„Arsenie. Viata de apoi” de Alexandru Solomon, in competitie la Karlovy Vary IFF. Documentarul despre Arsenie Boca poate fi vazut si la TIFF
Lungmetrajul „Arsenie. Viata de apoi”, road movie documentar scris si regizat de Alexandru Solomon, a fost selectat in competitia “Proxima” a celei de-a 57-a editii a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary. Evenimentul va avea loc intre 30 iunie si 8 iulie 2023.
Filmul lui Alexandru Solomon merge pe urmele lui Arsenie Boca, intr-un pelerinaj pus in scena. Pelerinii si regizorul refac presupusele miracole atribuite parintelui, le dezbat si se confeseaza. Prin ochii credinciosilor, observati de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflecta societatea romaneasca in imaginea acestui om care urmeaza sa fie canonizat.
„In miezul frustrarilor noastre, privirea hipnotica a unui calugar mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai buna. O lume dezamagita, care si-a pierdut increderea in orice, asteapta de la acest viitor sfant miracolul unor schimbari care nu s-au mai petrecut. Legenda parintelui Arsenie Boca umple golul lasat de deziluziile ultimilor 30 de ani. Dupa o viata mai degraba obisnuita pentru timpurile in care a trait, Arsenie Boca se bucura de o viata de apoi iesita din comun, devenind nu numai o figura salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci si o icoana a timpurilor framantate pe care le traim”, spune Alexandru Solomon.
Documentarul „Arsenie. Viata de apoi” va putea fi vazut si la TIFF pe 16 iunie.
Producatorii filmului sunt Ada Solomon, Diana Caravia, Adrien Chef si Paul Thiltges. Imaginea este semnata de Tudor Platon si Marius Besu, montajul, de Catalin Cristutiu si Sophie Reiter, muzica originala este compusa de Alin Zabrauteanu, in timp ce Andrei Cotet face improvizatia handpan si flaut, sunet priza directa, de Mirel Cristea si Marin Cazacu, montajul de sunet e realizat de Dragos Catarau, designul de sunet, de Alin Zabrauteanu, mixajul de sunet, de Thomas Bresson, iar editarea dialogului si premix, de Alexandru Dumitru.
Sectiunea Proxima, lansata in 2022, a inlocuit a doua competitie a festivalului, East of the West, cu scopul de a oferi spatiu noilor voci si cineastilor consacrati prin eliminarea limitarilor geografice. Programul isi propune sa completeze competitia pentru Globul de Cristal prin celebrarea cinematografiei contemporane cu o colectie de descoperiri inovatoare. In sectiune sunt eligibile lungmetrajele de fictiune si documentare prezentate in premiera mondiala sau internationala.
Alexandru Solomon, regizor si director de imagine, este cunoscut pentru lungmetraje documentare ca „Marele jaf comunist” (2004), despre jaful Bancii Nationale Romane din 1959, pentru care a castigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), „Razboi pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Libera, pe tema propagandei din timpul Razboiului Rece, „Kapitalism – reteta noastra” (2010), o revenire fictiva a dictatorului Nicolae Ceausescu intr-o noua societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri, „Romania: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, Florin Lazarescu si Norman Manea, si „Ouale lui Tarzan” (2017), despre primul institut de primatologie din lume. Incepand cu anul 2010, Alexandru Solomon preda la UNArte si este este presedintele Asociatiei One World Romania. In 2016, a publicat monografia „Reprezentari ale memoriei in filmul documentar”.