Skip to content

Azi se deschide Art Safari 2020, cea mai mare expozitie de arta romaneasca si internationala din Bucuresti. Stefan Caltia si Dumitru Gorzo sunt printre cele 800 de lucrari in valoare de 12 milioane de euro.

A saptea editie a evenimentului Art Safari va fi deschisa publicului incepand de astazi, 11 septembrie si va putea fi vizitata sub forma unui muzeu temporar pana pe 20 septembrie 2020. Initial, evenimentul trebuia sa se desfasoare intre 15 si 24 mai insa a fost amanat din cauza pandemiei.

Cele doua spatii care gazduiesc muzeele temporare Art Safari 2020 sunt Victoria Tower, in vecinatatea Palatului CEC si a Muzeului National de Istorie a Romaniei, si AFI Cotroceni. Inseamna 11.000 de metri patrati in care vor fi expuse arta romaneasca de patrimoniu si contemporana si arta internationala. In total sunt aproximativ 800 de lucrari de arta care provin din colectiile a 18 muzee si din 84 de colectii private.

Art Safari include o expozitie a grupului de activiste Guerilla Girls, cele mai mari expozitii dedicate pictorilor Sabin Balasa si Gheorghe Petrascu. Plus lucrari din „Scoala de la Bucuresti” semnate de Dumitru Gorzo, Stefan Caltia, Vlad Nanca, Saddo si Geta Bratescu.

Nostalgia anilor ’90 va predomina trei din cele patru expozitii principale anuntate in program.

Prima este dedicata miscarii feministe Guerilla Girls, devenita populara in anii ’90. 

Lucrarile din seria „The Art of Behaving Badly” vor ajunge in premiera in Romania la Art Safari si vor reprezenta unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului: inegalitatea de gen si rasiala. 

Guerilla Girls au expus pana acum in cele mai mari muzee ale lumii: MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Venetia, Van Gogh Museum si Art Basel.

Expozitia va include si faimoasa lucrare: „„Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?” in care chipul unei gorile este lipit peste un nud feminin.

Art Safari va prezenta o expozitie dedicata pictorului Sabin Balasa si personajelor sale de basm din anii ’80-’90. 

Expozitia ‘Sabin Balasa – Albastru” va fi curatoriata de Ioana Spiridon cu ajutorul lui Tudor Balasa.

Lucrarile lui Sabin Balasa se găsesc in muzee si in colectii private din Italia, Franta, Suedia, Germania, SUA, Israel, Norvegia, Canada si Australia. Pe langa pictura de aevalet, artistul a realizat numeroase lucrări de pictura murala.

Renumitele compozitii „Elogiul tineretii” care impodobesc Sala Pasilor Pierduti din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi sunt in numar de 19 si acopera aproximativ 300 metri patrati. 

A treia expozitie anuntata de Art Safari va include prima retrospectiva din ultimii 50 ani cu lucrarile lui Gheorghe Petrascu – „Despre farmecul realitatii”. 

Petrascu a fost unul dintre maestrii artei romanesti la inceputul secolului al XX-lea lasand in urma peste 3.000 de lucrari. 

Pavilionul muzeal dedicat operei sale va fi coordonat de directorul Complexului National Muzeal „Curtea Domneasca” din Targoviste, Dr. Ovidiu Cirstina, si de istoricul de arta Ruxandra Dumitru.

Israelul este tara invitata la Art Safari 2020. Va fi reprezentata printr-o instalatie textila de mari dimensiuni semnata de Gilli Avissar, amplasata in atrium. Zilele viitoare veti citi un interviu cu Avissar in exclusivitate pe Urban.ro.

In spatiul din AFI Cotroceni care gazduieste 1.000 de metri patrati de arta, Art Safari a pregatit patru experiente distincte: sculptura, arte textile, o instalatie mobila semnata Obie Platon si o instalație artistica de mari dimensiuni, pentru toate varstele. Accesul in cadrul Pavilionului AFI – ART este gratuit, in perioada 11-20 septembrie 2020.

Pentru copii, va fi pregatit programul educational Art Safari Kids 2020 cu ateliere de arta: ilustratie in acuarela, sculptura din sarma, pictura pe sticla, modelaj in lut, ateliere de autoportret si pictura ceramica.

Art Safari 2020 va putea fi vizitat si noaptea, in cadrul celei de-a doua editii a evenimentului Night Tours, o experienta care include un tur ghidat in expozitii, arta performartiva si muzica.

Masuri de siguranta la Art Safari 2020

Accesul fiecarui vizitator in muzeul temporar se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirectional. Vor fi stabilite fluxuri de vizitare in zone expozitionale diferite. Vizitatorilor le va fi verificata temperatura la intrare, aceasta fiind o conditie obligatorie de acces. Accesul publicului va fi permis numai în conditiile purtarii corespunzatoare a mastii pe durata vizitei. 

Biletele si abonamentele pot fi cumparate pe https://tickets.artsafari.ro, dar si la intrarea in pavilionul din Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15).  

Citește în continuare