In 2024 vor fi mai multe productii de filme straine in Romania. Iata beneficiile programului cash rebate in cinematografie care a inceput sa fie implementat si la noi
Guvernul a initiat anul acesta procedurile pentru repornirea schemei de ajutor de stat care sa sustina industria cinematografica, procedurile pentru a facilita realizarea in tara noastra a unor productii cinematografice de la marile studiouri internationale de film in aceleasi conditii financiare cu tarile vecine.
Programul de cash rebate pentru industria cinematografica este o initiativa prin care guvernele sau organizatiile ofera un procent din cheltuielile eligibile pentru productia unui film sau a unei serii TV. Acest cash rebate este acordat pentru a atrage productii straine intr-o anumita tara sau regiune, stimuland astfel economia locala si creand locuri de munca.
Un program de cash rebate pentru industria cinematografica poate aduce mai multe beneficii pentru o tara, printre care:
1. Crearea de locuri de munca: Productiile cinematografice atrase prin intermediul programului pot genera oportunitati de angajare in industria cinematografica si in industriile conexe, cum ar fi cateringul, transportul, constructiile sau serviciile de cazare.
2. Stimularea economiei locale: Cheltuielile facute de echipa de productie si de vizitatorii straini pot contribui la cresterea economiei locale prin achizitii de bunuri si servicii.
3. Venituri fiscale: Productiile cinematografice atrase prin program pot genera venituri din taxe si impozite platite de companiile si lucratorii implicati in productie.
4. Promovarea turismului: Locatiile de filmare si imaginea pozitiva a tarii prezentate in productiile cinematografice pot atrage turisti interesati de a explora aceste locuri, ceea ce poate stimula industria turismului.
5. Dezvoltarea industriei cinematografice locale: Prin atragerea productiilor straine, programul poate stimula dezvoltarea industriei cinematografice locale, prin cresterea expertizei si a infrastructurii disponibile.
Aceste beneficii pot contribui la cresterea economica si culturala a unei tari si la promovarea acesteia pe plan international.
Programul de cash rebate pentru industria cinematografica in Romania ar functiona astfel:
1. Eligibilitate: Productiile cinematografice, inclusiv filme, seriale TV si documentare pot fi eligibile pentru cash rebate in Romania, atat productii straine, cat si locale.
2. Cerere de aplicare: Producatorii trebuie sa depuna o cerere de aplicare inainte de inceperea productiei, in care sa furnizeze informatii despre proiect, buget, planul de filmare si impactul economic estimat.
3. Evaluare si aprobare: Cererile sunt evaluate de catre o comisie specializata, care verifica indeplinirea criteriilor si eligibilitatea proiectului. Daca cererea este aprobata, producatorul primeste un certificat de eligibilitate.
4. Productia si cheltuieli: Productia se desfasoara conform planului, iar producatorul plateste toate costurile locale eligibile, cum ar fi cheltuielile de productie si serviciile utilizate in Romania.
5. Documente justificative: Dupa finalizarea productiei, producatorul trebuie sa prezinte documente justificative care sa ateste cheltuielile efectuate in Romania.
6. Cerere de rambursare: Pe baza documentelor justificative, producatorul poate depune o cerere de rambursare a unui procent din cheltuielile eligibile.
7. Verificare si acordare: Cererile de rambursare sunt verificate si evaluate de catre autoritati, iar in caz de conformitate, producatorul primeste cash rebate-ul.
Pentru a avea o imagine cat mai clara a ceea ce inseamna un asemenea program la nivel international si cu ce concureaza tara noastra in raport cu tarile vecine, iata programele europene pentru atragerea productiilor de film din 31 de tari (in paranteza este procentul in investitie care este rebate): Austria (30%), Belgia (42%), Bulgaria (25%), Croatia (25%), Cipru (25%), Cehia (20%), Estonia (30%), Finlanda (25%), Franta (30%), Georgia (20%), Germania(25%), Grecia (40%), Ungaria (30%),Islanda (25%), Irlanda (25%), Italia (40%), Letonia (30%), Lituania (30%), Malta (30%),Marea Britanie (25%), Muntenegru (25%), Olanda (35%), Macedonia De Nord (20%), Norvegia (25%), Polonia (30%), Portugalia (25%), Serbia (25%), Slovacia (33%), Spania (30%), Suedia (25%), Turcia (30%).
In Asia si Oceania exista aceste programe in 13 tari: Australia (40%), Coreea De Sud (20%), Fiji (20%), India (30%), Japonia (50%), Kazahstan (30%), Malaezia (30%), Mongolia (30%), Noua Zeelanda (20%), Filipine (20%), Tailanda (15%), Uzbekistan (20%).
In Africa si Orientul Mijlociu exista aceste programe in 7 tari: Africa De Sud (25%), Arabia Saudita (40%), Emiratele Arabe Unite (30%), Iordan (25%), Israel (30%), Mauritius (40%).
In America Latina si Caraibe exista astfel de programe in 7 tari: Columbia (40%), Republica Dominicana (25%), Panama (25%), Puerto Rico (40%), Trinidad Tobago (35%), Uruguay (25%), Insulele Virgine (25%)
In Canada, in afara programului federal (16%) 10 provincii ofera programe aditionale: Alberta (22%), British Columbia (28%), Manitoba (45%), New Brunswick (30%), Newfoundland si Labrador (40%), Nova Scotia (32%), Ontario (21,5%), Quebec (20%), Saskatchewan (25%) Yukon (40%).
In SUA, 37 state ofera programe pentru atragerea productiilor de film: Alabama (25%), Arizona (20%), Arkansas (25%), California (25%), Colorado (20%), Connecticut (15%), DC (20%), Georgia (20%), Hawaii (22%), Illinois (30%), Indiana (20%), Kentucky (30%), Louisiana (25%), Maine (12%), Maryland (30%), Massachusetts (25%), Minnesota (25%), Mississippi (25%), Missouri (20%), Montana (25%), Nevada (15%), New Jersey (35%), New Mexico (25%), New York (30%), North Carolina (25%), Ohio (30%), Oklahoma (20%), Oregon (25%), Pennsylvania (25%), Rhode Island (30%), South Carolina (25%), Tennessee (25%), Texas (20%), Utah (20%), Virginia ( (15%), Washington (30%), West Virginia (27%)
Iata cateva exemple despre impactul economic al acestor programe in Europa.
In Ungaria: „pentru fiecare forint cheltuit de producatori pentru productia de film in Ungaria, guvernul incaseaza 0,32 forinti„, Marea Britanie: „fiecare GBP returnat producatorilor genereaza GBP 8,3 pentru economia Marii Britanii”, Polonia: un studiu detaliat al impactului economic al programului publicat in 7 Decembrie 2023 arata ca tara a incasat peste 569 de milioane de dolari din productiile straine filmate pe teritoriul sau si au fost platite peste 21.000 locuri de munca in 2022 .