Cel mai cunoscut grup de arta digitala japoneza se lanseaza si in Europa. Va avea galerie intr-o padure verticala din Olanda.
teamLab este o initiativa japoneza de prezentare a expozitiilor folosindu-se de dimensiuni impresionante, colorate si captivante create cu ajutorul artei digitale.
Conceptul a fost lansat in 2019 prin expozitiile prezentate la Tokyo. A devenit cel mai popular spatiu expozitional din lume dedicat unui singur artist, depasind inclusiv Muzeul van Gogh din Amsterdam.
Succesul asiatic al proiectului a facut ca teamLab sa deschida o noua galerie in Europa, la Utrecht, in cadrul proiectului urbanistic Wonderwoods.
teamLab a fost fondat in 2001 si este un grup colectiv interdisciplinar si international de arta, format din diversi specialisti, artisti, programatori, ingineri, animatori CGI, matematicieni si arhitecti a caror munca urmareste confluenta artei, stiintei, tehnologiei si a naturii. Arta lor devine o lume fara margini care creeaza alte lumi si posibilitati artistice de explorare.
Lucrarile echipei TeamLab se afla in colectia permanenta a Art Gallery din New South Wales, Sydney; Art Gallery of South Australia din Adelaide; Asian Art Museum dinSan Francisco; Asia Society Museumdin New York; Borusan Contemporary Art Collection dinIstanbul; National Gallery of Victoriadin Melbourne si inAmos Rexdin Helsinki.
Wonderwoods va fi deschis in 2023, langa statia Centraal a orasului Utrecht. Spatiul unde va fi proiectata arta digitala se numeste “Nowhere” si vine cu promisiunea catre public ca aceasta galerie va oferi o experienta imersiva si nemaintalnita pana acum.
teamLab va crea si un “Future Park” si “Athletic Forest”, o instalatie speciala pentru atleti.
Intreg proiectul Wonderwoods are la baza o filosofie verde, in care omul convietuieste cu natura in incercarea de a restaura biodiversitatea urbana. Proiectul cuprinde doua cladiri in forma de turn care vor fi paduri verticale.
Wonderwoods va popula cladirile din jur si cu fauna: peste 30 de pasari, albine si fluturi, specii care au disparut in urma urbanizarii rapide a localitatilor.
Arhitectii care au proiectat aceste cladiri cred ca oamenii se vor putea astfel reintoarce la natura daca o vor gasi mai aproape de ei si vor aplica si mai mult principiile sustenabilitatii pentru o viata mai buna a tuturor.