Skip to content

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate simpla de a creste beneficiile mersului pe jos. Plimbarile zilnice contribuie enorm la sanatatea organismului, la prevenirea cancerului si a diabetului de tip 2. 

Pentru majoritatea oamenilor, mersul pe jos este cea mai simpla forma de exercitiu fizic. Pe langa faptul ca este o metoda eficienta pentru controlul greutatii si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, prin reducerea riscului de boli de inima si scaderea tensiunii arteriale, este benefic si pentru sanatatea mintala, contribuind la diminuarea stresului si anxietatii.

Totodata, plimbarile zilnice ajuta si la reducerea riscului de diabet de tip 2 si imbunatatesc calitatea somnului. Miscarea este un mod de a sprijini corpul sa functioneze optim, sustine sistemul imunitar si contribuie la reducerea riscului de cancer.

Recent, a fost publicat un studiu care arata cum pot fi crescute efectele benefice ale mersului pe jos pentru a profita din plin de exercitiul fizic.

Studiul a fost publicat in revista stiintifica ”Proceedings of the Royal Society B” si a fost realizat de o echipa de cercetatori britanici. Ei sustin ca pentru a beneficia din plin de mersul pe jos nu trebuie sa va deplasati pe distante mari sau sa grabiti pasul, ci pur si simplu sa va opriti pentru face pauze si a lua o gura de aer.

In cadrul cercetarii au fost implicate 50 persoane, iar specialistii au masurat consumul de oxigen al fiecareia in timp ce mergeau pe jos intre 10 si 240 de secunde, folosind o banda rulanta.

Astfel, au descoperit ca mersul la o viteza constanta utilizeaza mai putina energie. In schimb, pauzele si pornirea din loc necesita intre 20 si 60% mai mult efort din partea corpului, prin urmare si un consum mai mare de oxigen si calorii. 

Expertii considera ca plimbarile lejere, cu mai multe pauze, au avut cel mai mare impact asupra conditiei fizice si sanatatii participantilor. 

Ei sunt de parere ca aceasta abordare ar trebui sa va ajute sa obtineti beneficiile maxime ale mersului pe jos. Este important de retinut ca recomandarea specialistilor este dedicata persoanelor cu o conditie aerobica scazuta, care nu au un program regulat de exercitii fizice. 

Sfatul lor nu se aplica atletilor, care au un metabolism diferit, iar pauzele de acest tip nu au acelasi efect pentru acestia. De asemenea, cercetatorii mentioneaza ca persoanele implicate in studiu au fost adulti mai tineri, fara probleme de sanatate si ca aceasta recomandare s-ar putea sa nu se aplice persoanelor cu comorbiditati. 

Un alt studiu din 2022 a stabilit cati pasi trebuie parcursi pe zi pentru o viata sanatoasa si echilibrata. In cadrul cercetarii au participat mai bine de 78.500 de persoane din Marea Britanie. 

Avantajele mersului pe jos incep sa apara dupa parcurgerea a 10.000 de pasi zilnic. Insa sunt conditionate de o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, miscarea zilnica fiind un mod de a sprijini corpul pentru a functiona optim.

Studiul mai mentioneaza si faptul ca oamenii care parcurg 10.000 de pasi zilnic au un risc mai mic de cancer fata de cei care parcurg 8.000 de pasi, iar acestia au un risc mai mic decat cei care parcurg 6.000 de pasi. Cercetarea s-a aplicat inclusiv si asupra oamenilor in varsta. S-a descoperit ca sansele de moarte prematura au scazut odata cu cresterea numarului de pasi zilnici, acestia si-au redus inclusiv riscul de dementa cu 50% la depasirea a 9.800 de pasi zilnici. 

Puteti citi mai multe detalii in articolul urmator.

La articolele de mai jos puteti afla mai multe despre beneficiile plimbarilor in picioarele goale si ale dansului. 

Citește în continuare