De vineri, 21 aprilie, incepe American Independent Film Festival. The Whale (cu Brendan Fraser ) si Spy /Master (serialul HBO despre un spion dublu al lui Ceausescu) printre proiectii
American Independent Film Festival revine anul acesta la Bucuresti cu cea de-a 7-a editie care va avea proiectii in salile de cinema din Bucuresti, intre 21 si 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco si Cinemateca Eforie si proiectii in aer liber, intre 23 si 25 iunie, la Roaba de cultura, in Parcul Herastrau.
Totodata, AIFF va avea, intre 21 si 23 aprilie proiectii la Cluj, la cinematografele Arta si Victoria.
Productiile originale dezvoltate in afara sistemului hollywoodian reprezinta si anul acesta focusul festivalului, iar prima zi de proiectii va aduce publicului doua premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie si primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER care va fi proiectat la sala Elvire Popesco, in prezenta echipei.
„O Teyana Taylor fascinanta joaca in debutul in lungmetraj al regizoarei A.V. Rockwell – A THOUSAND AND ONE – o captivanta poveste de dragoste plasata in New York, un film despre maternitate si supravietuire intr-un oras aflat intr-o schimbare rapida.” observau cei de la The New York Times care continua: „lungmetrajul e ca o minune. Este un proiect mic doar in sens prozaic. E un film intim, uman, cu oameni obisnuiti ce duc lupte obisnuite”.
Desi se chinuie mutandu-se din adapost in adapost alaturi de fiul sau, Terry, in varsta de sase ani, Inez isi traieste viata dupa propriile reguli, fara regrete, in New York-ul anilor ’90. Atunci cand Terry este amenintat sa fie dat din nou in plasament, aceasta se hotaraste sa-l rapeasca.
A THOUSAND AND ONE„este un portret tandru, adesea dureros, al legaturii instabile, dar iubitoare, dintre o mama si fiul sau, ambii scuipati din sistemul de plasament. Este, de asemenea, o ampla evocare a unui oras aflat in agonia gentrificarii accelerate si al politiei discriminatorii.” a scris The Hollywood Reporter despre filmul ce va putea fi vazut in premiera nationala la American Independent Film Festival .7.
Bazat pe un scenariu dezvoltat in cadrul WRITE A SCREENPLAY FOR… (atelierul de dezvoltare de scenarii al AIFF), miniseria SPY/MASTER a fost inclusa in selectia Berlinale Series de anul acesta fiind primul proiect din Europa Centrala si de Est nominalizat in cadrul acestei competitii.
Incluzandu-l intr-o selectie de sapte seriale de neratat la Berlinale, Variety rezuma actiunea astfel: „in 1978, un spion din Est dezerteaza in Vest si asa incepe un joc de <poker de spioni> intre CIA, Securitate, KGB si Stasi.” Miniseria prezinta o saptamana din viata lui Victor Godeanu, mana dreapta a lui Nicolae Ceausescu si cel mai important consilier al acestuia, dar si un agent KGB sub acoperire care trebuie sa scape din Romania inainte sa fie deconspirat de doi agenti indarjiti de la Contraspionaj.
Productia HBO MAX ii are in distributie pe actorii: Alec Secareanu, Parker Sawyers, Svenja Jung, Ana Ularu, Laurentiu Banescu, Andreea Vasile, Nico Mirallegro, Iulian Postelnicu, Claudiu Bleont, Elvira Deatcu, Alexandra Bob si este scris de Adina Sadeanu si Kirsten Peters. Antony Root, Johnathan Young si Anke Greifeneder sunt producatori executivi, Ioanina Pavel este producator creativ, Viktória Petrányi si Judit Sós sunt producatoarele Proton Cinema, iar Tudor Reu este producatorul din partea Mobra Films. Proiectia din cadrul festivalului va fi urmata de o sesiune de Q&A cu echipa miniseriei.
Abonatii HBO si HBO Max din Europa si SUA vor putea urmari SPY/MASTER din luna mai.
Regizat de Darren Aronofsky – cunoscut publicului larg pentru Requiem for a Dream, Black Swan sau mai recentul Mother!, cu un Brendan Fraser „remarcabil intr-o drama intortocheata a auto-distrugerii” (The Guardian), THE WHALE spune povestea unui profesor de engleza destul de izolat, suferind de obezitate morbida, care incearca, oarecum tardiv, sa reia legatura cu fiica sa adolescenta.
„Aronofsky ne provoaca sa vedem dincolo de prejudecatile si ideile noastre pre-programate legate de atractie, pentru a gasi frumusetea in personajul central, in melodia calda si invaluitoare a vocii sale, in sufletul sau poetic si pasional. Dar, in acelasi timp, il filmeaza intr-un mod care accentueaza stadiul nedemn al vietii sale ce se desfasoara aproape in intregime pe canapea.” continua The Guardian.
Mult-aclamatul maestru al genului horror, Ari Aster, se intoarce cu cel de-al treilea sau lungmetraj, BEAU IS AFRAID, dupa uluitoarele sale succese, filmele Hereditary si Midsommar.
Regizorul si scenaristul si-a anuntat viitoarea colaborare cu Joaquin Phoenix inca din 2021, BEAU IS AFRAID fiind prezentat atunci ca un „portret intim – ce se intinde pe cateva decenii – al unuia dintre cei mai de succes antreprenori ai tuturor timpurilor”, cu Phoenix – fost invitat special al American Independent Film Festival, in rolul principal.
Descris de catre Aster ca fiind o „comedie de cosmar” care a trebuit sa fie modificata dintr-un scenariu original de patru ore, BEAU IS AFRAID este povestea unui barbat bland, dar inghitit de anxietate, ce este nevoit sa-si infrunte cele mai intunecate frici odata ce porneste intr-o calatorie odiseica inapoi spre casa in urma mortii subite a mamei sale. O calatorie „ametitoare si obsedanta care iti staruie in minte” – Screen Rant.
In cadrul festivalului vor fi anuntati si finalistii celei de-a 5-a editii a Concursului de scenarii WRITE A SCREENPLAY FOR… organizat de Asociatia Cinemascop cu sprijinul PRO TV. Anul acesta scenaristii au fost invitati sa propuna un scenariu de miniserie TV sau lungmetraj de comedie sau thriller. Peste 300 de aplicatii au fost primite si urmeaza a fi analizate de catre Gabriela Iacob – Head of Scripted Development PRO TV si Cristian Mungiu – regizor si scenarist, initiatorul American Independent Film Festival.
Festivalul continua sa-si asume si anul acesta misiunea de a aduce in discutie teme sociale si comunitare si de a dona catre cauze umanitare toate incasarile ce revin organizatorilor din vanzarea biletelor. Spectatorii sunt indemnati sa sustina aceste cauze prin prezenta la film si participarea la dezbaterile organizate in cadrul AIFF.
La editiile precedente au beneficiat de sprijinul acordat de spectatorii AIFF, prin intermediul festivalului, urmatoarele organizatii non-guvernamentale: Casa Buna, Ovidiu Ro, Casa Share, Programul de voluntariat Our Big Day Out, Asociatia Expert Forum si Asociatia Save the dogs and other animals.
Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de animale vii din Europa. In fiecare an, sute de mii de necuvantatoare, in special oi, sunt inghesuite in vapoare si transportate in conditii greu de imaginat, in special catre Orientul Mijlociu si Africa. Acum cateva luni imaginile groaznice cu cele peste 14 mii de oi moarte in Portul Midia au facut inconjurul lumii, iar asociatiile internationale de protectie a animalelor au acuzat o supraincarcare a vaporului. Desi exista reglementari nationale si internationale cu privire la astfel de situatii, sunt inca multe mecanisme care trebuiesc perfectate, in lipsa lor, astfel de situatii se pot repeta, supunand alte sute de mii de animale la o suferinta prelungita si inutila. Uniunea Europeana a recomandat deja vara trecuta Romaniei interzicerea exportului de animale vii, dupa ce un cargou a pornit cu mii de oi la bord catre Golful Persic, in luna august, pe o caldura infernala. Sute de animale au murit atunci pe drum, sustin reprezentantii Animals International.