Beneficiile scrisului de mana. De la motricitatea fina la puterea de concentrare si calmarea in situatii de anxietate
Scrisul de mana poate fi considerat un pic demodat in aceasta epoca, dar nu este vorba de a scrie mai repede sau mai usor. Mai presus de toate, scrisul de mana este o activitate importanta care aduce beneficii multor aspecte ale mintii, corpului, comportamentelor si reactiilor noastre. Nu este nevoie sa scapam de smartphone-uri si computere sau sa fim fanatici cu privire la scrisul de mana, dar cateva randuri scrise de mana in fiecare zi (fie si o lista de cumparaturi sua un to do list) ajuta la motricitatea fina, la calmarea si structurarea gandurilor.
Stiinta cognitiva moderna indica faptul ca aspectele motorii si senzoriale ale comportamentului nostru au consecinte care merg mai departe decat am putea banui.
Mintile noastre nu sunt pline de idei neinsufletite. Trebuie sa tinem cont de corpurile si de simturile noastre pentru a explica fenomene care altfel sunt inexplicabile.
De exemplu, un studiu din 2021 a comparat memoria pe termen scurt si mediu a cuvintelor invatate fie prin dactilografiere, fie prin scriere manuala. Reamintirea a fost mai buna atunci cand cuvintele fusesera invatate cu creionul si hartia.
Unii experti sugereaza ca invatarea cu creionul pe hartie este mai buna, deoarece implica un set de procese senzorio-motorii mai complexe, specifice fiecarei litere. Aceasta complexitate lasa o amprenta mai distincta in memoria noastra si, prin urmare, face ca lucrurile sa fie mai usor de memorat si de retinut.
Un alt beneficiu al scrierii de mana este acela ca ne solicita mai putin creierul. Tastatura ne solicita mai mult resursele mentale, provocand dificultati atunci cand vine vorba de sarcini de memorare a cuvintelor. Sarcina mentala crescuta se datoreaza vitezei mai mari cu care se bat cuvintele la tastatura pentru ca implica mai multe elemente individuale care trebuie procesate intr-o anumita perioada de timp.
Modul in care scriem poate afecta, de asemenea, nivelurile superioare de procesare a cuvintelor din creierul nostru.Se crede ca tipul de scriere stabileste ritmul de procesare cognitiva – daca procesul de scriere este lent si greoi, acesta poate interfera cu procesele superioare de care depinde, facand ca ideile si informatiile relevante sa fie uitate.
In mai multe experimente, s-a observat o imbunatatire a compozitiei scrise generale (calitatea, lungimea si fluiditatea textului) dupa ce subiectii au efectuat exercitii de scriere de mana.In aceeasi ordine de idei, un studiu a aratat ca elevii isi planifica textele cu mai multa atentie atunci cand folosesc creionul si hartia decat atunci cand folosesc o tastatura.
Cu toate acestea, trebuie sa recunoastem ca tastaturile ne-au adus si multe avantaje. De exemplu, unele meta-analize care compara textele scrise de mana cu cele scrise la calculator au constatat ca acestea din urma sunt adesea mai lungi si mai bine compuse.
Rezultatele acestor studii indica faptul ca eliminarea scrisului de mana din scoala nu este o idee buna.
Evident, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa nu mai folosim tastaturi, nici macar in copilarie. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la viitoarele studii pe aceasta tema si sa actionam cat mai repede cu putinta in ceea ce priveste repercusiunile lor in sectorul educatiei.
Pe scurt, avantajele scrierii de mana sunt: antrenarea memoriei, dezvoltarea creativitatii, poate fi o forma de terapie pentru ca permite reflectia si analiza intr-o forma mai intima; oamenii de stiinta considera ca, prin schimbul de idei, marturisiri si impartasirea secretelor, ajungem la un nivel ridicat de constiinta de sine, ceea ce ne ajuta sa ne exprimam interiorul, sa vedem cele mai bune si cele mai rele versiuni ale noastre si chiar sa ne acceptam adevarata identitate.
Scrisul de mana imbunatateste invatarea pentru ca intelegerea e mai profunda, pe o durata mai lunga; in plus tendinta celor care iau notite pe laptop de a transcrie textual cursurile in loc sa proceseze informatiile si sa le reformuleze in propriile cuvinte este in detrimentul invatarii.
Scrisul de mana va poate calma, exista ceea ce se cheama grafoterapie, cand pacientii cu probleme emotionale sunt rugate sa faca exercitii de caligrafie. Exista de altfel studii care arata ca scrisul de mana amelioreaza depresia si anxietatea,
Atunci cand ne simtim tristi sau stresati, materializarea gandurilor prin scrierea in jurnal poate fi o terapie fantastica care va ajuta la depasirea temerilor si calmare.