Beneficiile cartofului in zona de frumusete: estompeaza ridurile, albeste unghiile, reduce albirea parului.
Când ne gândim la cartofi, primele lucruri care ne vin in minte sunt cei prajiti si faptul ca sunt invinovatiti pentru cresterea in greutate. Cartofii sunt prezenti in toate bucatariile din lume, si constituie a patra cea mai mare cultura din lume. Banalul cartof, considerat in trecut alimentul saracilor, reprezinta o sursa bogata de substante nutritive, vitaminele A, C si B, minerale, antioxidanti, fier, fosfor, fibre si poate fi folosit eficient si in ritualul de infrumusetare.
Cartofii sunt o sursa bogata de vitamina C, care stimuleaza productia de colagen si capacitatea naturala de vindecare a pielii.
In plus, antioxidantii si amidonul pe care le contine sucul de cartofi ajuta la hranirea si la mentinerea hidratarii pielii. Contin o enzima numita catecolaza, care da stralucire pielii si indeparteaza petele. In trecut, sucul de cartofi era aplicat pe piele pentru tratarea eczemei, a iritatiilor si pruritului, si sunt recomandati inca, in multe probleme ale pielii. Calmeaza pielea arsa de soare, reduce inflamatia din jurul ochilor si aplicat pe par, accentueaza stralucirea suvitelor.
1. Estompeaza ridurile.Cartoful este bogat in vitamina C, cu efect anti imbatrânire asupra pielii, si ajuta la reducerea aspectului ridat al pielii.
Se foloseste sucul obtinut din cartofi si se aplica cu ajutorul unei dischete de bumbac pe zonele afectate. Lasam sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clatim cu apa calduta. Pentru rezultate vizibile, se recomanda in rutina zilnica.
2. Confera stralucire tenului
Unul dintre cele mai bine cunoscute beneficii ale cartofilor este capacitatea de a deschide nuanta pielii si de a oferi stralucire tenului, care se datoreaza enzimei numite catecolaza pe care o contine. Cartoful este folosit deseori ca „inalbitor” pentru piele, deoarece poate deschide nuanta pielii cu câteva tonuri.
3. Reduce cearcanele
La fel ca si castravetele, feliile de cartof ajuta la reducerea pungilor de sub ochi, dar spre deosebire de castravete, acesta reduce si culoarea intunecata a cearcanelor.
4. Calmeaza arsurile solare
Cartofii se taie felii si se aplica delicat pe zonele afectate, efectul fiind de calmare a iritatiei, reducerea temperaturii pielii si a durerii provocate de arsura. Sau, ii putem da pe razatoare si amesteca cu putina apa in blender, si amestecul obtinut il aplicam pe zona afectata si lasam sa actioneze timp de 10 minute.
5. Reduce culoare gri a parului
Unul dintre cele mai surprinzatoare beneficii al e cartofului este capacitatea lui de a reduce aspectul gri al parului, in plus, ii confera si stralucire. Se fierb cojile, iar cu apa obtinuta clatim parul dupa ce l-am spalat cu sampon. Pentru rezultate vizibile, se recomanda aplicarea regulata.
6. Estompeaza urmele de acnee
Sucul de cartofi ajuta la estomparea cicatricelor provocate de acnee. Acesta se aplica pe zonele afectate si se lasa sa actioneze timp de 15 minute, apoi se clateste. Specialistii recomanda acest tratament in fiecare zi, timp de doua luni, pentru ca rezultatele sa fie vizibile.
7. Da stralucire unghiilor
Folosirea indelungata la lacurilor de unghii poate conduce la ingalbenirea lor, insa o felie de cartof cu care frecam suprafata unghiilor timp de cinci minute, face minuni. Efectul este de albire si stralucire.
8. Tonifiaza tenul
Se mixeaza un cartof cu doua linguri de apa si amestecul obtinut se stoarce, iar lichidul obtinut se aplica pe fata cu ajutorul unei dischete de bumbac sau se poate folosi cu ajutorul unui pulverizator. Timpul de actiune este de trei minute, apoi se clateste. Solutia tonica se poate pastra la frigider pentru un plus de prospetime.