Bienala de la Bucuresti din 2022 va fi prima din lume curatoriata de Inteligenta Artificiala in Realitate Virtuala.
A 10-a editie a Bienalei de Arta Contemporana de la Bucuresti, pe scurt BB10, se va desfasura in perioada 19 mai – 17 iulie 2022 si va fi curatoriata de Jarvis, un program de Inteligenta Artificiala creat de Spinnwerk in Viena.
Echipa care l-a numit pe Jarvis (Just A Rather Very Intelligent System, dupa majordomul inteligent al supereroului Iron Man din Universul Marvel) va lucra in urmatorii doi ani pentru a-l invata sa curatorieze lucrarile de arta folosind materiale de studiu despre istoria artei contemporane de la universitati renumite din intreaga lume, galerii si centre de arta.
La finalul procesului de „deep learning”, Jarvis va folosi cunostintele acumulate si algoritmii prin care a fost programat pentru a alege artistii care vor fi expusi in cadrul Bienalei.
Expozitiile si experientele din BB10 vor putea fi accesate in Realitatea Virtuala in intreaga lume prin seturile specifice pentru VR.
Bienala se va desfasura in galeria de Realitate Virtuala Spinnwerk care va fi lansata in octombrie si va fi accesibila in toata lumea. In Bucuresti si Viena vor fi amplasate spatii in care publicul va avea la dispozitie cabine cu seturi VR.
Intre timp, echipa formata din Eugen Radescu si Razvan Ion, care a lansat revista Pavilion si Bienala de Arta de la Bucuresti, a amanat a 9-a editie a Bienalei.
Evenimentul intitulat „Farewell to Research” care era programat in perioada 28 mai – 4 iulie, a fost adaptat pandemiei si va fi lansat prin workshopuri disponibile intre 23 si 28 iunie.
Programul BB9 a fost curatoriat de Henk Slager, va fi disponibil pe doua platforme online si va include specialisti precum Nick Aikens, Anselm Franke, Ola Hassanain si cercetatorii de la Qayyem.
Alte activitati programate in cadrul Bienalei au fost mutate la finalul verii. Evenimentul va culmina cu o serie de prezentari de la Tiong Ang cu proiectul „The Second Hands”, Claudia Braileanu – „Seamless Affinities” si Gustafsson & Haapoja – „Becoming” care vor fi desfasurate in primavara anului viitor.
Ascensiunea programelor de Inteligenta Artificiala care inlocuiesc artistii sau curatorii a fost prevazuta in rapoartele de tendinte din ultimii 3-4 ani.
La inceputul acestui an, Muzeul de Arta Recenta a gazduit o prima expozitie cu arta produsa de Inteligenta Artificiala. Detalii aici.
In toamna anului trecut, Bjork a creat, cu ajutorul unui program de Inteligenta Artificiala dezvoltat de Microsoft, sunete care se schimba in functie de vreme pentru lobby-ul unui boutique hotel din New York.