In Berlin, autoritatile sprijina infiintarea a peste 500 spatii de culturale, pe langa cele 2000 deja existente. Guvernul german investeste 1 miliard de euro in proiect. In plus, ofera tinerilor 50 de euro pe an pentru cheltuit pe cultura.
Berlin, capitala si cel mai mare oras al Germaniei, este recunoscut la nivel global ca unul dintre cele mai bogate centre urbane din punct de vedere istoric si cultural, fiind vizitat anual de turisti din toata lumea. Orasul, atestat in jurul secolului al XIII-lea, gazduieste in prezent trei situri istorice care se afla in Patrimoniul Mondial UNESCO si este celebru pentru muzeele si obiectivele sale turistice.
Datorita potentialului cultural al orasului, guvernul german a decis sa aloce pentru 2024 o suma de 947 de milioane de euro pentru crearea a 500 de spatii culturale noi, de la muzee, galerii, teatre si sali de spectacol, pana la cluburi de noapte si localuri. Acestea se vor adauga celor 2.000 de spatii culturale deja existente in oras.
Suma oferita de guvern a depasit asteptarile sectorului cultural berlinez si concureaza cu finantarile oferite de majoritatea statelor europene ca buget total pentru domeniului cultural in 2024. Aceasta investitie vine la pachet cu programul „jungendkulkarte” dedicat tinerilor berlinezi.
Pe langa suma impresionanta alocata sectorului cultural, tinerii din Berlin vor primi prin „jungendkulkarte” 50 de euro pe an pentru a-si plati taxele de intrare la aceste spatii culturale si in cluburi. In capitala Germaniei, cluburile au devenit un element reprezentativ pentru cultura locala si pentru viata de noapte berlineza, ceea ce a determinat ca acestea sa fie incluse in investitia facuta de guvern.
Joe Chialo, ministrul german pentru cultura si coeziune sociala, sustine ca acest program este destinat incurajarii tinerilor in a fi mai implicati in cultura si in protejarea si sustinerea patrimoniului.
In ciuda sumei uriase si a numarului mare de spatii care se vor deschide in Berlin, unele din cluburile de noapte se confrunta in prezent cu o posibila desfiintare din cauza extinderii unei autostrazi.
Administratia locala din capitala planuieste sa extinda in urmatoarele luni autostrada A100 care trece aproape prin mijlocul orasului, la nord de raul Spree, prin cartierul Friedrichshain care gazduieste unele dintre cele mai celebre cluburi de noapte din Berlin. Daca autostrada va fi extinsa, atunci o mare parte din aceste localuri vor trebui sa se inchida.
Printre spatiile aflate in pericol se afla cluburi precum Else, pe malul raului, About Blank si Wild Renate. Managerii acestor localuri au reactionat in schimb cu proteste organizate la care au participat localnici si clienti fideli ai cluburilor. Saptamana trecuta, peste 20.000 de persoane au participat la un astfel de protest, organizat cu ajutorul unor organizatii locale de protectie a mediului care la randul lor se opun extinderii autostrazii.
Atat atitudinea guvernului in cazul investitiei in cultura dar si reactia comunitatii locale cu privire la sustinerea unor localuri importante pentru atmosfera anumitor cartiere sunt exemple minunate de urmat si in Romania.
Mobilizarea berlinezilor fata de cultura a fost prezenta si in perioada pandemiei, mai jos puteti vedea cate exemple inspirationale care ar putea fi implementate si la nivel local. Tot mai jos puteti citi si despre clubul berlinez deschis de cel mai bine vandut artist roman contemporan, Adrian Ghenie.