Ateliere pentru copii inspirate din traditia chineza la Muzeul National de Arta al Romaniei
Muzeul National de Arta al Romaniei impreuna cu Institutul Confucius invita publicul iubitor de arta si cultura orientala, sambata, pe 8 februarie 2020, la un mini-festival cu legendarii dragoni si delicatele flori din decoratia vaselor de portelan, ghicitori, ceai si sunete de guzheng.
Participantii la eveniment vor vedea in avanpremiera obiectele-vedeta din viitoarea galerie de arta orientala a muzeului.
Mini-festivalul incepe sambata la ora 10:00 cu doua ateliere consecutive despre portelanul chinezesc si restaurari profesioniste. Primul atelier este dedicat copiiilor cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani, iar al doilea, de la ora 11:15 va fi pentru tineri si adulti.
De asemenea, cei mici pot invata tehnici traditionale precum caligrafia si decupajul din hartie in doua ateliere sustinute de profesori ai Institutului Confucius (orele 14:00 -15:00 si 16:00 – 17:00) cat si un atelier despre gustul ceaiului, la ora 15:30, intr-o ceremonie chinezeasca.
Inscrierea la atelierele de ceramica se realizeaza print-un e-mail la adresa [email protected]. Participarea la celelalte activitati si prezentari se face in ordinea sosirii.
O vaza decorata din portelan care apartine dinastiei Qing din secolul al XVIII-lea a fost vanduta in Londra pentru 51,6 milioane de lire – acesta fiind cel mai mare pret platit vreodata pentru un articol din portelan.
Cele mai fine produse din portelan autentic chinezesc sunt obtinute din doua ingrediente principale: argila si piatra locale, pentru a forma un material extrem de rezistent, alb si translucid.
Intre 1644 si 1911, dinastia Qing a urmat dinastiei Ming din China – renumita pentru ceramica fina din argila si cobalt persan – fiind o perioada de armonie si prosperitate economica reflectata si in lucrarile de arta. Conducatorii Qing erau patroni ai artelor, iar in timpul guvernarii lor, portelanul chinezesc a devenit mai colorat, prin faptul ca a primit o gama larga de culori opace de smalt suprapus, ceea ce a permis numeroase tipuri de nuante. Formele perfecte, gama larga de culori si tehnicile decorative iscusite au caracterizat acea perioada.
Faimoasa vaza in galben si albastru, are 40 cm inaltime si prezinta elemente decorative marine, specialistii considerand ca a fost comandata pentru imparatul Qianlong si a fost achizitionata de o familie de englezi in anii 1930.