O lucrare a lui Banksy a fost rupta cu tot cu perete si vanduta unui colectionar avid.
Una dintre cele mai recente lucrari create de Banksy si-a gasit deja un proprietar in persoana unui colectionar avid dupa creatiile artistului britanic care insista sa isi pastreze anonimitatea.
Lucrarea care prezinta o fetita care se joaca cu o roata de bicicleta a fost remarcata pe 15 octombrie iar Banksy a recunoscut-o cateva zile mai tarziu. Ulterior, a fost vanduta pentru o suma formata din sase cifre.
Muralul a fost cumparat de John Brandler din Essex care s-a declarat un „salvator al artei lui Banksy” dupa ce a declarat ca mucegaiul format in jurul lucrarii ar fi inceput sa o deterioreze. Conform spuselor sale, graffiti-ul se afla in risc de disparitie in urmatorii doi ani, daca nu era ingrijit corespunzator.
Proprietarul cladirii aflate la intersectia a doua dintre cele mai circulate bulevarde din Nottingham s-a declarat socat in luna octombrie cand a descoperit graffiti-ul, in special cand Banksy a validat-o pe contul lui de Instagram ca fiind o lucrare originala.
Initial, proprietarul a incercat sa doneze muralul unor organizatii locale insa, aparent, niciuna nu a vrut sa isi asume responsabilitatea ingrijirii unui Banksy asa ca desenul a fost vandut Galeriilor Brandler. Banii obtinuti in urma vanzarii vor fi donati.
Brandler planuieste sa restaureze opera lui Banksy inainte de a o trimite catre un muzeu in care va fi expusa. In viitor, lucrarea ar putea calatori in mai multe muzee din tara si din lume.
Pentru inceput, muralul a fost scos din perete cu tot cu caramizi iar in locul acestuia au fost puse scanduri de lemn. Ulterior, lucrarea va fi trimisa in Scotia pentru restaurare pentru o suma de 1000 de lire sterline. La finalul acestui proces, va fi expusa in Bury St. Edmunds, cel mai probabil in Moyse Hall Museum, una dintre cele mai vechi cladiri din Marea Britanie care a ramas deschisa publicului, fiind documentata din 1180.
Desi aparitia unui Banksy pe peretele unei case ar putea semana cu noroc pentru unii, in realitate inseamna costuri suplimentare de intretinere a casei.
O alta perspectiva asupra lucrarii arata modul in care Bansky alege cu un motiv special locurile in care realizeaza graffiti-uri.
Will Gompertz, specialistul BBC in scrieri despre arta a declarat ca alegerea lui Banksy de a crea o lucrare cu o roata de bicicleta in Notthingham nu este intamplatoare. Orasul are o istorie aparte cu constructia bicicletelor, avand numeroase firme specializate si devenite faimoase in realizarea acestora – este locul in care a fost fondata compania Raleigh in 1887.
Pentru Banksy, alegerea locurilor are o semnificatie speciala iar muralul creat este menit sa fie privit in contextul in care a fost creat. De cele mai multe ori, contextul face parte din poveste si ii completeaza sensul desenului sau cu mesaj moralizator.
Recent, noul proprietar al casei pe care se afla lucrarea „Hapciu!” a acoperit graffiti-ul cu schele din lemn.
Initial, muralul lui banksy din Totterdown, Bristol, cel mai abrupt drum din Marea Britanie, a fost acoperit cu un ecran din plexiglass care crea condens pe interior de fiecare data cand era frig.
Casa pe care a aparut graffiti-ul lui Banksy din luna decembrie urma sa fie vandut cu cateva zile inaintea descoperiri lucrarii. Noii proprietari au preluat locuinta zilele trecute si au dezamagit localnicii care treceau zilnic sa pozeze opera lui Banksy dupa ce au acoperit-o cu schele din lemn.
Lucrarea este cea mai recenta dintre operele lui Banksy pe tema pandemiei.