Skip to content

(galerie foto) La Arad au fost inaugurate 10 picturi murale noi despre relatia dintre oameni si inteligenta artificiala. Printre artistii care le-au semnat se numara Recis, Ocu, IRLO, Homeboy, ThisLuxEasy si Fum Armada.

Asociatia Citizenit a inaugurat la Arad 10 picturi murale noi, realizate in cadrul proiectului, „Povesti urbane pe calcane”. Tema principala a lucrarilor este „Humans vs AI” – „Oameni versus inteligenta artificiala” care propune o dezbatere despre rolul inteligentei artificiale in societatea contemporana. 

Artistii au fost invitati sa reflecte prin lucrarile lor asupra diverselor perspective ale acestui subiect controversat pentru umanitate.

IRLO, Ocu, Recis, Homeboy, ThisLuxEasy si Fum Armada sunt artistii care semneaza noile murale care coloreaza Aradul cu picturi spectaculoase.

Muralele realizate de Ocu si Recis pot fi descoperite in inima orasului – pe strada Gheorghe Lazar (nr. 8 si nr. 17). Alte doua picturi sunt creatii colective realizate de 11 tineri aradeni pe Faleza Muresului (in zona podului Decebal, chiar in capatul strazii Gh. Lazar), in cadrul atelierului de arta murala cu IRLO care a avut loc in august. Participantii ateliereului au fost Thora Lauko, Alessia Zoldi, Mia Radu, Robert Badea, Denisa Bar, Catalin Rus, Maya Baranyai, Daria Hantiu, Maia Glavan, Miruna Nagy-Hera si Alin Demsorean. 

In acelasi perimetru, la Baza Sportiva UTA, pot fi vazute trei lucrari noi semnate de IRLO, o pictura realizata la dublu de catre artistii Homeboy si This Lux Easy si doua murale semnate de Fum Armada.

Muralele au fost inaugurate printr-un program de trei zile de evenimente care celebreaza intersectia dintre arta stradala, cultura graffiti, muzica hip-hop si electronica, alaturi de discutii cu artistii si film in aer liber.

Citizenit a ales tema “Humans vs AI” deoarece este un subiect sensibil, de actualitate, care ofera posibilitati nelimitate de explorare a relatiei dintre umanitate si inteligenta artificiala (AI). 

Pornind de la aspecte precum creativitatea, identitatea, puterea, etica si impactul societal, aceasta tema invita artistii si publicul sa se angajeze intr-un dialog critic despre viitorul nostru comun. 

Mihnea-Rares Hantiu, vice-presedintele Citizenit, a declarat ca: „AI nu este doar un instrument, ci o forta transformatoare care remodeleaza modul in care ne percepem pe noi insine si modul in care societatile noastre functioneaza si evolueaza. Din punct de vedere istoric, oamenii au incercat intotdeauna sa isi extinda capacitatile prin intermediul tehnologiei, de la roata preistorica pana la internetul din contemporaneitate. Cu toate acestea, inteligenta artificiala transcende aceste inventii prin depasirea capacitatilor cognitive umane, ceea ce ridica intrebari cu privire la identitatea noastra: Ce inseamna sa fii om intr-o lume in care masinile pot gandi, invata si crea, uneori chiar mai rapid si mai eficient decat noi?”

Citizenit realizeaza murale in Arad din 2016 si a colaborat cu artisti din tara, dar si cu nume internationale, printre care se numara Mr. Cenz, Dale Grimshaw, The Orion, Radu Pandele, Pisica Patrata, Wanda Hutira si Dan Perjovschi. Picturile pot fi vazute prin diverse locuri din oras, de la Gradina de vara a Cinematografului Arta (Radu Pandele), la Splaiul Praporgescu nr. 13 (Wanda Hutira), pe str. Vincentiu Babes nr. 3 (Recis), in piata Mihai Viteazul, pe Malul Muresului, in zona Bazei Sportive Constructorul si pe Calea Aurel Vlaicu (fabrica Astra).

Incepand din 2021 asociatia organizeaza anual si un atelier de arta murala dedicat tinerilor, coordonat de cei mai proeminenti artisti stradali din Romania. Anul acesta atelierul a ajuns la editia a 4-a.

Citește în continuare