Beneficiile pentru sanatate ale plantelor amplasate in biroul de acasa
Plantele decorative infrumuseteaza interiorul caselor, cresc umiditatea si purifica aerul din incapere. In plus, acestea au si o serie de beneficii pentru sanatate, indiferent daca se dezvolta in lumina puternica a soarelui sau in intuneric.
Cum astazi foarte multi dintre noi au un miz de work from home cu cateva zile la birou, multe persoane si-au amenajat un birou acasa, pe care l-au decorat cu plante de apartament in diferite culori, texturi si marimi.
Daca doriti sa va inveseliti biroul de acasa, veti descoperi in continuare modalitatile prin care plantele va pot imbunatati sanatatea si va pot oferi o stare de bine in fiecare zi petrecuta lucrand.
Plantele de interior au rolul de a spori sanatatea mintala, oferind o crestere a bunei dispozitii.
De-a lungul a mii de ani, oamenii au trait si au evoluat in natura, inconjurati de diverse specii de plante si arbori. Acestia se simt mai relaxati si sunt mai fericiti cand se afla in preajma plantelor.
Un mediu intunecat, gri si mohorat induce cu usurinta un nivel de stres ridicat si sentimente de tristete, insa, daca alegeti sa amenajati incaperile in care va petreceti zilele muncind cu plantele decorative fie ele in ghivece mari (yucca, ficus) sau arbusti pitici (pachira – arborele banilor), va veti schimba radical starea de spirit. Spatiul de lucru se va transforma intr-unul mai vesel si relaxant.
Studii multiple au demonstrat ca plantele verzi imbunatatesc semnificativ moralul, nivelurile de productivitate si atentia.
Amplasate in birouri, unele plante ajuta la curatarea aerului si adauga un strop de culoare. Frunzele verzi ample au proprietatea de a va mentine concentrati pe tot parcursul zilei. Oamenii care lucreaza inconjurati de plante devin mai atenti chiar si atunci cand au de indeplinit sarcini mai solicitante.
Puteti opta pentru plante care purifica aerul precum Calathea majestica, denumita popular planta paun, sau Anthurium ellipticum, o planta rezistenta si decorativa prin frunze, care poate fi amplasata si intr-o zona mai putin luminoasa.
Plantele si florile induc un sentiment de calm si pace, ameliorand stresul si anxietatea.
Oamenii adora sa priveasca frumusetea plantelor deoarece imbunatatesc simturile, nu intamplator florile si gradinile spectaculoase sunt printre cele mai pictate opere de arta. Plantele pot provoca scaderea nivelului de cortizol, hormon eliberat in momente de stres.
De asemenea, unele studii au demonstrat ca pe langa gradinarit, prezenta plantelor si florilor in spatiul de lucru ajuta la cresterea dozei de optimism, la dezvoltarea creativitatii si reducerea stresului acumulat. Puteti alege planta Flamingo (Anthurium) cu frunzis colorat sau diverse tipuri de orhidee sau azalee placut colorate.
Plantele de interior nu au doar puterea de a imbunatati starea de spirit, ci ajuta si la reducerea starilor de oboseala si sprijina sistemul imunitar.
Odata cu amplasarea ghivecelor de plante in birou, calitatea aerului se va ameliora, iar senzatia de oboseala si durerile de cap cauzate de inhalarea unui aer statut vor disparea. Totodata, calitatea somnului va fi mai buna, ceea ce va determina si un sistem imunitar mai puternic. In plus, unele plantele produc si elimina fitoncide, substante volatile cu actiune bacteriana si fungicida, care le ofera oamenilor proprietati antiinflamatorii si anti-bacteriene esentiale pentru sistemul imunitar.
Printre plantele de interior care emana fitoncide se numara Chlorophytum, are proprietatea de a curata aerul de microbi si nu necesita o ingrijire speciala, muscatele sau plantele citrice de camera cum ar fi lamaiul, dar si sansevera si eucaliptul.
Unele plante de apartament improspateaza aerul, reduc concentratia de noxe existente filtrand dioxidul de carbon si alti compusi chimici, emanand astfel o concentratie crescuta de oxigen. Ficusul, dracaena sau iedera sunt doar cateva exemple de plante care purifica aerul din camere, iar printre plantele cu flori puteti opta pentru azalea, gerbera si spatiphyllium.