Skip to content

Noi studii demonstreaza ca un anumit tip de ulei de masline are beneficii majore pentru sanatate. Acesta reduce riscul de boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2, sindrom metabolic si hipertensiune arteriala

Dieta mediteraneana este apreciata de expertii in nutritie ca fiind sanatoasa pentru sistemul cardiac si pentru organism in general. Un motiv cheie este locul esential al uleiului de masline in obiceiurile culinare din zona sudica a Europei.

Numeroase studii sugereaza ca includerea uleiului de masline extravirgin in dieta are beneficii majore pentru sanatate, in parte datorita activitatii antiinflamatorii si antioxidante asociate cu compusii sai fenolici.

Inainte de a aprofunda studiile recente ale specialistilor, merita mentionate cele cinci tipuri de ulei de masline consumate in mod regulat: versiunea “pura”, de o calitate inferioara, obtinuta prin rafinare si filtrare chimica; uleiul de masline virgin, cu un gust placut, care nu are ulei rafinat in compozitie; uleiul extravirgin, de o calitate foarte buna, obtinut la prima presare a maslinelor; uleiul de masline presat la rece, obtinut prin a doua presare cand se foloseste apa calduta si aburi pentru a extrage tot uleiul, caldura absorbind din aroma maslinelor; uleiul de masline pomace, o versiune inferioara, obtinuta din ultima presare, dupa extragerea uleiurilor extravirgine si virgine.

Potrivit unui studiu din 2022 publicat in Caspian Journal of Environmental Sciences, “acizii grasi nesaturati din uleiul de masline reduc riscul de boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2, sindrom metabolic si hipertensiune arteriala”.

Studiul sustine ca principalele tari care produc ulei de masline de calitate superioara sunt Spania, Italia si Grecia, un aspect care ar avea efect in faptul ca aceste tari se confrunta cu mai putine cazuri de cancer de colon, de san si de prostata, mai putine cazuri de Alzheimer si o speranta de viata in crestere in comparatie cu oamenii din nordul Europei.

In acelasi timp, un studiu din 2023 publicat in Nature spune ca nu toate uleiurile de masline sunt la fel. 

Dupa ce au urmarit rezultatele pentru mai mult de 12.000 de subiecti pentru o medie de 10,7 ani, cercetatorii au ajuns la urmatoarea concluzie: „consumul moderat zilnic de ulei de masline virgin — o lingura, o lingura si jumatate — a fost asociat cu un risc de mortalitate cu o treime mai mic fata de celelalte cauze, si cu jumatate din riscul de mortalitate cardiovasculara. Aceste efecte nu au fost observate in cazul uleiului de masline obisnuit”.

Un al treilea studiu vine din partea Journal of the American College of Cardiology si analizeaza aproape 100.000 de persoane in perioada 1990-2018.

Journal of the American College of Cardiology a publicat un studiu condus de cercetatori de la Harvard care au analizat datele a 60.582 de femei si 31.801 barbati timp de 28 de ani. Cand au inceput studiile, niciunul dintre ei nu suferea de boli de inima sau de vreo forma de cancer. La fiecare patru ani, fiecare dintre subiecti a raspuns la un chestionar legat de dieta.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, pentru cei cu cel mai mare aport de ulei de masline, riscul de deces prin boli cardiovasculare a scazut cu 19%, in timp ce riscul de mortalitate prin cancer a scazut cu 17%. 

Acestia aveau, de asemenea, un risc cu 29% mai mic de deces din cauza bolilor neurodegenerative si un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza bolilor respiratorii.

In plus, s-a descoperit ca „inlocuirea margarinei, a untului, a maionezei si a grasimilor lactate cu ulei de masline a fost asociata cu un risc mai mic de mortalitate”.

Mai jos va prezentam o serie de beneficii ale uleiului de masline, bazate pe alte studii realizate de-a lungul timpului, incepand cu continutul sau de grasimi, care este predominant acid oleic, o grasime mononesaturata.

Se crede ca aceasta reduce inflamatia si unii cercetatori sustin ca reduce riscul de cancer, desi diferite studii au rezultate diferite in ceea ce priveste aceasta teorie.

Uleiul de masline contine, de asemenea, antioxidanti, reducand potential riscul de boli cronice, printre alte beneficii pe care le are pentru sanatate.

Specialistii sustin ca este “extrem de importanta” achizitia tipului corect de ulei de masline.

Se recomanda citirea listei de ingrediente cu mare atentie si verificarea certificarii calitatii, deoarece unele uleiuri etichetate drept „extra-virgin” au fost diluate cu alte uleiuri rafinate.

Deoarece uleiul de masline este destul de bogat in calorii, expertii in nutritie au declarat pentru The New York Times ca acesta nu ar trebui doar turnat pe sau in alimente. Mai degraba, ar trebui folosit ca inlocuitor pentru „sursele de grasimi mai putin sanatoase – in special untul si produsele lactate integrale, care contin grasimi saturate care pot creste nivelul colesterolului LDL”.

Expertii sugereaza ca doza zilnica sa nu treaca de 3 sau 4 linguri de ulei de masline pe zi, aceasta fiind limita de consum pentru a resimti beneficiile produsului.

Alti experti atrag atentia ca untul, consumat cu moderatie, poate face parte de asemenea dintr-o dieta sanatoasa. Jessica Titchenal, doctor in nutritie clinica si practician specializat in nutritie a declarat pentru Wellandgood.com: “Cantitati moderate de grasimi saturate, precum cele pe care le gasesti in unt, pot face parte si ele dintr-o dieta sanatoasa, iar untul contine, de asemenea, substante nutritive precum vitaminele solubile in grasimi”.

Titchenal a precizat ca untul si uleiul de masline sunt grasimi diferite, „asa ca, uneori, pur si simplu nu ar functiona intr-un fel de mancare inlocuirea unuia cu celalalt. Atat untul, cat si uleiul de masline pot fi incluse intr-o dieta sanatoasa.”

Citește în continuare