Annie Ernaux este castigatoarea premiului Nobel pentru literatura. In Romania a fost tradus romanul „Pasiune simpla” si urmeaza sa fie lansate alte 2 romane in aceasta toamna.
Scriitoarea franceza Annie Ernaux a castigat joi premiul Nobel pentru literatura pe anul 2022, potrivit anuntului facut de Academia Suedeza din Stockholm.
Annie Ernaux s-a nascut in 1940 si a crescut in micul oras Yvetot din Normandia, unde parintii ei aveau un magazin alimentar si o cafenea. Drumul ei ca scriitoare a fost lung si anevoios. In opera sa, de peste 30 de volume, Annie Ernaux examineaza in mod constant si din unghiuri diferite o viata marcata de discordante puternice de gen, limba si clasa.
De la publicarea primei sale carti, „Cleaned Out”, in 1974, scrierea lui Annie Ernaux a continuat sa exploreze nu numai propria ei experienta de viata, ci si pe cea a generatiei sale, parintii ei, femeile, altii anonimi intalniti in spatiul public, inclusiv cei uitati.
Principalele teme abordate prin opera ei de-a lungul a peste patru decenii, sunt: corpul si sexualitatea; relatii intime; inegalitatea sociala si experienta schimbarii clasei prin educatie; timpul si memoria.
Ernaux este prima femeie de origine franceza care a castigat premiul pentru literatura si a spus reporterilor ca premiul a creat responsabilitatea de a „continua lupta impotriva nedreptatii”. Ea a mai spus ca literatura nu poate avea „un impact imediat”, dar ca totusi a simtit nevoia sa mentina lupta pentru drepturile „femeilor si a celor oprimati”, potrivit agentiei de presa AFP.
The New Yorker a scris in 2020 ca, in cele peste 20 de carti ale sale, „a fost dedicata unei singure sarcini: excavarea propriei vieti”.
Anul acesta, la varsta de 82 de ani, aceasta a lansat si o noua carte, un roman intitulat „Le jeune homme”/ „Tanarul” (Gallimard), dar si un film plasat la jumatatea drumului intre documentar si fictiune – „Les Années Super 8”, realizat de fiul sau, David Ernaux-Briot, cu text si voce – Annie Ernaux.
Filmul reprezinta un colaj de imagini biografice ale scriitoarei si familiei sale, din perioada 1972-1981, filmate cu camera Super 8, de unde si titlul filmului prezentat anul acesta la Cannes, în cadrul secțiunii „La Quinzaine des réalisateurs”, dupa cum noteaza criticul literar Adina Dinitoiu pe platforma culturala Literomania.
Despre autoare, criticul Adina Dinitoiu subliniaza un pasaj dintr-un interviu dat de aceasta in revista „Lire. Magazine littéraire” nr. 507/mai 2022 –, declarand ca materia scrisului sau e insasi viata („écrire la vie”), ca pentru ea scrisul e doar o chestiune de montaj al faptelor de viata, consemnate cu un soi de distanta si pe un ton neutru, de-a dreptul plat.
In Romania, exista un volum tradus al sau, iar editura Pandora M urmeaza sa publice alte noi lucrari, dupa cum urmeaza: romanul „Pasiune simpla” (reeditare, traducere de Vasile Zincenco) si „Confesiunea adolescentei” (traducere inedita, semnata de Madalina Ghiu), dar si volumul „Anii”, traducere semnata tot de Mădălina Ghiu.
In 2021, premiul Nobel pentru literatura a fost acordat romancierului britanic de origine tanzaniana Abdulrazak Gurnah.
Gurnah a fost profesor de limba engleza si literatura post-coloniala la Universitatea din Kent, unde a venit ca refugiat la sfarsitul anilor 1960 din Zanzibar.
Acesta a inceput sa scrie la varsta de 21 de ani, in Marea Britanie, si a publicat zece romane si mai multe povestiri, iar tema recurenta a romanelor sale este situatia refugiatilor in lume. Cel mai recent volum al lui, „Afterlives”, a aparut in 2020.
„Afterlives”, romanul publicat anul trecut, spune povestea lui Ilyas, care a fost furat de la parintii sai de trupele coloniale germane in copilarie si se intoarce in satul sau dupa ani de lupta intr-un razboi impotriva propriilor sai oameni.
In domeniul literaturii, Alfred Nobel a incredintat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa in fiecare an “autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiratie idealista”.
Primul premiu a fost decernat in 1901 poetului si filosofului Sully Prudhomme, iar de atunci, distinctia a fost acordata, fara discriminare, autorilor de diferite limbi si culturi, atat scriitorilor necunoscuti, cat si celor care atinsesera deja celebritatea.
Cel mai tanar laureat al premiului pentru literatura este Rudyard Kipling, faimos pentru romanul „Cartea junglei”, care avea 41 de ani cand a primit distinctia, in 1907. Cea mai in varsta laureata este Doris Lessing, care avea 88 de ani cand a fost recompensata cu Premiul Nobel pentru Literatura, on 2007.