Opere de arta de la National Portrait Gallery din Londra si o expozitie curatoriata de Ruth Hibbard de la V&A Museum, in noul sezon Art Safari 2023. Include lucrari de Andy Warhol, David Hockney, Man Ray si scrisorile de dragoste ale lui Constantin Brancusi.
Art Safari inaugureaza al doilea sezon expozitional din acest an cu o editie dedicata iubirii, inspirata de expozitia centrala a evenimentului. Este vorba despre „Love Stories”, o expozitie itineranta de la National Portrait Gallery din Londra care prezinta opere semnate de Andy Warhol, Man Ray, Van Dyck sau David Hockney.
Noile expozitii sunt deschise in perioada 30 iunie – 10 septembrie 2023 in Palatul Dacia din centrul Vechi al Bucurestiului. Pe langa colaborarea cu National Portrait Gallery, include retrospective Constantin Artachino si Ion Alin Gheorghiu dar si un concept curatorial semnat de Ruth Hibbard de la Victoria and Albert Museum.
Expozitia „Love Stories” este o incursiune in intimitatea celor mai faimoase cupluri, din secolul al XVI-lea pana in prezent: Victoria si David Beckham, Yoko Ono si John Lennon, Harry si Meghan Markle, Printesa Diana si Printul Charles, Linda si Paul McCartney, Salvador si Gala Dalí.
Curatoarea expozitiei a fost Lucy Peltz de la National Portrait Gallery care a optat pentru portrete menite sa urmareasca „chipul schimbator al iubirii, printr-o serie de povesti reale dominate de pasiune si tragedie”.
Expozitia cuprinde si o sectiune romaneasca cu opere semnate de artisti romani, printre care Nicolae Grigorescu, dar si corespondenta de dragoste dintre Constantin Brancusi si dansatoarea Florence Meyer.
Expozitia dedicata pictorului Constantin Artachino (1870-1954) a fost organizata impreuna cu Muzeul Municipiului Bucuresti si are o scenografie semnata de Cosmin Florea.
Curatoriata de Elena Olariu, expozitia il prezinta pe Artachino ca un pictor al portretului si peisajului romanesc. Artistul a studiat la scoala de Belle-Arte, unde i-a fost elev lui Theodor Aman, dar si la Paris, la Academia Julian, unde a fost coleg cu Nicolae Vermont si Stefan Luchian. De altfel, cu acestia se imprieteneste si formeaza grupari artistice. Pentru meritele sale exceptionale, ca pictor si ca profesor, a fost decorat de regele Ferdinand in 1915 si de regele Carol al II-lea in 1931.
Scenografia expozitiei este semnata de Cosmin Florea, castigator al unui premiu UNITER pentru cele mai bune decoruri in 2022 cu „Trei piese triste”, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iasi.
Andrei Plesu semneaza textul curatorial al expozitiei dedicate lui Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), unul dintre artistii postmoderni ai Romaniei.
Expozitia dedicata lui Ion Alin Gheorghiu a fost ingrijita de Anamaria Smigelschi si cuprinde panze abstracte si de dimensiuni mari dar si un text curatorial semnat de Andrei Plesu.
„Fiecare imagine e o sinteza de senzualitate si disciplina, de spontaneitate autentica si „clasicism” sobru, cu discrete subterane baroce… Alin Gheorghiu are toate datele unui maestru de anvergura, ale unui model de profesionalitate si inspiratie. Din pacate, am uneori senzatia ca nevoia de modele e, astazi, diminuata, in criza de criterii si de cultura. O solutie plauzibila a acestei, sper, trecatoare crize este chiar expozitia de la Art Safari” – fragment din textul curatorial scris de Andrei Plesu.
In ceea ce priveste arta contemporana romaneasca, Ruth Hibbard de la Victoria and Albert Museum, Londra a curatoriat o selectie de lucrari intitulata „Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”.
Descrie drept intalnirea unei lumi de basm cu o scena dintr-un film SF cu zombie, expozitia „Nymphs and Zombies” este descrisa de Hibbard ca avand „doua intrari diferite! Operele ambilor artisti sunt aduse impreuna la mijlocul spatiului expozitional, intr-o singura camera, pe care o poti accesa din ambele parti. Aici poti sa compari viziunile diferite ale lui Ondine si Baraka si sa decizi daca esti parte din echipa Nymphs sau din echipa Zombies”.
Ondine Slimovschi (n. 1982) este o artista care foloseste portretul feminin ca instrument prin care sugereaza emotii puternice, iar Paul Baraka (n. 1994) este un artist care se concentreaza pe subiecte socante si provocatoare. Abordarea sa este si una critica, evidentiind banalitatea raului prin sarcasm si ironie.