In Arabia Saudita va fi construit un muzeu special pentru ”Salvator Mundi”, cea mai scumpa pictura din lume. Cea mai controversata lucrare de Leonardo da Vinci s-a vandut cu 450 de milioane de euro si ulterior nu a mai fost expusa in public.
Luna viitoare se vor implini 5 ani de la ultima expunere publica a celebrei opere ”Salvator Mundi” realizata de Leonardo da Vinci intre circa 1499 si 1510. Pictura a fost vanduta in noiembrie 2017 la casa de licitatii Christie’s din New York la un pret de 450 de milioane de euro, devenind cea mai scumpa lucrare de arta vanduta vreodata.
De la vanzare si pana in prezent nu s-a mai auzit nimic despre pictura, insa se presupune ca a fost cumparata in numele printului mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Recent au aparut zvonuri cu privire la construirea unui muzeu de catre print pentru a expune lucrarea din nou in public.
Desi zvonurile legate de muzeul care va fi construit special pentru capodopera lui Da Vinci exista de cateva luni, acestea au fost confirmate de catre Martin Kemp, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati istorici de arta contemporani.
Kemp a declarat pentru The Art Newspaper: “Salvator Mundi se afla in Arabia Saudita in momentul de fata si cred ca aceasta tara construieste o galerie de arta pentru el care o sa fie finalizata in 2024.”
Pictura a fost redescoperita in 2005 la o casa de licitatii necunoscuta din New Orleans si cumparata la un pret de 1.175 de dolari.
Martin Kemp a fost unul dintre cercetatorii care au avut un rol crucial in atribuirea lucrarii in 2008, dupa ce a fost restaurata de Dianne Modestini si expusa mai apoi la National Gallery din Londra. In cei 15 ani de la atribuire, Kemp si-a pastrat ferm opinia ca „Salvator Mundi” este o pictura de Leonardo.
In acelasi timp, alti experti au sustinut ca ar fi fost pictata de fapt de catre atelierul lui Leonardo, existand posibilitatea ca maestrul Renascentist sa fi intervenit la randul lui. Alti istorici sunt de parere ca datorita starii de degradare avansate de dinainte de restaurare, nu ar mai putea fi numita drept opera a celui care a pictat-o pentru ca a fost refacuta in mare parte de catre conservatori.
Datorita expertizei lui Kemp, autoritatile saudite au incercat sa-l contacteze pentru a investiga lucrarea. ”S-au produs tot felul de miscari pentru a ma convinge sa analizez lucrarea, insa nu sunt sigur ca voi face aceasta calatorie datorita nelegiuirilor produse de care regimul saudit. Insa sunt in continuare convins ca pictura este un original de Leonardo.” a adaugat Kemp.
Autoritatile din Arabia Saudita s-ar putea sa construiasca presupusul muzeu a carui piesa centrala sa fie Salvator Mundi. Informatiile oferite de Kemp se pot considera ca venind de la o sursa sigura datorita expertizei si importantei sale in lumea istoriei artei.
”M-ar bucura sa cred este adevarat ce am auzit, insa nu ma surprinde. Stim de ceva timp ca sauditii au in plan sa construiasca muzee in tara lor si ce altceva ar putea sa le aduca public daca nu expunerea celei mai scumpe picturi din lume? Stiu ca as vrea sa revad „Salvator Mundi” din nou si cred ca multi dintre oamenii din jurul pamantului isi doresc acelasi lucru, chiar si in cazul celor care chestioneaza autorul de drept al picturii.”, a declarat Robert Simon, vanzator de arta si expert in Leonardo care a cumparat lucrarea in 2005 din New Orleans.
Presupusul muzeu aflat in constructie nu este prima tentativa a Arabiei Saudite de a expune pictura. In 2018 Salvator Mundi trebuia sa fie prezentat la Luvru Abu Dhabi, insa sauditii au anulat trimiterea picturii in ultimul moment.
Totodata, Salvator Mundi a fost in mod misterios absent din expozitia dedicata la Luvru lui Leonardo in 2019. Se presupune ca muzeul nu a mai putut asigura lucrarea, chiar daca deja era inclusa in catalogul expozitiei.
O alta explicatie vehiculata a fost ca intelegerea a cazut din motivul ca Luvrul nu a recunoscut pictura ca fiind un original de Leonardo sau fie din refuzul de a o atarna langa Mona Lisa.
Povestea lui Salvator Mundi e plina de mistere care nu au fost elucidate concret. Este in acelasi timp si cel mai copiat tablou al lui Leonardo, exista cel putin 12 exemple create de ucenicii si apropiatii sai care au fost vandute drept originale de-a lungul timpului.
Lucrarea se presupune ca a fost realizata intre anii 1499-1510 si il reprezinta pe Iisus in ipostaza de salvator si mantuitor al lumii. De-a lungul timpului a fost detinuta de Regii Charles I si al II-lea si George al III-lea al Angliei, John Chales Robinson si William Blake. A fost atribuita atat lui Leonardo cat si lui Bernardino Luini sau Giovanni Antonio Boltraffio de catre unii autori.
Mai jos puteti citi despre alte controverse din jurul lucrarii.