Beneficii surprinzatoare ale maceselor pentru sanatate si frumusete, un ingredient utilizat si de Kate Middleton. Cosmetice naturale, ceaiuri, dulceturi sau uleiuri de macese care pot fi cadouri care ajuta
Uleiul de macese este unul dintre ingredientele hot in industria cosmeticelor in acest moment pentru ca e un puternic antioxitant si antiinflamator.
Noi avem in tara plantatii naturale de macese si nu profitam foarte mult de aceste fructe care se gasesc in paduri; bunicii faceau din macese un ceai pentru ca ii ajuta la inflamatiile articulare, pentru a calma durerile de gat si a ajuta cand ai indigestie fara sa stie explicatia stiintifica. Om fapt fructul de maces e plin de antioxidanti, are proprietati protectoare, imbunatateste imunitatea, sanatatea inimii, favorizeaza pierderea in greutate si poate chiar combate imbatranirea pielii.
Macesul se cultiva si in America nu doar in Europa si apare ca tratament mai ales la cei care au beneficiat de cultura medicatiei naturiste, ca triburile indigene americane, asa ca s-au facut cercetari asupra efectelor antioxidante ale fructului si compusilor sai naturali. Fructele de maces contin vitaminele C, E si B, precum si alte minerale si antioxidanti, compusi fenolici si acizi grasi sanatosi. De asemenea, acestea contin o substanta care poate atenua inflamatiile.
Antioxidantii sunt substante care protejeaza sau reduc deteriorarea celulelor cauzata de moleculele numite radicali liberi.
Consumul de alimente si bauturi bogate in antioxidanti poate proteja impotriva unor afectiuni cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul de tip 2.
Intr-un studiu privind continutul de antioxidanti din sase extracte de fructe, s-a constatat ca macesul a avut cea mai mare capacitate antioxidanta. Mai exact, s-a constatat ca acesta contine niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi si vitaminele C si E, toate acestea avand puternice proprietati antioxidante.
Este interesant faptul ca plantele de la altitudini mai mari tind sa aiba niveluri mai ridicate de antioxidanti. In plus, cercetarile arata ca macesele uscate pot oferi mai putini antioxidanti decat soiurile proaspete.
Deoarece ceaiul de macese poate fi facut cu oricare dintre ele, este posibil sa obtineti mai multi antioxidanti folosind macese proaspete in locul celor uscate sau a pliculetelor de ceai.
Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale maceselor este concentratia mare de vitamina C.
Desi cantitatea exacta variaza in functie de planta, s-a demonstrat ca macesele au unul dintre cele mai mari continuturi de vitamina C dintre toate fructele si legumele.
Vitamina C joaca multe roluri esentiale in sistemul dumneavoastra imunitar, inclusiv stimularea productiei de celule albe din sange numite limfocite, care va protejeaza organismul impotriva infectiilor imbunatatirea functia limfocitelor ajutand mentinerea barierei de protectie a pielii impotriva agentilor patogeni externi
In plus fata de vitamina C, macesele contin niveluri ridicate de polifenoli si vitaminele A si E, toate acestea contribuind la intarirea si protejarea sistemului imunitar.
Datorita concentratiei sale ridicate de antioxidanti, ceaiul de macese poate fi benefic pentru sanatatea inimii.
Studiile sugereaza o relatie intre aportul de vitamina C si riscul de boli de inima. Suplimentarea cu cel putin 500 mg de vitamina C pe zi a fost asociata cu o scadere semnificativa a colesterolului si a trigliceridelor din sange, doi factori de risc pentru bolile de inima.
Macesele sunt, de asemenea, cu un continut ridicat de flavonoide. S-a demonstrat ca acesti antioxidanti reduc tensiunea arteriala la persoanele cu niveluri ridicate si imbunatatesc fluxul sanguin catre inima.
Cercetarile sugereaza ca ceaiul de macese poate ajuta la pierderea in greutate.
Studiile arata ca macesele au un continut ridicat de un antioxidant numit tilirosida, care poate avea proprietati de ardere a grasimilor.
Intr-un studiu de 12 saptamani la 32 de adulti cu exces de greutate, administrarea zilnica a 100 mg de extract de macese a scazut semnificativ greutatea corporala si grasimea stomacala, comparativ cu grupul placebo
Ceaiul de macese este bogat in compusi cu efecte antiinflamatorii, inclusiv polifenoli si galactolipide care pot reduce inflamatiile si durerea
Galactolipidele sunt principalele tipuri de grasimi din membranele celulare. Recent, acestea au fost studiate pentru proprietatile lor antiinflamatorii puternice si potentialul de a reduce durerile articulare.
Intr-o analiza a trei studii, suplimentarea cu macese a redus semnificativ durerile articulare la persoanele cu osteoartrita.
Un alt studiu de 4 luni, efectuat pe 100 de persoane cu osteoartrita, a constatat ca cei care au suplimentat cu 5 grame de extract de macese zilnic au resimtit semnificativ mai putina durere si o mobilitate crescuta a articulatiei soldului, in comparatie cu grupul de control.
Extractul de macese poate combate imbatranirea pielii
Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism si este responsabil pentru asigurarea elasticitatii pielii.
S-a demonstrat ca vitamina C promoveaza sinteza colagenului si protejeaza celulele pielii impotriva daunelor provocate de soare, ambele contribuind la mentinerea unui aspect mai ferm si mai tanar al pielii tale. Deoarece ceaiul de macese este bogat in aceasta vitamina, consumul acestuia ar putea fi benefic pentru pielea dumneavoastra
In plus, ceaiul de macese contine carotenoidul astaxantina, care poate avea efecte anti-imbatranire, deoarece ajuta la prevenirea descompunerii colagenului.
Si alti carotenoizi din ceaiul de macese pot fi benefici pentru sanatatea pielii. In special, vitamina A si licopenul sunt cunoscute pentru ca protejeaza celulele pielii impotriva daunelor provocate de soare.
Intrebati medicul dumneavoastra daca suplimentele de macese sunt sigure pentru dumneavoastra daca luati: aspirina sau alte salicilati, estrogeni, litiu, prolixin (flufenazina, un medicament antipsihotic)
Spuneti-i intotdeauna medicului dumneavoastra despre orice suplimente pe care le luati, inclusiv cele naturale si cele cumparate fara prescriptie medicala. In acest fel, medicul dumneavoastra poate verifica eventualele efecte secundare sau interactiuni cu orice alte medicamente pe care le luati.
Cu asemenea beneficii, era normal ca uleiul de macese sa fie foarte cautat si utilizat in cosmetica. El poate fi folosit ca serum anti imbatranire, pentru ca reduce ridurile fine si stimuleaza productia de colagen. De asemenea e folosit si medical pentru repararea pielii in caz de cicatrici si arsuri.
In Romania avem ceaiuri de macese din productiile locale, precum si sirop, dulceata sau gem de macese, sau pulbere de macese pe care o puteti adauga in smoothie-uri.
Avem producatori locali care realizeaza aceste produse din cultura locala de macese din muntii Carpati. Iata cateva dintre produse pe care le gasiti la Sanovita, Dacia Plant, Faunus Plant sau Plafar pentru partea de ceaiuri si fructi uscate, pentru cosmetice la producatorul local mayie sau HerbaVIT, iar pentru dulceturi gaisti la Topoloveni, Raureni si Livada Domnitei.
Siropuri, pulbere si ceaiuri de macese productie romaneasca
Ulei de macese
Gem de macese