Banksy revendica doua graffitiuri noi realizate in decurs de doua zile la Londra. A pictat o capra neagra si doi elefanti.
Banksy a realizat doua noi opere de arta cu o semnificatie invaluita in mister. Asa cum procedeaza in mod obisnuit, artistul a revendicat graffitiurile prin postari pe contul lui de Instagram, una dintre lucrari reprezinta o capra si este amplasata langa podul Kew din Londra iar cealalta include doi elefanti si se afla pe un peretele unei cladiri din zona Chelsea a capitalei britanice.
Spre deosebire de majoritatea creatiilor sale care isi dezvaluie propriul inteles prin contextul in care sunt amplasate, noile lucrari invita publicul sa speculeze cu privire la semnificatia acestuia. Banksy nu a oferit indicii cu privire la simbolistica lucrarilor.
Una dintre picturile murale infatiseaza silueta unei capre de munte cocotata precar pe o structura care sustine peretele unei cladiri.
Animalul pare la un pas de a aluneca si cadea, aflandu-se langa o camera de supraveghere care ar putea simboliza modul in care aplicatiile mobile spioneaza populatia. Potrivit BBC, camera CCTV a fost indreptata spre silueta caprei de munte, fiind mutata intentionat din pozitia initiala.
Avand in vedere inclinatia artistului de gherila pentru mesajele politice, lucrarea a starnit deja dezbateri pe retelele de socializare, publicul se intreaba daca ar putea fi un comentariu cu privire la pozitia periculoasa a lumii naturale in contextul schimbarilor climatice.
Amber Doffman, o fana a lui Banksy care a alergat la locul unde se afla opera de arta imediat ce aceasta a fost dezvaluita pe retelele de socializare, a declarat pentru The Sun ca “Ar putea fi vorba despre modul in care am distrus mediul inconjurator pana in punctul in care animalele nu mai stiu unde sa mearga. Este, de asemenea, demn de remarcat faptul ca acea camera de securitate nu era orientata in acea directie inainte. Banksy a intors-o spre capra. Este ca si cum ar vrea sa-i atraga atentia.”
Cealalta lucrare, cu un sens si mai eluziv, reprezinta capetele a doi elefanti incadrati pe laterale de ferestre care au fost acoperite cu ciment. Elefantii isi intind trompele unul catre celalalt insa gesturile lor nu au fost deslusite pana acum.
Capra si elefantii vin dupa o alta pictura murala a artistului, reprezentand frunze verzi, care a aparut pe un perete aflat in spatele unui copac care fusese taiat.
Asa cum se intampla cu majoritatea graffitiurilor sale, autoritatile sau proprietarii cladirilor acopera operele cu plexiglass pentru a le proteja si a transforma locul respectiv intr-un motiv de pelerinaj pentru fanii lui Banksy.
Cea mai controversata activitate a lui Banksy in spatiul public din ultima vreme a fost la festivalul Glastonbury unde artistul a trimis in public o barca aparent incarcata cu migranti (de fapt, erau papusi). Barca a facut crowd surfing in timpul concertelor trupei Idles si rapperului Little Simz. Momentul a fost intens criticat de autoritati, James Cleverly, ministrul de interne la vremea respectiva, a apostrofat “trivializarea” migrantilor care traverseaza Canalul Manecii cu barca si a descris actiunea drept “josnica”.
Raspunzand comentariilor lui Cleverly, artistul a declarat ca „nava reala” pe care o finanteaza – MV Louise Michel – retinuta de autoritatile italiene, dupa ce a salvat 17 copii neinsotiti pe mare, i se pare „josnica si inacceptabila”.
Pana recent, identitatea lui Banksy era anonima. In ultimele luni au aparut tot mai multe indicii legate de numele real si infatisarea artistului care a marcat profund istoria artei contemporane, in special cu privire la arta in spatiul public.
Banksy este probabil cel mai faimos artist de graffiti din lume, insa identitatea sa a ramas intotdeauna un mister total. Faptul ca numele lui este complet necunoscut a fost poate unul dintre cele mai fascinante aspecte ale operei sale. De-a lungul timpului, celebritati precum Brad Pitt, Angelina Jolie si regretatul George Michael s-au numarat printre cei care au achizitionat lucrarile lui Banksy pentru sume de bani care depasesc 10 milioane de euro in unele cazuri. Artistul a atins chiar un punct culminant in 2021 cand lucrarea „Love is in the Bin” a devenit cea mai scumpa opera de arta a unui creator anonim, fiind adjudecata la licitatie pentru 21,5 milioane de euro.
Toate aceste lucruri sunt pe cale de a fi schimbate deoarece numele real lui Banksy este numit intr-un proces inaintat Inaltei Curtii de Justitie din Marea Britanie.
Publicatia MailOnline sustine ca Banksy ar fi de fapt pseudonimul lui Robin Gunningham, un individ nascut in Bristol, in varsta de 53 de ani, educat la o scoala din sistemul public de invatamant britanic.
Mai mult, BBC a dezvaluit un interviu din 2003 care isi propune sa lamureasca dezbaterile despre identitatea lui Banksy. Este o inregistrare in care un reporter BBC il intreaba pe artist daca numele real al lui Banksy este „Robert Banks”, la care artistul raspunde: „Este Robbie”.