In Ankara a aparut o biblioteca realizata din cartile gasite de gunoieri. Proiectul a fost lansat acum 4 ani si are un impact major in comunitate.
Personalul de salubritate din Ankara a utilat o biblioteca cu carti aruncate de oameni. Ideea a venit dupa ce gunoierii au descoperit ca sunt foarte multe carti aruncate la gunoi, asadar le-au salvat si le-au transformat intr-o biblioteca.
Publicatia LitHub mentioneaza ca, la inceput, cartile erau imprumutate prietenilor si familiilor,
dar pe masura ce biblioteca a castigat in popularitate, gunoierii au deschis biblioteca publicului, care a inceput si sa doneze carti.
Dupa deschiderea din 2018, exista o colectie de peste 6.000 de carti in municipalitatea locala Çankaya, care a gasit loc in buget pentru un angajat cu norma intreaga pentru aceasta biblioteca.
In 2019, aceiasi echipa a creat si o orchestra cu ajutorul instrumentelor muzicale recuperate de la gunoi, ceea ce a adus si mai multa popularitate proiectului.
In prezent, exista o sectiune populara pentru copii cu publicatii de benzi desenate si o intreaga sectiune pentru cercetare stiintifica, dar si carti in engleza si franceza. Exista, de asemenea, o zona de lounge pentru cititori si table de sah pentru vizitatori. Biblioteca este deosebit de populara printre cei care merg cu bicicleta in valea din apropiere si iau o pauza pentru o lectura rapida si o ceasca de ceai.
Biblioteca este gazduita intr-o fosta fabrica de caramida, la sediul departamentului de salubritate.
Presa locala turca mentioneaza ca au primit donatii care au ajuns la 40.000 de volume pe care au inceput sa le reconditioneze si sa le doneze ei la randul lor – catre scoli, programe educationale si chiar in inchisori.
In lume, exista din ce in ce mai multe initiative care integreaza ideea de a petrece timp impartind bucurie si celorlalti. De exemplu, in parcurile din SUA si Canada au aparut „biblioteci” pentru catei, la fel cum sunt spatiile special create pentru a dona carti trecatorilor. Bibiliotecile cateilor includ bete si mingi pentru joaca.
Un demers al posesorilor de caini din SUA a devenit viral pe social media: crearea de „biblioteci” pentru catei, adica un loc special amenajat unde se pot gasi bete sau mingi cu care sa se joace patrupedul.
Initiativa a fost rapid adoptata si de alti posesori de catei, care au creat astfel de spatii in comunitatile lor.
Modelul folosit este al Little Free Library, cea mai mare miscare globala a imprumuturilor de carte. Practic, intr-un spatiu amenajat – cateva rafturi, un dulap vechi, un geamantan sau pur si simplu o cutie, puteti lasa carti pe care vreti sa le oferiti si lua la schimb ce carti gasiti in respectivul spatiu – o biblioteca stradala.
Proiectul a aparut in St. Paul, Minnesota, SUA, si are ca obiectiv sa inspire cititorii prin acces la carti intr-o retea globala de biblioteci gratuite, conduse de voluntari. Astfel, cititul devine o oportunitate pentru oricine, si nu mai este un obicei limitat de timp, spatiu sau privit ca un privilegiu pentru anumite clase sociale.
Initial, locurile de donatie de carte aratau ca niste adaposturi pentru pasari – in ideea ca mai multe organizatii au construit casute pe care le-au montat in copaci pentru pasarile care si-au pierdut cuibul, insa cu timpul, orice spatiu care ar putea aduna carti poate deveni o biblioteca gratuita pentru cei care isi cauta o poveste.
In prezent, Little Free Libraries se gasesc in peste 100 de tari din lume, inclusiv in Romania.
Miscarea din Romania, denumita „Biblioteci stradale in Romania”, a motivat o serie de localitati sa isi construiasca propria biblioteca stradala, implicand comunitatea si oferind spatiu de intalnire si lectura pentru cei interesati. De curand, la inceputul acestei veri, un protocol pentru acest demers s-a semnat pentru judetul Hunedoara, unde 69 de localitati vor primi biblioteci stradale.