Skip to content

Tot ce trebuie sa stiti despre bauturile cu colagen si efectele lor. Care sunt cele mai eficiente tipuri de colagen in functie de nevoile corpului.

In contextul in care vorbim tot mai mult despre longevitate si incetinirea imbatranirii, o tendinta in beauty promoveaza in acest moment suplimentele de collagen, fie ca sunt capsule, pulbere sau siropuri.

Colagenul este o proteina prezenta in mod natural in corpul nostru. Ea alcatuieste numeroasele tesuturi conjunctive ale organismului, inclusiv oasele, articulatiile, tendoanele si pielea, asigura elasticitatea, densitatea si supletea pielii, precum si promovarea reinnoirii acesteia. Cel mai mult colagen se gaseste in tesuturile conjunctive din organism, cum ar fi tendoanele, oasele, pielea, ligamentele si muschii.

Productia sa scade in mod natural de la varsta de 25 de ani, iar calitatea sa scade in timp, iar asta duce la imbatranirea pielii, un proces care este exacerbat de factori externi precum stresul, poluarea, fumatul si expunerea la soare.

Suplimentele de colagen sunt disponibile sub forma de pudra, capsule si lichid, provenind din parti animale bogate in colagen, cum ar fi oasele, cartilajele si pielea (de obicei de la vaci, gaini si pesti). Unele suplimente contin, de asemenea, oua.

De obicei, suplimentele de colagen sunt hidrolizate, ceea ce inseamna ca colagenul este descompus intr-un mod care il face mai usor de absorbit pentru organism decat sursele alimentare traditionale.

Cercetarile sunt inca destul de limitate in ceea ce priveste beneficiile suplimentelor de colagen pentru organismul dumneavoastra, dar exista probabil cateva beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea sanatatii pielii, oaselor si muschilor.

Colagenul de baut a aparut mai intai in Asia, apoi in Statele Unite, inainte de a trece granitele Europei.

Este „un supliment alimentar sub forma de lichid sau pulbere, care se bea pur sau amestecat cu apa. Ca o injectie zilnica, acest nutrient este imbogatit cu colagen de origine animala – din piele de bovina – sau de origine marina – piele, solzi si oase de peste.

Astfel, datorita concentratiei sale de aminoacizi, aceasta bautura stimuleaza productia naturala de colagen si creste rezistenta tesutului cutanat, precum si favorizeaza regenerarea celulara.

Suplimentele de colagen va pot ajuta, de asemenea, sa produceti mai multa elastina, o proteina care face pielea mai elastica.Pe langa tratarea pielii, aceasta proteina poate avea un impact pozitiv prin intarirea unghiilor si a parului.

In timp ce proprietatile serurilor si cremelor anti-imbatranire imbogatite cu colagen sunt relativ similare cu cele ale bauturilor cu colagen, modul in care organismul le absoarbe este destul de diferit.

Majoritatea produselor de ingrijire a pielii pe baza de colagen, care se aplica doar local, vor patrunde in straturile superioare ale pielii si, mai presus de toate, vor avea un efect puternic de hidratare. Colagenul hidrolizat, pe de alta parte, este capabil sa traverseze bariera intestinala, sa ajunga in fluxul sanguin si sa ramana in piele timp de cateva zile.Pentru o actiune sporita, este, prin urmare, posibila combinarea celor doua.

Studiile cele mai recente fac ca expertii in antiageing sa recomande colagenul marin. Compozitia sa in aminoacizi este apropiata de cea a colagenului uman. Prin urmare, este mai usor asimilat de organism decat colagenul bovin.

Nu exista contraindicatii pentru consumul zilnic de colagen marin (cu exceptia alergiilor la peste), dar pentru inceput, expertii recomanda o cura cu o durata intre una si trei luni pentru a vedea efectele tratamentului asupra organismului. Dupa aceea, sunt posibile cure de intretinere de 13 zile la fiecare trei luni.

In cele din urma, merita subliniat faptul ca doza zilnica de colagen (aproximativ 4 grame) poate fi potentata de alte ingrediente active, cum ar fi vitaminele, acidul hialuronic sau zincul. Atentie, insa, sa nu adunati suplimente alimentare care contin aceiasi micronutrienti, deoarece exista riscul de a depasi doza zilnica.

supa de oase

In prezent, studiile sunt mici si nu cunoastem inca efectele pe termen lung. Suplimentele proteice de colagen, de asemenea, nu sunt mai eficiente decat proteina din zer pentru a va ajuta la castigurile musculare. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele din zer au mai multi aminoacizi care ajuta la construirea masei musculare decat colagenul.

De asemenea, va puteti creste aportul de colagen consumand alimente care contin tesut conjunctiv animal, cum ar fi: pui, carnea de porc, carne de vita, peste,  supa de oase si alimente care contin gelatina. Organismul dumneavoastra sintetizeaza colagenul din aminoacizi, care pot fi gasiti in surse non-animale, cum ar fi quinoa, ciuperci, branza de vaci, leguminoase si fasole.

Citește în continuare