Skip to content

Cultura 2.0.Aplicatii romanesti cu muzee si biblioteci de explorat pentru pasionatii de povesti si secrete istorice. Carti romanesti pentru descarcat gratuit

Urban.ro a pregatit o lista de experiente culturale pe care le putem incerca cu ajutorul telefonului mobil si al tehnologiei, prin intermediul aplicatiilor, din confortul casei, fara sa mergem fizic sa exploram locurile respective.

O parte dintre muzeele din Romania sunt disponbile intr-o aplicatie, pentru a completa experienta din interiorul galeriilor de arta

Aplicatia Muzee si Colectii din Romania, disponibila doar in Google Store, a fost dezvoltata de catre Asociatia Prietenii Muzeului National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Institutul National al Patrimoniului, si pune la dispozitia utilizatorilor lista completa a muzeelor din Romania, 943 de institutii, prin care sunt oferite informatii de contact, program, dar si expozitiile in desfasurare, precum si alte informatii utile pentru utilizatori.

Monumente Romania, disponibila doar in Google Store, este un ghid digital cu informatii despre aproximativ 20.000 de monumente istorice din Romania, monumente ce includ case, ansambluri urbane si rurale, biserici, manastiri, cetati, castele, statui, cruci, morminte si multe alte categorii, fara a fi listate insa situri arheologice.

Muzeul Hartilor, Muzeul Satului si Muzeul Literaturii Romane au propriile aplicatii care va completeaza experienta muzeala, oferind si mult mai multa informatie si conexiuni utile intre lucrarile pe care utilizatorul le exploreaza online sau offline. La Muzeul Hartilor, utilizatorul poate descoperi detalii in hartile prezentate, cu optiunea zoom-in si zoom-out, dar si informatii despre cartografi celebri, ca Abraham Ortelius sau Sebastian Munster. Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume. Muzeul detine o colectie de peste 750 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane dar si tarile Europei si alte continente.

Muzeul Satului din Bucuresti are o galerie impresionanta de gospodarii, biserici si instalatii, fotografiile si informatiile fiind foarte utile utilizatorului, in timp ce la Muzeul Literaturii Romane, aveti parte de un tur virtual 360 de grade al muzeului, filmari cu diferite evenimente dedicate literaturii si informatii de tip “Stiati ca”.

O alta aplicatie romaneasca este dedicata explorarii statuilor din antichitate, Statui de Daci. Informatia este prezentata in limba engleza, insa este frumos prezentata, cu informatii despre localizarea exacta a statuii, unde a fost descoperita, din ce material este statuia si dimensiunile ei, precum si statusul conservarii. Aplicatia este disponibila pentru Android si iphone.

Exista si aplicatii romanesti gandite sa aduca mai aproape de utilizator operele de arta

Bogdan Topirceanu a gandit o aplicatie care functioneaza ca o galerie de arta, prin realitate augmentata, fiind posibile mai multe categorii, ca design de produs, graphic design, sculptura, pictura, grafica, arta murala, dar si lucruri care tin de pedagogie. ArtLink este disponibil pentru ambele sisteme de operare, iar linkurile de download sunt aici.

Cea mai recenta aplicatie culturala romaneasca vine din partea Bibliotecii Judetene din Arad, care a lansat o colectie de peste 300 de carti si 30.000 de ziare, reviste si periodice din secolele XIX si XX, o parte dintre ele fiind disponibile pentru descarcare gratuita in format PDF.

Aplicatia poate fi instalata pe telefon prin intermediul paginii app.bibliotecaarad.ro, si oferta acces la cartile mentionate anterior, dar si la catalogul online al bibliotecii, care cuprinde titlurile din colectiile fizice. Aplicatia are disponibila si un chat live care duce la o discutie cu un biblioteca despre titluri noi sau rezervare de carti. Categoriile disponbile pentru colectia digitala de carti este impartita in doua, cele aparute pana in 1999 si cele aparute dupa anul 2000, acestea fiind disponbile pentru descarcare gratuita in format pdf.

Prin aplicatia dezvoltata de Muzeul National de Arta a Romaniei (MNAR) este disponibila un muzeu virtual pentru toata lumea, inclusiv pentru persoanele cu deficiente de auz sau de vaz

Proiectul ART TOUCH al MNAR este destinat vizitatorilor cu deficiente de vedere, auz sau vorbire, iar cu ajutorul aplicatiilor multimedia si multisenzoriale, bazate pe principiul sinesteziei, orice pasionat de arta poate trai o experienta completa, insa doar in muzeu, prin ecranele tactile amplasate.

Citește în continuare