Astazi se pun in vanzare 400.000 de biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Veti vedea probele olimpice in cele mai celebre cladiri si spatii ale capitalei franceze, inclusiv in muzee, langa Turneul Eiffel si pe Sena.
In aceasta dimineata, incepand cu 11:00 (ora Romaniei), vor fi puse in vanzare o noua transa de bilete pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Paris din 2024. Este vorba despre 400.000 de bilete cu locuri rezervate pentru mai multe probe sportive.
Daca sunteti un fan al sporturilor olimpice sau daca sunteti in cautarea unui cadou de Craciun, acum este momentul sa cumparati biletele pentru Paris. O treime dintre acestea vor putea fi achizitionate la preturi accesibile care pornesc de la 50 de euro, iar restul vor costa de la 100 de euro in sus.
Puteti rezerva pana la 30 de bilete intr-o singura comanda, iar sistemul de livrare functioneaza pe principiul primul venit, primul servit.
Pentru atletism sunt puse in vanzare pana la 30.000 de bilete, iar pentru tenis 24.000. Pentru judo, scrima si sporturi in aer liber, numarul biletelor este redus si mult mai limitat. Tot azi se pun in vanzare si biletele pentru ceremoniile de deschidere si inchidere.
Pentru inaugurarea si incheierea Jocurilor Olimpice de la Paris, pretul biletelor sunt mai ridicate. Pentru deschidere, veti plati intre 90 si 500 de euro, in functie de locurile selectate. Pentru inchidere, pretul biletelor variaza intre 45 si 600 de euro.
Aceasta este a treia transa de bilete puse in vanzare pentru JO 2024, prima fiind la inceputul lui 2023 cand s-au vazut aproximativ 3,25 de milioane de bilete, iar cea de-a doua in luna mai a acestui an, cand s-au vandut alte 1,5 milioane. In total sunt disponibile 10 milioane de bilete, dintre care 8 milioane vor fi vandute in mod direct publicului.
Biletele pot fi cumparate de aici.
In cadrul Jocurilor Olimpice, Parisul va fi transformat intr-un stadion olimpic, activitatile fiind extinse prin tot orasul. Ceremonia de deschidere va fi gazduita pe Sena cu holograme, acrobatii si orchestre plutitoare in compania a cel putin 600.000 de spectatori.
Planurile ambitioase ale jocurilor din 2024 au fost facute publice in 2021 si presupun transformarea aproape in totalitate a orasului intr-o scena, fiind o desfasurare de forte impresionanta, la care participa inclusiv fostul ministrul francez al Sporturilor, Roxana Maracineanu, de origine romana.
Ceremonia de deschidere va avea loc pe 24 iulie 2024, cand 160 de barci, care vor transporta un total de peste 10.000 de sportivi, vor naviga pe Sena. Barcile vor parcurge sase kilometri intre podurile Pont d’Austerlitz si Pont d’Iéna. Organizatorii se asteapta la aproximativ 600.000 de participanti de-a lungul malurilor raului, in plus fata de un miliard de vizionari din intreaga lume, despre care sustin ca ar face din aceasta cea mai mare ceremonie de deschidere olimpica de pana acum.
Sena va gazdui evenimente de inot in apa deschisa si de triatlon; volei pe plaja va fi in Place du Trocadéro; iar sporturi precum BMX, breakdance si skateboarding vor avea loc pe Place de la Concorde.
Va invitam sa aflati mai multe despre cum vor fi desfasurate Jocurile Olimpice de la Paris in articolul de mai jos.
Tot pentru Jocurile Olimpice, Turnul Eiffel va fi vopsit intr-o nuanta aurie. Cele 19 straturi de vopsea actuale vor fi indepartate de pe turn, astfel, simbolul capitalei franceze isi va schimba culoarea maronie pe care o are din anul 1968.
Turnul va fi vopsit intr-o nuanta de galben-maro, nuanta pe care insusi Gustave Eiffel si-a dorit-o pentru monument. Este format din 18.000 de piese metalice imbinate cu ajutorul a 2,5 milioane de nituri, iar renovarea sa este estimata la 50 de milioane de euro.
Turnul Eiffel a fost inaugurat in anul 1889, cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, care a marcat 100 de ani de la Revolutia Franceza. Acesta a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu. Vasile Alecsandri a fost cel care l-a recomandat lui Gustave Eiffel pe tanarul inginer roman, intr-un moment in care Eiffel se afla intr-un impas in timpul lucrarilor pentru turn.
Era nevoie de o constructie stabila, care sa fie gata la timp pentru centenarul Revolutiei Franceze. In Franta nu a gasit solutii la acel moment, asa ca Gustave Eiffel a mers personal in Romania pentru a-i cere sfatul lui Gheorghe Panculescu.
Puteti citi mai multe despre turnul Eiffel si noua culoare in care va fi vopsit la articolul urmator: