Skip to content

O aplicatie de Realitate Augmentata aduce aurora boreala, soarele si pasari rare in interiorul casei.

Olafur Eliasson, unul dintre cei mai cunoscuti artisti danezi cunoscut pentru instalatiile de arta inspirate de fenomene naturale, a lansat 10 experiente virtuale care ii ajuta pe oameni sa evadeze, pentru cateva minute, din interiorul casei in perioada izolarii sociale.

Un nor de ploaie care pluteste prin sufragerie, un soare care se invarte deasupra mesei din bucatarie sau luminile nordice vazute de la fereastra dormitorului. Acestea sunt trei dintre experientele pregatite de Eliasson in proiectul Wunderkammer, un cabinet de curiozitati care foloseste realitatea augmentata pentru a aduce fenomene naturale in casele oamenilor.

Cele 10 experiente fantastice sunt disponibile prin aplicatia „Acute Art” care poate fi descarcata gratuit din magazinul oricarui smartphone.

Pe langa efectele de realitate augmentata cu ploaie, curcubeu, aurora boreala sau un tufis dens cu flori multicolore, aplicatia Acute Art include o pasare rara care se plimba prin casa si o gargarita care interactioneaza cu oamenii. La fel cum se intampla si in natura, animalele inaripate se sperie si zboara daca te apropii de ele.

„Acute Art” include un tutorial care te invata sa folosesti aplicatia si o galerie digitala care iti permite sa vezi lucrarile create de alti oameni din intreaga lume.

„Pentru ca petrecem o mare parte din timp in interiorul casei, m-am gandit sa creez o lucrare de arta care sa aduca exteriorul inauntru. Poti sa pui un curcubeu deasupra canapelei sau patului. Am introdus si o parte interactiva pe care o puteti explora. Sa fii in izolare sociala poate fi destul de stresant iar aplicatia pe care am creat-o este un mod de a aduce mici miracole in interiorul casei tale.” a declarat Olafur Eliasson.

In perioada urmatoare, artistul va adauga mai multe experiente noi in „Acute Art”. Va include femomene efemere si experimente artistice pe care le dezvolta alaturi de Daniel Birnhaum, directorul aplicatiei care invita constant artisti cunoscuti sa creeze lucrari menite sa imbine lumea reala cu lumea virtuala.

Olafur Eliasson a devenit cunoscut pentru instalatiile de arta care folosesc fenomene naturale atat pentru a inova dar si pentru a atrage atentia asupra incalzirii globale. 

Proiectul Wunderkammers nu este prima intalnire a lui Eliasson cu realitatea augmentata. In 2017, a lansat „Rainbow”, o instalatie de arta care simula o ploaie fina de lumina care reflecta nuantele curcubeului.

Pe 22 aprilie, de Ziua Pamantului, a lansat pe contul lui de Instagram seria „Earth Perspective”, 9 animatii cu Planeta Pamant colorata in roz si portocaliu, vazuta din unghiuri diferite din spatiu. Publicul a fost invitat sa observe timp de 10 secunde punctul negru din mijlocul fiecarei lucrari iar apoi sa priveasca spre o suprafata alba pentru a reda imaginea formata in spatele retinei. Lucrarea include un mesaj cu impact vizual despre efectele incalzirii globale. 

Puteti incerca experimentul accesand contul de Instagram al artistului.

Olafur a creat una dintre cele mai spectaculoase instalatii din cariera pentru retrospectiva care a avut loc in 2019 la Tate Modern menita sa expuna lucrarile pe care le-a creat in ultimii 30 de ani.

Lucrarea „Your Blind Passenger” a constat intr-un tunel de ceata cu lungimea de 45 de metri care isi schimba coloritul in nuantele apusului, de la portocaliu la lila si albastru. Ceata densa nu permitea vizitatorilor sa vada mai mult de cativa pasi in fata, scopul era sa ii determine sa se gandeasca la viitorul planetei.

In 2018, Eliasson a creat „Ice Watch”, o instalatie de arta expusa in fata galeriilor Tate Modern din Londra, pe marginea Tamisei, langa cea mai circulata pietonala a orasului. A adus 24 de blocuri de gheata desprinse din Calota Glaciara din jurul Groenlandei, ca urmare a incalzirii globale, pe care le-a plasat in fata muzeului unde au fost lasate sa se topeasca sub ochii publicului. Intregul manifest a fost transmis live pe internet (poate fi urmarit aici) iar privitorii aveau voie sa interactioneze oricum isi doreau cu bucatile de gheata.

Citește în continuare