(interviu) Ana Ularu, Grieta in Triburile Europei la Netflix, in februarie in Romania. “Trebuie sa fii absolut sanatos la cap ca sa fii actor si trebuie sa fii acordat cu propriul trup.”
In luna februarie, Netflix prezinta filmul “Triburile Europei”, o poveste despre lumea in 2074, un film care ii va preocupa diferit pe romani pentru ca o are pe Ana Ularu in distributie, intr-un rol cheie in poveste.
Europa viitorului a fost separata si distrusa, populatia traieste in triburi, comunitati pe grupe de interese, nu mai exista tarile pe care le stim, nu mai exista Uniunea Europeana. Sunt 4 triburi: Crimson Republic – tribul care vrea sa restaureze ordinea vremurilor de demult, Origin tribul creat de o femeie care are drept valori familia, un trib foarte razboinic care doreste sa cucereasca noi teritorii– Crows si unul extrem de inteligent care foloseste tehnologia la un nivel pe care ceilalti nu-l inteleg, dar isi doresc sa-l atinga, Atlantian.
Filmul spune povestea a trei frati din tribul pasnic, Origins, care sunt crescuti in armonie si bucurie, dar care sunt separati in urma unui incident, fiecare dintre ei ajunge intr-un alt trib si se lupta pentru supravietuire.
Ana Ularu e unul dintre personajele cheie care se intalneste si lupta impotriva fetei din tribul cel pasnic intr-o disputa in care se pun in balanta – onoarea si verticalitatea versus emotia si datoria fata de familie. Saptamana trecuta am vorbit cu Ana Ularu despre participarea ei la aceasta productie.
Ai filmat in perioada pandemiei?
Am filmat inainte de pandemie, in cazul meu, dar pentru o parte a echipei filmarile s-au intins pana in decembrie. Eu am filmat in Republica Ceha, langa Praga si am mai filmat in Croatia care e o tara absolut superba pe care nu o mai vazusem pana atunci.
Cum ai prezenta-o pe Grieta, personajul tau din Triburile Europei?
Personajul meu este unul dintre razboinicii de rang inalt din tribul Crows. Din tribul corbilor, sa zicem. Este un trib foarte puternic, cu un cod de onoare foarte puternic, dar cu niste viziuni expansioniste. Sunt razboinici de elita si in acelasi timp mari iubitori de frivol. Sunt hedonisti.
Si cu toate astea personajul tau incalca putin regulile… Ce crezi ca are Grieta in plus astfel incat nu se duce pana la capat cu partea aceasta de samurai, super draconica, a membrilor tribului ei.
Cred ca e impiedicata in prima faza. Si in alt doilea rand, dincolo de toate triburile acestor oameni, vorbim de tipologii de natura umana, care au niste manifestari repetitive in noi toti, arhietipul e puternic. Si instinctul nostru animalic.
Sunt multe personaje feminine foarte puternice… crezi ca e un mesaj feminist prin acest film?
Eu sper ca toate proiectele care se vor intampla in urmatoarea perioada – si care se intampla de o vreme -, sa nu mai aiba neaparat un mesaj feminist, ci un mesaj normalizator, in care vedem personajul feminin si feminitatea ca fiind capabile de la fel de multe tipuri de actiuni, tipuri de gandire, ca si cealalta parte. Este o problema pe care John Cassavetes o semnaliza din 1974: putem foarte usor sa functionam in arta si in orice altceva avand propria vointa si nu doar conduse de faptul ca suntem sotia lui… mama lui… sora lui, etc.
Si am avut sansa de a juca in ultimii ani in seriale care au gandit foarte progresist din punctul asta de vedere, fara sa devina teziste si fara sa devina militantiste.
Si ai avut partituri foarte serioase in cele doua seriale pe care le stiu, cel american – Emerald City si cel britanic – Alex Ryder.
Da. Roluri care ar putea fi jucate si de barbati si de oricare alta varianta intermediara pentru ca e vorba de o personalitate, de un tip de actiune, de un tip de suflet, nu de ceva care sa rezume la un gen…
„Onoarea si bucuria de a avea coloana vertebrala si de a nu minti, asta e o trasatura din tribul din care face parte personajul meu.”
Origins e un trib creat de o femeie, Varvara de la Crows e si ea la conducere. Actiunea se petrece in 2070, e un mesaj ca in viitor femeile vor avea mai multa putere? Vor fi la conducere?
Cred ca se intampla deja asta acum in istorie, in contemporan. Eu sunt din punctul asta de vedere total optimista, cred ca se poate ajunge la o functie de conducere si in pozitii de top fara sa sacrifici nimic din feminitate si din identitatea ta ca femeie. Uita-te la cum a fost tratata aceasta pandemie de toate statele care au la conducere femei. Mult mai mare grija si responsabilate fata de societate decat de propriile interese.
Lucrezi in ultimii ani cu echipe de tineri in seriale sau filme internationale. Ce crezi ca ar trebui sa se invete in plus in scoala din Romania ca sa fie mai competitiva international?
Tratarea meseriei cu responabilitate si mai departe de nevoia de a te arata sau de a-ti face publicitate. Asta mi-a placut si la partenerii mei din serialul precedent: toata lumea era acolo ca sa construiasca personajul respectiv, nu gandindu-se la ce le-ar putea aduce ulterior. E un soi de gandire aproape zen, de a trai in prezent si de a te concentra pe ce lucrezi acum, nu la viitorul covor rosu pe care ti-l intinde acest film.
Ce am putea invata toti este aceasta responsabilizare a meseriei de actor si bucuria de a te imbunatati. Sa gandesti: ok, n-am facut niciodata genul asta de rol, ce-mi lipseste…Imi lipseste timingul de comedie?! Bun, lucrez la asta. Imi lipseste o pregatire fizica de un anumit fel, ma imbunatatesc dincolo… Ar trebui sa stiu mai multe despre, nu stiu, geopolitica?! Internetul e mare si primitor. Si tot asa…
Zic demult, stii, ca trebuie sa fii absolut sanatos la cap ca sa fii actor si trebuie sa fii acordat cu propriul trup.
Ce ar trebui sa pastreze spectatorii romani din mesajele acestui serial?.
Serialul inglobeaza foarte multe diverse arhietipuri umane si diverse dorinte si diversi vectori – de la nevoia de a cuceri, la familie sau nevoia de siguranta.
M-as bucura sa se ramana cu acesti doi poli ai identitatii de om care nu inseala, care nu minte; ceea ce mi se pare esential pentru Romania. Onoarea si bucuria de a avea coloana vertebrala si de a nu minti, asta e o trasatura din tribul din care face parte personajul meu.
Si sa mai ramana cu dragostea si devotamentul si loialitatea fata de familie personificate pe caracterul personajului Liv, de la Origins.
Primesti reactii de la spectatori, via social media?
Am primit si m-am bucurat foarte tare. Primesc reactii de peste tot din lume, am perioade in care cred ca se difuzeaza ceva in Sri Lanka si brusc imi scriu oameni de acolo; pe masura ce filmele in care joc apar intr-un teritoriu, brusc imi scriu oamenii de acolo. Cel mai mult ma bucur cand imi scriu romanii, evident pentru ca… (zambeste).
Triburile Europei poate fi vazut pe Netflix in Romania din 19 februarie.