Skip to content

Amintiri de la scoala. Andreea Mateiu „Spaima mea cea mai mare era sa „intreb”, sa fiu curioasa. Nu voiam sa deranjez orele prea mult, asa ca ma vedeam in postura sa invat lucruri pe care nu le intelegeam”

Toata luna septembrie Urban.ro va prezinta amintiri de la scoala ale unor artisti romani din generatii diferite. Ne dorim ca intamplarile prezentate aici sa fie o motivatie si pentru parinti si pentru copii pentru a gasi un echilibru intre seriozitate si relaxare in felul in care abordeaza scoala.

Astazi o descoperiti pe actrita Andreea Mateiu pe care o vedeti In aceste zile in serialul Atletico Textila, dar si in multe spectacole de teatru la teatrul Metropolis, sau spectacole independente, (La sfarsitul articolului gasiti spectacolele in care joaca in aceasta luna si orasele din tara unde se afla in turneu.)

Ati mai vazut-o in filmul Nunti, Botezuri, Inmormantari si are in aceste zile in pre productie un scurt metraj al carui scenariu l-a scris chiar ea si cu care a castigat concursul CNC.

Este mama unei fete.

Care e cea mai frumoasa amintire din anii de scoala?

 Prima amintire care imi vine in minte este ziua in care m-am trezit cu invatatoarea mea din clasele 1-4 la usa. Ulterior am aflat ca era un obicei pe care il practica de ani de zile, cu toate generatiile. D-na Berlan venea cu sotul ei (invatator si el, dar m-a ferit Dumnezeu sa pic la clasa dumnealui, pentru ca era super autoritar) in vizite neanuntate la elevii din clasa.

Atunci mi se parea total aiurea, dar acum mi se pare foarte amuzant, mai ales ca intentia era una buna. Sa cunoasca mediul in care locuiesc, sa imi cunoasca parintii dincolo de sedintele la care se discutau note si conduita scolara. Cred ca era importanta cumva… apropierea asta dintre pedagog si elev, pedagog si parinti. Mi-a cerut caietul cu temele si le-am analizat impreuna. De atunci, prima mea grija cand ajungeam de la scoala era sa imi fac temele, pentru ca nu stiam cand poate veni.

 Ideea e ca pe parcursul serii se si ametise putin, pentru ca tata ii servise cu un vin. Eram in clasa I.

Pastrezi legatura cu colegii?

 Pastrez legatura cu anumiti colegi. Nu cu toti. Am o prietena din clasa 1, care locuieste la Brasov, dar de fiecare data cand avem ocazia ne contactam. Cu Ana Covalciuc, actrita si prietena minunata, am fost colega de banca din clasa a 9-a si am ramas prietene si colege. E inca trecuta ” Cole” la contactele din telefon.

Ce ai face diferit acum legat de cum abordai scoala (ne referim la anii cu liceu inclusiv)?

Cred ca m-as preocupa mai mult de materiile care ma intereseaza in mod special, decat sa bifez tot, pentru ca la final sa am medii bune. As citi mai mult – clar si as cauta informatii dincolo de ce se preda la ore. Mi se pare ca am avut multe materii inutile si imi dadeam mult interesul sa iau note bune la toate, iar acum e un amestec de informatii nesigure.

Care era spaima ta cea mai mare si cum o vezi acum?

Spaima era sa nu intru dupa ora 20:30 in casa (ora impusa de tata). Dar presupun ca ma intrebati legat de scoala. Spaima mea cea mai mare era sa ” intreb „, sa fiu curioasa. In sensul in care luam de bun, exact ce mi se preda. Nu voiam sa deranjez orele prea mult, asa ca ma vedeam in postura sa invat lucruri pe care nu le intelegeam. Acum mi se pare aberant.

Daca nu intelegi ceva, intreaba! Daca nu e suficient raspunsul, cauta! Daca nici asa nu se leaga ideile,mai intreaba inca o data!

Poate esti enervant, poate in capul tau ti se pare ca e penibil sa nu pricepi un lucru evident pentru ceilalti, dar mi se pare important sa ai curajul sa spui „ma scuzati, puteti sa imi mai explicati inca o data?”. Altfel trec anii si realizezi ca pentru logica (de exemplu) ai invatat 5 ore pe saptamana si nu mai tii minte nimic.

Imagine din Atletico Textila

Pe Andreea Mateiu o vedeti in teatru in urmatoarele zile dupa cum urmeaza pe 6 septembrie in spectacolul „CE-SI DORESC FEMEILE” Teatrul Metronom, sala Luceafarul.

 Pe 7, 8, 10 septembrie la Sibiu si Tg Mures, Brasov cu „CE-SI DORESC FEMEILE „, pe 12 septembrie la Teatrul de Comedie-„BARBATII LA 40, FEMEILE la 43”-Teatrul Metronom

Pe 13 septembrie in spectacolul ” EXTRACONJUGAL ” la Teatrul de Arta

Pe 17 septembrie in  „ULTIMII ” la Odorheiu Secuiesc, productie Teatrul Metropolis

Pe 19 septembrie ” 30+” la Teatrul Metropolis

Pe 20 septembrie in spectacolul” Balena” la Teatrul Metropolis

Din 21-29 septembrie e in turneu cu  spectacolul „Cum se face” de la Teatrul Metronom, iar pe 30 septembrie joaca in ” 30+” la Galati in Festivalul de Comedie.

Citește în continuare