Un antreprenor francez ofera 150.000 de euro institutiilor culturale din toata Europa. Proiectele inscrise trebuie sa ofere acces la cultura unor anumite categorii de public.
Art Explora, o organizatie non-profit fondata de antreprenorul francez Frederic Jousset, a creat premii in valoare de 150.000 de euro pentru a sustine institutiile culturale europene din sectorul public sau privat.
Antreprenorul francez este fiul lui Marie-Laure Jousset, curator al centrului Pompidou. In 2016, a cumparat revista culturala Beaux-Arts iar in 2019 a creat un fond de sustinere de 6 milioane de euro pentru a crea organizatia Art Explora.
Jousset a hotarat sa investeasca in sprijinirea institutiilor culturale dupa ce a avut succes cu WebHelp, o companie de tech si outsourcing evaluata la 2,4 miliarde de dolari in 2019.
Premiile de 150.000 de euro sunt organizate impreuna cu Academie des Beaux-Arts si Ministerul Culturii Franceze. Juriul care va decide castigatorii este format din 12 personalitati culturale printre care Henri Loyrette, fostul director de la Luvru, Anna Somers Cocks, fondatorul The Art Newspaper si Sam Stourdze, fostul director al Festivalului de Fotografie Rencontres d’Arles.
Scopul premiilor este de a sprijini iniativele deja existente care au nevoie de fonduri pentru a oferi acces la cultura cat mai multor oameni, in special unor categorii defavorizate sau discriminate.
Pentru a intra in cursa pentru unul dintre cele trei premii oferite, trebuie depusa o aplicatie pe site-ul Art Explora pana pe 25 septembrie. Ulterior, vor fi alesi castigatorii care vor fi recunoscuti in cadrul unei ceremonii sustinute la Academie des Beaux-Arts din Paris.
Premiul I este de 80.000 de euro, premiul al doilea este de 50.000 de euro iar premiul al treilea aduce 20.000 de euro. Art Explora va ajuta la promovarea proiectului pe site-ul sau si in presa europeana.
Proiectele cautate de Art Explora pentru a fi sustinute pot fi unele noi, gata de lansare sau deja incepute. Trebuie sa propuna actiuni curajoase pentru a atrage cat mai multi oameni catre sectorul cultural. Printre recomandarile de pe site-ul lor se numara: inovatie digitala, activitati externe, includerea oamenilor cu dizabilitati, lupta impotriva excluderii culturale, noi forme de mediere, introducerea culturii in randul tinerilor si programe pentru audientele excluse. Cu o atentie deosebita asupra tehnologiei digitale si impactul asupra mediului inconjurator.