Andrei Serban monteaza Mary Stuart la TNB cu Raluca Aprodu, Ofelia Popii, Tudor Cucu Dumitrescu si Emilian Oprea in distributie. Serban a fost directorul TNB intre 1990 si 1993 cand a revolutionat teatrul cu Trilogia Greaca
Andrei Serban monteaza Mary Stuart la TNB cu Raluca Aprodu, Ofelia Popii, Tudor Cucu Dumitrescu si Emilian Oprea in distributie. Serban a fost directorul TNB intre 1990 si 1993
Dupa 32 de ani de cand s-a despartit de prima scena a tarii, ANDREI SERBAN revine la Teatrul National ”I.L.Caragiale” insotit de echipa sa de colaboratori si incepe vineri, 20 septembrie 2024, repetitiile la piesa MARY STUART de ROBERT ICKE, dupa Fr. Schiller (traducerea Irina Velcescu), avandu-i in distributie atat actori cunoscuti ai TNB, cat si cateva nume ale unor actori invitati de la alte teatre: Raluca Aprodu, Nicoleta Lefter, Ofelia Popii, Florin Aioane, Claudiu Bleont, Marius Bodochi, Mihai Calin, Mihai Calota, Tudor Cucu Dumitrescu, Conrad Mericoffer, Stefan Mihai, Ciprian Nicula, Emilian Oprea.
Decorurile vor fi semnate de Helmut Sturmer, Costumele de Corina Gramosteanu, Muzica de Alexei Turcan, iar regizor asociat este Dana Dima, colaboratoarea permanenta a lui Andrei Serban.
Spectacolul este inspirat de o productie a lui Robert Icke din 2016 cand Icke a rescris si montat piesa lui Friedrich Schiller, Maria Stuart, publicata in 1800, cu un efect exploziv relatand relatia dintre Maria si Elisabeta I intr-o intalnire imaginara intre ele. Spectacolul montat la Londra a fost un mare succes de critica si public. Montarea avea un moment special in deschidere, in fiecare seara actritele din rolurile principale stabileau cu norocul unei monede care va fi Maria si care va fi Elisabeth I.
Icke este acelasi autor care a semnat si versiunea lui OEDIPE, pusa in scena recent de Andrei Serban la Teatrul Bulandra, spectacolul lui Icke jucandu-se chiar acum in Londra.
Andrei Serban este unul dintre cei mai importanti regizori de teatru si Opera din toate timpurile.
Desi nu a mai lucrat in Teatrul National din Bucuresti din anii 90, de la succesul Trilogia Greaca, cand era directorul institutiei, Andrei Serban a lucrat si montat atat teatru cat si opera in tara noastra – la Sibiu, Iasi, Bucuresti (Bulandra, unteatru, Teatrul de Comedie, Opera Romana).
In acest moment puteti vedea in Bucuresti la Teatrul Bulandra, Richard 3, dupa Shakespeare, cu Marius Manole protagonist si Oedip, ambele regizate de Andrei Serban; la acelasi teatru a mai montat Omul cel bun din Seciuan, Car(o)use, Lear (A) si Ivanov.
Punerea in scena a unor spectacole precum „Ubu rege”, „Iulius Cezar”, „Arden din Faversham”, „Omul cel bun din Siciuan”, „Iona” sau „Noaptea incurcaturilor”, toate in cea de-a doua jumatate a anilor ’60, i-au adus lui Andrei Serban atat recunoasterea unanima la nivel national, cat si renumele de tanar regizor care „ataca piese de genuri diferite”. Participarea la Festivalul Mondial de Teatru Studentesc de la Zagreb (1966) cu piesa „Nu sunt Turnul Eifel” a reprezentat marea sansa de care s-a legat inceputul unui lung exil artistic.
A fost remarcat cu acea ocazie de Ellen Stewart, fondatorul si directorul Clubului de teatru experimental „La MaMa” din Statele Unite ale Americii, care i-a adresat, doi ani mai tarziu, invitatia oficiala de a i se alatura in proiectul teatral fondat la New York. Andrei Serban a parasit Romania in 1969 stabilindu-se in Statele Unite ale Americii unde a fost profesor la Universitatea Columbia din New York.
A lucrat in peste 40 de tari in care a montat teatru si Opera si i-a avut in distributiile spectacolelor sale pe Meryl Streep, Diane Lane, Murray F Abraham, Anna Netrebko.
La spectacolul de la TNB repetitiile au inceput de cateva zile, premiera nu a fost anuntata inca, dar cel mai probabil va fi in luna noiembrie. Va recomandam sa urmariti stirile TNB, regizorul fiind cunoscut pentru ca face repetii cu public pentru a testa reactiile la spectacolele sale inainte de premiera.