Skip to content

Anca Lupes: Nu poti sa cresti daca nu investesti (interviu)

 Anca Lupes este unul dintre cei mai cunoscuti si respectati oameni din industria muzicala, cu o experienta uriasa din care pot invata nu doar artistii, dar si cei care vor sa creasca in industria muzicala. Noi am stat putin de vorba cu ea si am aflat ce inseamna sa master the music business. 

De altfel, pe 16 si 17 februarie, la Hanul Gabroveni, va avea loc conferinta Mastering the Music Business, in care o serie de speakeri, printre care Tataee de la BUG Mafia, Cornel Ilie de la VUNK si multi alti specialiasti din domeniu vor veni sa impartaseasca idei despre cum poti avea succes in industria muzicala, dar si ce efort presupune. 

1. Care credeti ca e cea mai mare greseala pe care o fac artistii la inceput de drum?
Toti artistii (indiferent ca sunt romani, americani sau din orice alta tara) fac aceeasi greseala – pleaca la drum fara un plan. Insa aceasta “greseala” este asa de generalizata, incat nu-i mai poti spune greseala ci “obicei”. Pentru ca majoritatea artistilor incep sa cante fiindca le place foarte mult, pentru multi dintre ei optiunea de a face cariera din muzica vine mult mai tarziu si sperantele ca vor reusi sunt foarte putine la inceput. Asa ca n-o sa-i certam pentru asta. 🙂

2. Sunt unii artisti care cred ca e mai important sa aiba bani decat o echipa in spate si merg pe ideea de DIY. Se poate schimba genul acesta de mentalitate?
DIY (do it yourself) nu e o idee atat de rea, mai ales la inceput de cariera. Mai incolo, cand lucrurile incep sa se dezvolte, e nevoie de o echipa pentru simplul motiv ca ajungi sa nu mai poti face tot ce e de facut. Din lipsa de timp, de cele mai multe ori sau pentru ca ai ajuns la un alt nivel si ai nevoie de ajutor profesionist ca sa nu te trezesti in situatii neplacute (cum ar fi atunci cand ai semnat un contract “ca primarul”, chestie care te poate incurca pe mai multi ani de zile.) Majoritatea artistilor care “au reusit” au trecut si prin perioada DIY, dar cand lucrurile au devenit serioase s-au inconjurat de echipe de profesionisti.

Este foarte important pentru un artist sa inteleaga ca a plati o echipa este o investitie care, ca orice investitie, ii va aduce si mai multi bani. Dar ca sa poti face o investitie eficienta, ea trebuie facuta in deplina cunostinta de cauza. Adica artistul trebuie sa invete din cine e constituita echipa, cum iti gasesti oamenii, ce trebuie sa ceri fiecaruia dintre ei, ce trebuie sa-ti livreze fiecare dintre ei, cat de important e ce face fiecare dintre ei pentru cariera ta etc. Sa stie cum circula banii, pe unde si de ce. Sa stie ce drepturi are si cum sa le valorifice. Cei care vor sa pastreze toti banii pentru ei pot sa o faca, insa nu vor trece niciodata de un anumit nivel, foarte scazut. Nu poti sa cresti daca nu investesti. Este la fel ca in orice alt domeniu.

3. Sunteti in industria muzicala de foarte multi ani. Care e cea mai mare schimbare in bine pe care ati sesizat-o?
Ca multi oameni din industrie au inceput sa inteleaga ca nu mai pot actiona dupa ureche si au inceput sa se informeze. Merg la cursuri, citesc carti de specialitate, participa la conferinte. Ma gandeam recent ca cea mai mare greseala a oamenilor din industria muzicala a fost ca foarte mult timp nu au privit industria ca pe o industrie. Sa lucrezi in “showbiz” era doar o modalitate noua si usoara (pentru multi) sa faci bani. “Industria muzicala” nu este o notiune abstracta, ea este suma oamenilor care o compun.

Daca imaginea “industriei” nu e inca satisfacatoare, inseamna ca mai e de lucru la slefuirea oamenilor din interior. Educatia este principala unealta de slefuit 🙂 Iar cand spun educatie” ma refer desigur la invatamant. Oamenii trebuie sa inceapa sa invete despre meseriile lor inainte de a incepe sa le practice, fie ca este vorba despre latura artistica (compus si cantat), fie ca este vorba de latura de business (management/booking/PR/touring etc).

4. Va urmariti mai departe elevii de la cursurile despre industria muzicala pentru a vedea daca pun in aplicare ce au invatat?
Raman in legatura cu toti cursantii mei care doresc asta, le dau sfaturi cand ma solicita. Am creat un grup pe FB unde nu exista decat cei care au participat la cursuri – acolo se fac schimburi de idei, se recomanda articole, carti de specialitate, se cer sfaturi, se isca discutii. Ne intalnim cu multi dintre ei dupa fiecare serie noua si in timpul intalnirilor au ocazia sa se cunoasca intre ei, eventual sa incerce diverse colaborari. Incercam sa cream o mica comunitate.

5. Dati-ne trei argumente pentru care cei din industrie ar trebui sa vina la conferinta MMB.

  • Sa afle cum se vede industria muzicala din perspectiva unor profesionisti din zona internationala de top
  • Sa se puna la curent cu noutatile din industrie, sa afle cum pot deveni mai eficienti, mai competitivi pe plan intern si international
  • Pentru networking (adica sa se cunoasca intre ei) – se spune ca in industria muzicala valorezi cam cat lista ta de contacte 🙂  

Mai multe argumente pot gasi pe www.masteringthemusicbusiness.ro

V-am convins sa mergeti la conferinta? 

Citește în continuare