Béjart Ballet Lausanne, una dintre cele mai bune companii de dans elvetiene, va sustine un spectacol de balet contemporan la Timisoara pe 19 septembrie. Biletele au fost puse in vanzare.
Compania de dans contemporan Béjart Ballet Lausanne va ajunge pentru prima data la Timisoara ca parte a programului Capitala Europeana a Culturii. Spectacolul trupei elvetiene va avea loc in 19 septembrie 2023, la ora 19:00, in sala Teatrului National „Mihai Eminescu”, iar biletele au fost puse deja in vanzare.
Intr-un sezon cultural efervescent, care aduce tot mai multe surprize si arata cum ar putea fi Romania daca finantarile pentru cultura ar fi potrivite, spectacolul Béjart Ballet Lausanne completeaza programul de toamna de la Timisoara care va include, printre altele, si cea mai mare expozitie Constantin Brancusi desfasurata in Romania in ultimele decenii.
Evenimentul Béjart Ballet Lausanne este organizat de Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, ca parte a programului „indrazneste!/Dare!”.
Programul va include patru piese de balet contemporan, trei dintre acestea create de Maurice Béjart si una de Gil Roman.
Infiintat in 1987, baletul contemporan Béjart Ballet Lausanne este, pana astazi, o referinta in lumea coregrafica mondiala. Fondatorul sau, Maurice Béjart, s-a nascut la Marsilia, pe 1 ianuarie 1927. isi incepe cariera in 1946, la Vichy (Franta), apoi continua la Londra, in cadrul International Ballet. in timpul unui turneu in Suedia, in 1949, descopera resursele expresionismului coregrafic, al carui fondator devine, si marcheaza lumea dansului pentru totdeauna.
Maurice Béjart se stinge din viata la Lausanne, pe 22 noiembrie 2007, cand destinul companiei ajunge in mainile lui Gil Roman, succesorul sau, ales chiar de Maestru, dupa 30 de ani de fina observatie.
Spectacolul de la Timisoara va include piesele „Patru preludii pentru violoncel”, „Dragoste si moartea” si „Bhakti III” semnat de Maurice Béjart si „Basso Continuum” de Gil Roman.
Din 2007, prin cercetarea sa asupra creatiei contemporane, Gil Roman intretine si dezvolta repertoriul Béjart Ballet Lausanne.
Opera lui Maurice Béjart se afla in centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, precum „Ritualul primaverii”, „Boléro” sau „Simfonia a IX-a”, dar prezinta si varietatea sa, cu „Piaf” sau „Flautul fermecat”.
Spectacolele de balet ale lui Maurice Béjart sunt intalniri cu muzica, viata, moartea, dragostea, cu toti cei ale caror viata si opere pot renaste prin el.
Tot din repertoriul lui Bejart face parte si spectacolul Ballet for Life, una dintre cele mai de succes montari coregrafice care celebreaza viata lui Freddie Mercury si este interpretat pe muzica lui Mozart si, bineinteles, a formatiei Queen. O aventura de dragoste cu muzica celebrilor Queen, dupa cum declara Maurice.
„Ii ador. Ma inspira si ma indruma uneori prin acest tinut al nimanui, unde vom merge cu totii intr-o zi si unde, sunt sigur, Freddie Mercury canta un duet la pian cu Mozart. Ballet for life este un spectacol despre tinerete si speranta, oricat de putin am spera si oricat de optimisti am fi. In pofida tuturor dificultatilor, cred ca „spectacolul trebuie sa continue”, cum ar spune Freddie.” – Maurice Béjart
Gil Roman si dansatorii sai sustin spectacole in intreaga lume, animati de acelasi crez – deschiderea lumii baletului catre un public mai larg.
Compania ramane, astfel, fidela vocatiei sale: conservarea operei lui Maurice Béjart, dar pastreaza viu, in acelasi timp, si spatiul de creatie.
Compania Bejart a fost prezenta si in Romania, cu spectacole la Teatrul National si la Sala Palatului.
Doua balerine romane au fost parte din aceasta companie de dans: Oana Cojocaru (in 2007) si Bianca Stoicheciu (in 2017), ambele au dansat inainte la Opera Nationala din Bucuresti.
Este una dintre putinele companii capabile sa umple spatii vaste, precum NHK Hall din Tokyo, Palatul de Stat Kremlin din Moscova, Odeonul lui Herodes Atticus din Atena, Palais des Congrès de Paris, Forest National din Bruxelles sau Patinoire de Malley, din Lausanne.
Biletele pentru evenimentul de pe 19 septembrie de la Timisoara s-au pus in vanzare online, pe www.bilete.ro sau fizic, la Casa de Cultura (Str. Miron Costin nr.2).