Beneficiile siestei. 20 de minute de somn dupa pranz, in pauza la birou, va pot imbunatati starea de bine, concentrarea si pot reduce stresul si depresia.
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0383971272-1024x683.jpg)
Studii recente arata ca somnul din timpul zilei are beneficii pe termen lung pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii. Siesta de la pranz este o traditie culturala in mai multe parti ale lumii, inclusiv in Italia, unde este cunoscuta ca „riposo”, sau in Portugalia si Spania — de unde vine cuvantul siesta, de fapt.
Siesta reprezinta o perioada a zilei, dupa pranz, cand majoritatea magazinelor, restaurantelor si institutiilor isi intrerup programul de lucru pentru doua sau trei ore. Angajatii isi pot lua aceasta pauza si o pot petrece acasa sau intr-un loc linistit. Multi dintre ei isi iau un timp de 20 sau 30 de minute pentru a dormi, reincarcand bateriile pentru restul zilei de munca.
Pauza de dupa pranz a fost stabilita datorita nevoii biologice a corpului de a se odihni dupa o masa copioasa, care de cele mai multe ori creeaza o stare de somnolenta.
![](https://www.urban.ro/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0700387667-1024x682.jpg)
Expertii sustin ca somnul dupa pranz poate imbunatati starea generala de bine, combate stresul si depresia, contribuie la circulatia sanguina si la capacitatea de invatare. Studiile arata ca siesta are beneficii clare asupra functiilor cognitive si ajuta la stimularea creativitatii.
Potrivit specialistilor, calitatea somnului este la fel de importanta ca dieta sau exercitiile fizice zilnice.
Pentru a beneficia din plin de efectele siestelor, este important sa le mentineti scurte, de 15 sau 20 de minute. In acest mod, corpul se va odihni, iar creierul va ramane alert si veti evita inertia, ameteala sau dificultatile de trezire asociate cu un somn mai lung.
Cel mai bun moment pentru o siesta este in mijlocul dupa-amiezii, deoarece coincide cu scaderea circadiana a soarelui. In schimb, un pui de somn dupa ora 18:00 poate interfera cu somnul nocturn si pe termen lung poate crea insomnii.
Somnul in timpul programului de lucru este acceptat si vazut ca o necesitate in mai multe parti ale lumii. Unele companii au creat inclusiv capsule speciale pentru dormit, in care angajatii se pot retrage pentru un somn scurt.
In Japonia si China, somnul este incurajat in timpul programului de lucru pentru a evita epuizarea excesiva cauzata de munca. Japonezii au amenajat zone dedicate pentru somn in care angajatii se pot odihni pentru 30 de minute in pauza de pranz.
De asemenea, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Europa si SUA incurajeaza siestele pentru asistentele medicale care lucreaza in ture de noapte.
Nap York, o companie din New York a creat inclusiv un serviciu de cabine de dormit in Manhattan si Queens, care pot fi inchiriate pentru 26 de euro pe ora si care sunt foarte cautate de medici, agenti de paza, curieri sau persoane care au doua locuri de munca. Totodata, personalul esential precum ofiterii de politie, pompierii si angajatii serviciilor medicale de urgenta beneficiaza de reduceri.