Australia a gasit o metoda de a readuce publicul in siguranta la concertele live
Inca de la inceputul lunii noiembrie, guvernul australian a anuntat ca sustine initiativele de muzica live in format de concert fizic, care in acest moment insumeaza peste 1000 de concerte in 300 de sali de spectacole distribuite in 130 de orase din Australia.
Cu o industrie profund afectata de pandemie, formatul propus de Australia este o speranta pentru intreaga lume artistica care asteapta sa se intoarca pe scena. Regulile foarte stricte impuse de acestia, inclusiv pentru locurile unde capacitatea este de zeci de mii de participanti, par sa fie o formula de succes pentru intoarcerea catre evenimentele cu public.
Initiativa australiana se numeste “Great Southern Nights” si lucreaza indeaproape cu toate institutiile guvernamentale care au sub supraveghere criza de sanatate.
Cel mai important criteriu de participare la un concert este distantarea sociala, toate salile de concerte respectand cu strictete regulile. Spatiile de concerte au completat online cereri de organizare ale evenimentelor in care au inclus evolutia starii de sanatate a personalului angajat si starea de curatenie generala a spatiului, informatii care sunt verificate in timp real online de catre reprezentantii locali.
Global, conform informatiilor oferite de revista de industrie muzicala IQ, concertele au scazut cu 64% de la inceputul anului.
Evenimente cu public numeros au fost insa posibile in tarile unde rata de raspandire a noului coronavirus nu a avut cote alarmante, ca Noua Zeelanda, China sau Taiwan.
Totodata, mai exista initiative care testeaza diferite forme de participare la concerte live: un eveniment-experiment in Germania, care prin trei concerte succesive organizate au avut ca scop studierea riscurilor de coronavirus in proiectul Restart- 19 in care sunt analizati 1500 de voluntari sanatosi, pre-testati.
De asemenea, si cea mai cunoscuta platforma de bilete online globala, Ticketmaster, a introdus de curand o initiativa prin care fanii care vor sa cumpere bilete au si optiunea de a selecta daca au fost testati de curand de noul coronavirus si/sau au fost vaccinati, atunci cand vaccinul va fi disponibil pe piata.
Noua optiune a atras reactii negative atat din partea fanilor, cat si a presei. Din informatiile initiale aparute in presa, Ticketmaster urma sa emita biletele doar dupa o procedura prin care cumparatorul biletului a fost testat/vaccinat – informatiile despre starea de sanatate fiind transmise printr-o aplicatie de sanatate a unei alte companii care poate procesa astfel de date.