Animalele, plantele si copiii aflati inca in burta mamei sunt influentati de muzica. Un profesor de violoncel mutat langa Copenhaga, si-a convins un vecin fermier sa il lase sa concerteze langa campul unde vacile pasc, pentru a le imbunatati starea.
Mai multe studii si cercetari au demonstrat ca muzica clasica are efecte pozitive asupra organismului si asupra psihicului, dar si la ameliorarea durerilor fizice, pana la imbunatatirea memoriei. De asemenea, muzica poate schimba radical starea de spirit si poate creste capacitatea de concentrare si elibereaza organismul de efectele nocive ale stresului.
Muzica clasica are numeroase beneficii, inclusiv pentru restul vietuitoarelor de pe planeta. De exemplu, din ce in ce mai multi fermieri opteaza pentru sisteme de sonorizare in grajdurile unde sunt tinute vacile, pentru a le oferi concerte de muzica clasica, expertii descoperind ca acest tip de muzica le relaxeaza.
De curand, un profesor de violoncel mutat langa Copenhaga, si-a convins un vecin fermier sa il lase sa concerteze live langa campul unde vacile pasc, pentru a le imbunatati starea. „Toata lumea a putut vedea de prima data ca le-a placut, asa ca am continuat. Acum se obisnuiesc si rezultatul este ca au un comportament agreabil si sunt sanatoase”, asigura violoncelistul, care organizeaza, de asemenea, un festival de muzica in Charente, localitatea unde locuieste, dupa cum noteaza France24.
Si plantele sunt sensibile la stimulii din mediul inconjurator, iar sunetele sunt un factor important in dezvoltarea lor.
Un studiu de trei ani publicat in 2019 si realizat la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau a demonstrat ca plantele cresc mai repede si infloresc mai devreme daca se bucura de 15 minute de muzica buna zilnic.
Undele sonore melodioase produc schimbari benefice in dezvoltarea plantelor, inclusiv cele de apartament. Anumite sunete stimuleaza, spre exemplu, productia de zahar din boabele de strugure, alte sunete ajuta la productia anumitor proteine din rosii sau din fasole.
Muzica clasica ascultata in perioada prenatala dezvolta capacitati cognitive, stimuleaza atentia si creativitatea copilului, chiar din burta mamei.
Cercetarile au aratat ca din trimestrul al treilea fatul recunoaste vocea mamei, limba materna si chiar este capabil sa retina o melodie care i-a fost pusa cu regularitate. De asemenea, se poate observa cum inima bebelusului va bate mai rapid atunci cand asculta muzica, iar alte studii arata cum din cea de-a 33-a saptamana de sarcina, fatul incepe sa respire in ritmul muzicii, devenind mai constient de armoniile muzicale. Mai mult, bebelusul incepe sa reactioneze diferit la tipurile de muzica pe care le va asculta, iar daca nu-i va face placere linia melodica, se va agita foarte tare.