Noile filme romanesti premiate la Cannes si la San Sebastian, in programul ANONIMUL 2022. Festivalul va include lungmetraje regizate de Bogdan George Apetri, Alexandru Belc, Emanuel Parvu, Liviu Marghidan, Monica Stan, Sebastian Mihailescu si Octavian Chelaru.
Lungmetraje romanesti care s-au regasit in palmaresul unor importante festivaluri de film, precum Cannes si San Sebastián, sunt incluse in programul celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, in afara competitiei.
Festivalul ANONIMUL 2022 va avea loc anul acesta in perioada 8 – 14 august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii). Programul cuprinde doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, anuntate in luna iunie, o competitie de lungmetraje, dar si proiectii in afara concursului. Toate proiectiile vor fi insotite de intalniri si dialoguri intre cineasti si public.
Lungmetrajele romanesti prezentate in afara competitiei sunt „Marocco”, regizat de Emanuel Parvu, „Metronom”, de Alexandru Belc, „Balaur”, de Octavian Chelaru, „Pentru mine tu esti Ceausescu”, de Sebastian Mihailescu, „Miracol”, de Bogdan George Apetri, „Strajerii Deltei”, de Liviu Marghidan, „Crai Nou”, de Alina Grigore, „Imaculat”, de Monica Stan si George Chiper-Lillemark si „Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric” al lui Gabriel de Achim.
„Marocco”, al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Parvu, cu Serban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricau si Tudor Cucu-Dumitrescu in distributie, a avut premiera mondiala in competitia New Directors a Festivalului de Film de la San Sebastián 2021.
Productia, care a fost selectata anul acesta in competitii la TIFF, urmareste destinele a doua iubiri ce ajung in situatii de viata si de moarte, ca urmare a neincrederii. Este o poveste universala despre responsabilitatea morala a faptelor ce au consecinte fatale.
Mai multe despre filmul MAROCCO – care va intra in cinematografele din toata tara in toamna acestui an – puteti descoperi in podcastul special Urban.ro.
Actiunea din „Metronom”, lungmetrajul de debut al lui Alexandru Belc, recompensat anul acesta in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes cu premiul pentru regie, are loc la inceputul anilor ‘70, cand doi liceeni indragostiti scriu scrisori pentru emisiunea „Metronom” de la radio Europa Libera.
Cand familia lui primeste aprobarea sa plece definitiv din tara, ei stiu ca trebuie sa se desparta, iar ultimele zile impreuna devin hotaratoare pentru intreaga lor viata. Din distributie fac parte Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Calin si Andreea Bibiri.
„Balaur”, scris si regizat de Octav Chelaru, cu Malina Manovici si Alexandru Papadopol in rolurile principale, este inspirat de intamplari reale.
Lungmetrajul, prezentat anterior in festivaluri din India, Statele Unite si Grecia, are in centru o profesoara care preda Religie la liceu si este casatorita cu preotul orasului. Ea ajunge sa aiba o aventura cu un adolescent, isi propune sa il controleze, dar isi pierde propriul control in aceasta incercare.
Documentarul „Pentru mine tu esti Ceausescu”, regizat de Sebastian Mihailescu si premiat la festivalurile de profil Doclisboa si Ji.hlava, prezinta mai multi tineri care participa la un casting pentru un film despre anii de tinerete ai fostului dictator.
Un melanj experimental documentar-fictiune, „Pentru mine tu esti Ceausescu” e un portret al noii generatii in incercarea de a gasi motivatia actiunilor tanarului Nicolae Ceausescu.
Thrillerul psihologic „Miracol”, de Bogdan George Apetri – al carui „Neidentificat” a castigat Trofeul ANONIMUL 2021 -, a avut premiera mondiala anul trecut, in competitia Orizzonti a Festivalului de Film de la Venetia.
Lungmetrajul, cu Ioana Bugarin si Emanuel Parvu in rolurile principale, este impartit in doua capitole. In centru sta povestea unei tinere calugarite care paraseste temporar manastirea pentru a rezolva o problema urgenta. Drumul de intoarcere ii rezerva insa o soarta neasteptata, iar ancheta unui inspector de politie dezvaluie indicii care conduc spre un posibil miracol.
Filmul de aventuri „Strajerii Deltei”, de Liviu Marghidan, are o componenta educativa, de constientizare cu privire la problemele de mediu. Mai multi copii isi petrec vacanta intr-o tabara din Delta Dunarii, unde invata cum sa supravietuiasca in salbaticie. Cand descopera intamplator doi braconieri, misiunea lor devine si mai importanta.
„Crai Nou”, marele castigator al Festivalului de Film de la San Sebastián 2021, este primul lungmetraj regizat de Alina Grigore. Drama, cu Ioana Chitu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi si Vlad Ivanov in distributie, urmeaza parcursul psihologic al unei fete spre procesul ei de dezumanizare. In timp ce incearca sa plece la studii in Bucuresti si sa scape de presiunile familiei, ea se transforma din victima in agresor, ca urmare a violentelor la care e supusa.
Recompensat anul trecut la Venetia cu Premiul „Luigi De Laurentis” pentru film de debut, dar si cu alte doua trofee in sectiunea Giornate degli Autori, „Imaculat”, regizat de Monica Stan si George Chiper-Lillemark, o are in centru pe Daria care ajunge, la doar 18 ani, intr-o clinica de dezintoxicare pentru a scapa de dependenta de heroina. Inocenta ei o salveaza de avansurile barbatilor din interior si, surprinzator, ei ii ofera protectie. Tanara se bucura de atentie, pana cand afla ca orice tratament special se plateste pe masura.
„Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric”, de Gabriel de Achim, a avut premiera mondiala la Tallin Black Nights FF 2021. Lungmetrajul, cu Bogdan Dumitrache, Anca Androne si Luiza Gherghinescu in distributie, relateaza intamplarile prin care trece un regizor care repeta cu actorii pentru un nou proiect. Pune in scena trauma mortii fiicei lui, insa folosirea vietii personale in scop artistic vine cu un pret mare.
Mai multe detalii si programul complet festivalului vor fi anuntate pe parcursul saptamanilor viitoare, pe festival-anonimul.ro.