Arcul de Triumf din Paris va fi acoperit pentru 16 zile intr-o instalatie de arta care spune povestea de iubire a lui Jeanne Claude si Christo.
Supranumit deseori „orasul iubirii”, Parisul va fi transformat de o poveste de dragoste dintre doi artisti care au planuit aproape 60 de ani unul dintre cele mai asteptate proiecte ale anului 2020: „Christo si Jeanne Claude in Paris„.
Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Parisului, Arcul de Triumf, va fi transformat intr-o instalatie de arta incepand cu 19 septembrie 2020.
Pentru 16 zile, monumentul va fi acoperit cu 25.000 de metri patrati de tesatura albastra din plastic, polipropilen. Materialul va fi decorat cu 7.000 de metri de franghie rosie si va transforma Arcul de Triumf intr-o fantoma imobila.
Desi unul dintre cei doi artisti care au gandit proiectul nu mai este viata, expozitia poarta numele cuplului: Christo – Jeanne Claude.
Avand substrat politic, instalatia de arta este un omagiu adus povestii de iubire dintre Jeanne Claude si Christo.
Provenind din Balcani, Christo Javacheff s-a nascut pe 13 iunie 1935 in Gabrovo, Bulgaria. In aceeasi zi a aceluiasi an, in Casablanca, in partea frantuzeasca a Marocului, intr-o veche familie frantuzeasca s-a nascut Jeanne Claude Denat de Guillebon.
Christo a parasit Bulgaria in 1957 cand era student la Universitatea de Arta din Sofia. A fugit din tara ascunzandu-se intr-un tren care transporta medicamente in Austria.
In octombrie 1958, Cristo picta un tablou cu mama lui Jeanne Claude cand acestia s-au intalnit. Artistul bulgar era refugiat in capitala Frantei si realiza portrete pentru a supravietui.
Desi Jeanne Claude era logodita in vremurile respective, povestea de dragoste a acestora a inceput in mijlocul Parisului, devenind un cuplu cativa ani mai tarziu.
In 1961, cei doi artisti au imbracat in materiale textile cateva butoaie din portul Cologne din Germania.
Cateva luni mai tarziu, au folosit 89 de butoaie cu petrol pentru a bloca Rue Visconti din Paris ca o forma de protest impotriva Zidului din Berlin.
Treptat, au devenit cunoscuti pentru instalatiile de arta realizate in intreaga lume in care imbracau monumente uriase in panza si franghie.
Desi arta lor are de fiecare data un subtrat politic, Christo si Jeanne Claude au creat un obicei din a nu explica mesajul pe care au incercat sa il transmita.
In 1964 s-au mutat in New York unde au locuit pana in 2009 cand Jeanne Claude a decedat in urma unui anevrism cerebral.
Povestea lor de iubire ramane una dintre cele mai memorabile din lumea artistica frantuzeasca. Jeanne Claude a declarat ca a devenit artista din dragoste pentru Christo: „Daca ar fi fost dentist, as fi fost si eu stomatolog.”
Dupa 58 de ani, unul dintre cele mai mari proiecte ale cuplului Jeanne Claude – Christo se va desfasura in Paris: Arcul de Triumf va fi acoperit cu panza.
In 1962, artistii locuiau in chirie intr-o camera aflata panga Arcul de Triumf din Paris, acolo s-au desfasurat primii ani ai relatiei de iubire. Au studiat cu atentie un proiect pe care l-au propus Primariei din Paris un proiect prin care urmau sa imbrace Arcul in panza si sa il decoreze in stilul lor fantomatic.
Desi insistau inca din anii ’60 sa acopere cele mai mari monumente frantuzesti, conceptul lor este acela de a atrage atentia asupra grandiozitatii acestor opere de arta arhitecturale.
In anii ’70 si ’80, studiile lui Jeanne Claude si Christo in jurul Arcului de Triumf au continuat.
58 de ani mai tarziu, Primaria Parisului a aprobat proiectul care urma sa fie pus in practica in luna aprilie 2020.
Dupa observatii atente ale Centrului Pentru Monumente Nationale, ale Centrului Pompidou si ale Ligii pentru Protectia Pasarilor, organizatorii au aflat ca exista o specie de soimi care isi depune cuibul anual pe acoperisului Arcului. Au luat decizia sa mute expozitia in luna septembrie pentru a proteja pasarile.
Instalatia de arta „L’Arc de Triomphe, Wrapped” este finantata in intregime din vanzarea schitelor, studiilor, colajelor si materialelor create de Christo in anii ’50-’60. Nu vor folosi fondurile publice frantuzesti.
Trei dintre cele mai memorabile instalatii de arta realizate de Jeanne Claude si Christo: de la Parlamentul din Berlin la Central Park din New York.
Cel mai cunoscut proiect al artistilor a inceput in 1971 si a fost finalizat in 1995, acoperind cladirea Reichstag-ului din Berlin. 100.000 de metri patrati de material argintiu si 15,6 kilometri de franghie au fost folosite pentru a acoperi Parlamentul German.
120 de muncitori in constructii si 90 de alpinisti utilitari au lucrat pentru a transforma schitele lui Jeanne Claude si Christo in realitate.
Avand sprijinul primarului orasului New York de la vremea respectiva, Michael Bloomberg, artistii au creat instalatia „The Gates” in Central Park.
Ideea proiectului a fost studiata de Christo incepand cu anul 1979 insa realizarea acestuia s-a intamplat in 2005.
7.503 de porti portocalii de 4,87 metri inaltime au decorat aleile pietonale din Central Park. Peste 900 de muncitori au lucrat pentru a instala opera de arta care a decorat parcul pentru 16 zile.
In 1975 a pornit proiectul „Pont Neuf Wrapped” iar in 1985 faimosul pod de pe raul Sena din Paris a fost acoperit cu 41,800 de metri de material lucios de culoarea nisipului.
13 kilometri de franghie si 12 tone de lanturi de metal au fost folosite pentru a crea instalatia Jeanne Claude si Christo.
640 de muncitori si cinci ingineri francezi si americani au muncit pentru acest proiect.
Mai jos veti gasi o galerie foto cu alte proiecte semnate Jeanne Claude si Christo: cortina din Valea Colorado, umbrelele albastre din Japonia, insulele inconjurat de materiale roz din Florida, pontonul plutitor din Italia si copacii fantomatici din Elvetia.