In atentia artistilor romani. Cum sunt ajutate sectoarele culturale din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Germania in timpul pandemiei
In toate tarile lumii, pandemia cauzata de COVID-19 a lovit dur industria culturala si a creat o situatie fara precedent in piata. Anularea initiala a tuturor activitatilor, urmata de inchiderea cinematografelor, a teatrelor, a muzeelor si a salilor de concerte a dus la pierderi uriase, iar statele au raspuns apelurilor de ajutor ale acestora, in moduri diferite.
Mai jos aveti o lista a masurilor luate in Europa dar si in America in speranta ca ele vor fi inspiratie pentru ONG-urile care au in grija industriile artistice din Romania care sunt si ele grav afectate de pandemie.
De saptamana viitoare pentru multi oameni activitatea va incepe sa se reintoarca spre normal, dar activitatile culturale e foarte posibil sa fie INCHISE pentru multe luni. Singure sanse de supravietuire pentru artisti sunt solitaritatea in breasla, sprijinul autoritatilor si al publicului.
In Marea Britanie, muzeele nationale ca “Tate Modern”, “Victoria and Albert Museum” sau “British Museum” beneficiaza de fonduri publice
Lor li se adauga si cateva muzee locale subventionate de municipalitati, majoritatea institutiilor culturale isi echilibreaza conturile cu vanzarile de la casa de bilete care in acest moment nu mai exista. Din 23 martie, acestea sunt eligible pentru schema de mentinere a locurilor de munca, printr-un plan de asistenta guvernamental care permite insitutiilor sa treaca la somaj tehnic, fara isi concedieze angajatii. Ele pot conta pe ajutorul fundatiilor si al altor organizatii de caritate, foarte active, carora guvernul le-a acordat un ajutor de 750 milioane de lire sterline.
O situatie alarmanta este si in teatre. Celebrul district West West din Londra si-a anulat toate programele pana la finalul lunii mai, in asteptarea planului de ridicare a restrictiilor. Acestea incearca sa supravietuiasca cu ajutorul donatiilor si prin transmisiile de pe YouTube.
In Germania, sectorul cultural a fost unul dintre principalii beneficiari ai planului de sprijin de 50 de miliarde de euro lansat la sfarsitul lunii martie de guvernul federal
Acest lucru permite fiecarui lucrator independent sau unei intreprinderi mici cu mai putin de 10 angajati sa beneficieze de ajutor de pana la 15.000 de euro. Punerea in aplicare al acestuia, s-a facut la nivel regional si s-a dovedit a fi neuniform, de la cea mai rapida la cea mai complexa forma pentru beneficiari.
Monika Grutters, Ministrul Federal al Culturii, a descris-o drept “o necesitate de baza pentru democratia noastra” si a pus in aplicare trei masuri pentru acest sector. Prima masura permite artistilor independenti sa primeasca pana la 60% din taxe, daca un contract semnat cu o institutie de stat subventionata si a fost anulata manifestarea, cea de-a doua vizeaza orchestra si ansambluri muzicale prin crearea unui fond de sprijin de 5,4 milioane de euro, iar cea de-a treia reprezinta un pachet de 10 milioane de euro care ar trebui sa permita muzeelor si centrelor culturale sa se adapteze noilor conditii de igiena. Fiecare institutie va putea beneficia de un ajutor cuprins intre 10.000 de euro si 50.000 de euro.
In Italia, pentru a ajuta institutiile inchise in aceasta perioada, Ministrul Proprietatii Culturale, Dario Franceschini, a anunțat ca un fond de 130 de milioane de euro va fi pus la dispozitia industirei divertismentului, cinematografiei si mass-media
Pana in acest moment sumele promise nu au fost alocate, astfel ca institutiile culturale in cauza functioneaza exclusiv prin avansuri in numerar acordate de banci. Aceste sume insa, vor acoperi doar partial deficitul. Pentru teatre acesta este estimat la peste 150 de milioane de euro.
Sistemul a fost saracit de mai mult de 10 ani, iar ministerul nu poate suporta costurile pentru mentinerea patrimoniului national. Este posibil ca efectul masurilor adopate sa fie devastatator. In ceea ce priveste ajutoarele pentru profesionistii artelor spectacolului, si aici masurile luate acopera doar partial pierderile. Pentru luna martie a fost decisa o alocatie individuala de 600 de euro, care in aprilie a fost reinnoita.
In Belgia, guvernul sprijina Ministerul Culturii si aloca peste 8 milioane de euro pentru sectorul cultural, iar in Suedia acesta va primi in plus aproximativ 45 milioane de euro
In 7 aprilie, guvernul belgian a anuntat ca a aprobat propunerea Ministerului Culturii de a aloca peste 8 milioane de euro pentru sprijinul industirei culturale care a fost afectata de inchiderea spatiilor si suspendarea activitatilor.
In Suedia, fondurile pentru cultura vor fi acordate acivitatilor care pierd venituri ca urmare a restrcitionarii adunarilor publice, cele afecate de Agentia de Sanatate Publica si de modificarile de comportament public. Vor beneficia de acestea organizatiile independente, mari si mici, dar nu si cele de stat. Acestea vor fi atent monitorizate. Banii vor fi distributi de agentii care aloca subventii in zona de cultura.
In Franta, in urma petitiei semnate de mai multi actori in publicatia Le Monde din 5 mai, in care cereau Presedintelui Macron declararea starii de urgenta culturala, acesta a spus ca se va ocupa de mai multe ajutoare financiare pentru sectoarele de arta si cultra ale tarii
In cadrul masurilor de sprijin, presedintele francez a solicitat o prelungire de 12 luni a ajutorului de somaj pentru actori, interpreti, muzicieni si tehnicieni si o schema de compensatii menita sa-i protejeze in perioada in care nu lucreaza. Aceasta ajuta la sustinerea unei industrii care angajeaza 1,3 milioane de oameni in toata Franta.
De asemenea, companiile mici si cei din mediul independent sunt eligibili pentru un fond special de sprijin de 7 miliarde de euro infiintat de guvern pentru lunile martie, aprilie si mai, iar “National Centre for Music” (CNM) fondat la inceputul acestui an va beneficia de o investitie suplimentara de 50 de milioane de euro.
In America Centrala, sectorul culturii, artei si industriilor creative este unul dintre cele mai afectate de masurile sanitare din intreaga lume
Din cauza restrictiilor de circulatie si a inchiderii muzeelor, teatrelor, bibliotecilor, patrimoniului Mondial si a altor locuri turistice, criza a lovit atat viata culturala, cat si industria turistica. Greutatile financiare provin din anularea tuturor activitatilor, pentru ca angajatii nu au o sursa de venit.
Guvernele incearca sa gaseasca solutii pentru a oferi un acces mai bun la cultura si informatii publice, prin accelerarea procesului de asigurare sociala pentru artisti si angajatii din sectorul cultural.
In Panama, de exemplu, Ministerul Culturii a lansat programul #MiCulturaEnCasa, care ofera continut cultural prin intermediul mass-media si al retelelor de socializare. In plus, Ministerul si-a exprimat sprijinul pentru grupuri de profesionisti din domeniul artelor si culturii din tara care au fost afectate de criza, asigurand pentru acestea si familiile lor access la alimente, medicamente si servicii de baza, cum ar fi apa, electricitate, sanatate si internet.
In Australia, guvernul a luat o serie de masuri economice substantiale care sprijina angajatii si organizatiile culturale din sectorul cultural si creativ
Valoarea masurilor economice de 320 de miliarde de dolari da incredere atat oamenilor, cat si companiilor. Aceasta este echivalenta cu 16,4% din PIB. Multe intreprinderi si organizatii din aceasta zona vor putea folosi aceste masuri la nivelul intregii economii.
Aceastea includ si plata pentru JobKeeper, in cadrul careia guvernul furnizeaza 1.500$ pe saptamana pentru fiecare angajat, pe o perioada de pana la sase luni pentru organizatiile eligibile. De aceasta vor beneficia si cei din sectorul cultural independent.
In Statele Unite, cultura primeste putine subventii publice. Nu exista Minister al Culturii, ci doua organizatii guvernamentale “The National Endowment for the Arts” si “The National Endowment for the Humanities”. Dar marii oameni de afaceri au donat sume mari pentru asociatiile care au in grija artisti.
In momentul anularii evenimentelor, profesionistii din zona artelor au bombardat Congresul cu petitii si solicitari, prin campania #CongressSaveCulture. Pierderile muzeelor au fost estimate de catre “American Aliance of Museum” de 33 de milioane de dolari pe zi.
In SUA a fost adoptat pachetul de stimulare de 2.000 de miliarde de dolari din care 150 de milioane rin culturii. S-au adaugat 50 de milioane pentru “Institute of Museum and Library Services”, care subventioneaza muzeele si bibliotecile, 25 de milioane de dolari pentru “Kennedy Center” din Washington, care gazduieste “National Symphony Orchestra” si “National Opera” din Washington. In orase si in state, comisiile de arta au create fonduri de sprijin public pentru artisti, precum New York sau San Francisco, in valoare 2,5 milioane de dolari.
In sectorul privat, pentru a veni in ajutorul artistilor “Artist Relief Fund” a oferit solicitantilor, indiferent de specializare, sprijin financiar de 5.000$. S-au adaugat inca 10 milioane de la donatori si fundatii private. La New York, omul de afaceri Michel Bloomberg, alaturi de alti filantropi au creat un fond de 75 de milioane de dolari accesibil serviciilor sociale si culturale.
In Romania, ajutoarele de protectie sociala, indemnizatia subventionata sunt singurele surse de finantare pentru sprijinirea sectorului cultural
In martie, 65 de artisti si compozitori reprezentati ai mai multor case de productii au solicitat Ministerului Culturii sa intervina asupra impactului pe care pandemia o are asupra industirei muzicale, mai ales in randul independentilor, pentru ca 80% din venituri sunt realizate din prestatii artisitce si cesiunea drepturilor de autor.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene aplica astfel de masuri, iar Franta este un exemplu definitoriu in acest sens, pentru ca impune ca un procent din muzica difuzata la radio si televiziunile de pe teritoriul tarii sa fie in limba franceza.
Pentru PFA-uri si intreprinderi individuale din sfera culturala, persoanele fizice care obtin venituri exclusive din drepturi de autor si drepturi conexe primesc o indemnizatie egala cu 75% din salariul mediu brut pe tara.
Ministerul Culturii a lansat programul de finantare “Access Online 2020” dedicat artistilor din mediul privat. Proiectele depuse trebuie sa fie din domeniile: teatru, muzica, dans, arte vizuale si patrimoniu imaterial. De asemenea, are un de achizie a artei contemporane in valoare de 2 milioane de lei.
Suma alocata programului ACCES Online 2020 a fost de 1 milion de lei, iar data limita pentru transmiterea dosarelor a fost 30 aprilie 2020.