Balonul cu aer cald din cadrul JO Paris 2024 va reveni in Gradinile Tuileries in fiecare vara pana in 2028, cand incep Jocurile Olimpice de la Los Angeles.
Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat recent ca balonul cu aer cald (vasque-montgolfière) folosit in cadrul Olimpiadei din 2024 de la Paris va fi reintrodus in Gradinile Tuileries. Va putea fi vazut in fiecare vara pana in 2028, cand vor incepe Jocurile Olimpice de la Los Angeles.
Va reveni pe cerul capitalei franceze sub aceeasi forma, fiind sustinut de un balon cu heliu si luminat de LED-uri ecologice. Va fi amplasat in acelasi loc, intre Muzeul Luvru si celebrul bulevard Champs-Élysées. Va fi vizibil din mai multe puncte ale orasului, fiind ridicat la o inaltime de 60 de metri deasupra solului.
Balonul are o inaltime de 30 de metri si emite nori de ceata care, alaturi de lumini, redau un efect spectaculos. Lumina va fi de aceasta data alba, nu galbena, cum s-a intamplat in 2024.
Balonul va pluti in aer pe perioada noptii si va fi ancorat de sol prin intermediul unor cabluri rezistente. Anul acesta va fi ridicat pentru prima data in aer cu ocazia unui festival anual de muzica care are loc pe 21 iunie, o data cu solstitiul de vara. Va putea fi zarit pana la 14 septembrie, cand va fi coborat in cadrul unei ceremonii organizate cu prilejul unui eveniment sportiv de amploare.
De asemenea, conform regulilor Comitetului Olimpic International, nu este permisa aprinderea flacarii in afara Jocurilor, astfel ca a fost aprobata in schimb reaprinderea inelului vasului, care are o flacara in totalitate electrica. Comitetul a impus si conditia de a se evita prezentarea balonului ca avand „flacara olimpica”.
Ideea unui vas olimpic ancorat de un balon cu aer cald reprezinta un omagiu adus fratilor Montgolfier, doi inventatori si pionieri ai aviatiei care au lansat in 1783 primul balon cu aer cald din aceleasi gradini.
Mathieu Lehanneur, designerul francez care s-a ocupat de conceptul si prezentarea vasului olimpic, a declarat ca a dorit sa „faca obiectul cat mai accesibil, vizibil si deschis posibil”.
In cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Paris de anul trecut, vasul a fost aprins pentru prima data de legendarii olimpici francezi Teddy Riner (judo) si Marie-Jose Perec (atletism). Pe perioada olimpiadei, vasul plutitor a strans mii de persoane in fiecare seara in Gradinile Tuileries, prezente pentru ridicarea acestuia in aer.
La articolul urmator puteti descoperi o paralela dintre Jocurile Olimpice din Antichitate si cele din prezent, dar si cateva detalii istorice despre cum a fost reintrodusa aceasta competitie in epoca moderna de catre Pierre de Coubertin.