Skip to content

Asian Dub Foundation, Fragments, Infernul sunt printre trupele anuntate din programul paralel de muzici cool de la Tiff 2021. Fac muzica inspirata de Fargo, La Haine sau filmul mut Malombra

Cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 23 iulie – 1 august la Cluj-Napoca, iar formatul deja consacrat al festivalului va aduce si anul acesta o serie de evenimente acompaniate live de muzica originala semnata de mari artisti ai momentului.

Prezentate pentru prima data in Romania, cine-concertele incluse in programul editiei aniversare vor oferi publicului spectacole ce imbina magia imaginilor cu experimentele muzicale unice.

La Castelul Banffy de la Bontida, filmul cult „La Haine” va fi acompaniat de Asian Dub Foundation (UK).

La Haine, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obtinut trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 1995 si trei premii César, revine pe marele ecran, acompaniat live de formatia-fenomen Asian Dub Foundation. Colaborarea cu Asian Dub Foundation nu e deloc intamplatoare. Reveniti de curand in topurile muzicale britanice, acestia s-au remarcat inca de la inceput ca promotori ai drepturilor civile. Muzica lor imbina perfect ritmurile de dub, rapcore, dancehall si hard ragga-jungle cu influentele punk-rock. Evenimentul are loc sambata, 24 iulie, de la ora 21:45, la Castelul Bánffy de la Bontida.

Povestea urmareste 24 de ore din viata a trei tineri, intr-un cartier marginas al Parisului, macinat de proteste si abuzuri ale politiei. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat nastere miscarii Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reactie la uciderea unui tanar imigrant de catre politia franceza, in 1993.

Francezii de la Fragments prezintă cine-concertul filmului „Fargo”, filmul-cult al fratilor Joel si Ethan Coen, premiat cu doua Oscaruri in 1996.

O infuzie de texturi electronice si ambientale, imbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artistilor francezi ii va insoti pe cinefili intr-o calatorie vibranta prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut in acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi si Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei. Evenimentul are loc luni, 26 iulie, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor.

Mostenirea lasata literaturii universale de Dante Alighieri este celebrata, la 700 de ani de la disparitia scriitorului si filozofului, printr-un cine-concert Edison Studio.

Artistii ii dedica acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiectia „Infernul” („Inferno, 1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF intr-o varianta restaurata digital. O bijuterie a cinemaului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan si Giuseppe De Liguoro primeste o coloana sonora care ii va proiecta pe spectatori intr-o dimensiune onirica, gratie unui „scurtcircuit” continuu intre vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste si sunetele ambientale care imping limitele conventionale ale cinematografiei. Evenimentul va avea loc marti, 27 iulie, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor.

Si filmul mut „Malombra” (1917) urmeaza sa aiba un cine-concert prin doua spectacole experiment le aduc fata in fata pe Julie Roué (Franta) si Simona Strungaru (Romania), doua compozitoare, dirijoare si interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonora pentru acelasi film mut.

Julie Roué canta la pian, chitara si multe alte instrumente, reusind sa transforme sunetele obiectelor in muzica. A compus coloana sonora a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul sau muzical imbinand acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music si experimental, cu o puternica influenta pop. Evenimentul va fi prezentat joi, 29 iulie, de la ora 20.00, la Muzeul de Arta.

Cine-concertul acompaniat de Simona Strungaru va avea propria versiune a coloanei sonore „Malombra alaturi de Sebastian Burneci (trompeta) si Adi Tetrade (percutii). Pianista si compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra si Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestra, live electronics si live street art, coloane sonore pentru animatii si musicaluri. Evenimentul va avea loc vineri, 30 iulie, tot la Muzeul de Arta.

Ediția a 20-a va avea loc intre 23 iulie si 1 august, cu respectarea tuturor masurilor de siguranta necesare in contextul actual. Biletele pot fi achizitionate deja pe tiff.eventbook.ro.

Citește în continuare