali si Tailanda.
In 2020, Catherine Destivelle a fost recompensata cu Premiul pentru intreaga cariera Piolet d’Or, devenind prima femeie din istorie care a primit aceasta distinctie onorifica acordata celor mai importanti alpinisti din lume.
Catherine Destivelle va fi prezenta la Gala de decernare a premiilor AFF, programata sambata, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta din Brasov.
In aceeasi seara, spectatorii prezenti la Brasov vor avea sansa sa o intalneasca si pe faimoasa alpinista si regizoare Eliza Kubarska, invitata la proiectia documentarului Peretele umbrelor/ The Wall of Shadows, cel mai recent film pe care il semneaza.
Filmul este castigatorul Marelui premiu la Banff Mountain Film Competition si urmareste ascensiunea unei familii de serpasi care incalca un tabu si se urca pe Kumbakarna, cel mai sfant dintre munti, pentru strange banii necesari sustinerii educatiei fiului lor. Urmariti indeaproape de Eliza Kubarska, ei insotesc o expeditie europeana pe un munte care nu mai fost escaladat pana acum. Ea insasi o alpinista cu experienta, regizoarea reuseste sa surprinda imagini uluitoare ale peisajului, onorand dimensiunea spirituala a expeditiei.
Documentarul Romania Salbatica (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) va fi proiectat vineri, pe 10 septembrie, de la ora 21:00, in Piata Sfantul Ioan din Brasov.
Filmul este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din tara noastra. Dupa mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si mai bine de 10 ani de preproductie, filmul prezinta imagini in premiera pentru Romania, din regiuni spectaculoase si greu accesibile, precum si povesti unice despre biodiversitatea tarii.
Anul acesta, festivalul reuneste peste 50 de filme din intreaga lume, selectia de filme fiind inspirata de tema protectiei mediului si de subiectele care tin de protejarea naturii si a muntelui, de promovarea locurilor frumoase pe care zona montana le ofera.
Accesul la evenimentele din programul AFF.6 va fi gratuit, in limita locurilor disponibile. Programul complet al proiectiilor si biletele de acces cu valoare zero sunt disponibile online aici