Skip to content

Producatorii Blade Runner 2049 l-au dat in judecata pe Elon Musk pentru utilizarea unor imagini din film pentru noile reclame cu Robotaxiuri Tesla. In fapt, Musk a antrenat Inteligenta Artificiala sa copieze secventele.

In SUA tocmai a fost deschis un proces care ar putea scrie istorie deoarece va stabili un precedent pentru viitoare conflicte similare. Tinand cont de faptul ca petentul si inculpatul sunt doi jucatori importanti la nivel mondial, va fi interesant de vazut rezultatul.

Este vorba despre compania de productie a filmului Blade Runner 2049 care l-a dat in judecata pe CEO-ul Tesla, Elon Musk, precum si pe Warner Bros. Discovery, sustinand ca filmul de campanie al noilor Robotaxi-uri Cybercab (automobile fara sofer) este bazat pe imagini din pelicula regizata de Denis Villeneuve, castigatoare a doua premii Oscar. In fapt, Musk si echipa lui au antrenat software-ul bazat pe Inteligenta Artificiala sa “creeze” un peisaj similar cu secventele din Blade Runner 2039, rezultatul fiind extrem de similar.

Procesul va scrie istorie deoarece nu exista un precedent in acest sens iar decizia judecatorilor ar putea stabili norma pentru viitoare dosare similare.  

Astfel de conflicte au fost prevazute de expertii care au avertizat asupra utilizarii Inteligentei Artificiale si a modului in care incalca drepturile de autor. Pentru ca functionarea software-ului este din start problematica pentru ca Inteligenta Artificiala foloseste continut deja existent — fie ca este vorba de text, audio, foto-video — pentru a genera noi iteratii ale unor idei. In fapt, tot ceea ce s-a creat pana acum la nivel audio-vizual si text a devenit un material pe care IA il proceseaza si foloseste fara a plati drepturi de autor creatorilor operelor originale.

Problemele lui Elon Musk — unul dintre cei mai bogati si influenti oameni ai planetei, detinand atat Tesla dar si platforma Twitter care este extrem de puternica in SUA — au inceput inca de saptamana trecuta cand si-a atras furia lui Alex Proyas, regizorul filmului SF “I, Robot” din 2004, care l-a acuzat pe omul de afaceri ca i-a copiat desenele pentru masinile sale cu functie de autoconducere.

„Hei, Elon, imi poti da inapoi proiectele mele, te rog”, a scris Proyas intr-o postare pe X (Twitter), care a fost vizualizata de peste opt milioane de ori in cateva zile.

Insa Proyas nu l-a actionat pe Musk in judecata, asa cum a facut-o Alcon Entertainment, compania de productie din spatele Blade Runner 2049. Compania Warner Bros. Discovery este de asemenea inclusa in proces deoarece Musk a organizat lansarea automobilelor Cybercab la studiourile Warner, in parteneriat cu acestia.

Potrivit dosarului din instanta, Warner Bros. Discovery a contactat Alcon pentru a solicita utilizarea unor secvente din Blade Runner 2049 pentru prezentarea Tesla, cu o zi inaintea evenimentului.

Imagine din Blade Runner 2049
Campania Tesla

Andrew Kosove si Broderick Johnson, co-CEO Alcon, au refuzat solicitarea Warner Bros Discovery, opunandu-se ca filmul lor sa fie afiliat in vreun fel cu Tesla, Musk sau orice companie detinuta de Musk. Procesul sustine ca filmul „emana un miros de scuza subtire, inventata pentru a lega Cybercab-ul Tesla de branduri puternice de la Hollywood intr-un moment in care Tesla si Musk sunt in conflict cu Hollywood-ul”.

In loc sa respecte aceasta decizie, Tesla ar fi continuat sa creeze imagini generate de inteligenta artificiala care imitau indeaproape elemente din film. In timpul prezentarii noului automobil, Musk a facut referire in mod direct la film: „Stii, imi place «Blade Runner», dar nu stiu daca ne dorim acel viitor. Cred ca ne dorim acel palton pe care il poarta (n.r. Ryan Gosling), dar nu apocalipsa sumbra.”

In fapt, Musk ar putea intra in conflict inclusiv cu Ryan Gosling, protagonistul Blade Runner 49, deoarece secventa pe care a copiat-o include un personaj masculin care imita asemanarea lui Gosling si face trimitere in mod deliberat la secventa iconica din film in care K (personajul jucat de Gosling) priveste un Las Vegas in ruine.

Actiunea in justitie a companiei Alcon solicita despagubiri banesti si un ordin judecatoresc pentru a impiedica utilizarea in continuare a imaginilor generate de Musk. Procesul invoca mai multe incalcari, inclusiv incalcarea directa, indirecta si contributiva a drepturilor de autor, precum si recomandarea falsa. 

Warner Bros este de asemenea citat in calitate de parat deoarece detinea drepturi limitate de licentiere a secventelor din film, dar nu si pentru evenimentul Tesla.  In plus, Alcon subliniaza faptul ca WB nu detine drepturile de autor ale filmului si ca, din punct de vedere legal, trebuia sa obtina permisiunea Alcon inainte de a permite utilizarea imaginilor din film in prezentarea Tesla – permisiune care nu a fost acordata.

Cybercab-ul Tesla

Andrew Kosove, directorul general Alcon, invoca pozitiile sociale si politice ale lui Elon Musk ca fiind motivele pentru care nu isi doresc asocierea cu el sau companiile lui.

Kosove a declarat ca „orice marca prudenta care ia in considerare un parteneriat cu Tesla trebuie sa ia in considerare comportamentul masiv amplificat, extrem de politizat, capricios si arbitrar al lui Musk, care uneori se transforma in discurs de ura.”, iar in dosar se precizeaza ca “Alcon a petrecut cateva decenii si a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a transforma „BR2049” in marca celebra pe care o vedeti acum. Contractele anterioare „BR2049” care leaga marcile de automobile de imaginea francizei au avut preturi in dolari de opt cifre.”

Intr-adevar, miliardarul Musk a avut in ultimii ani iesiri extremiste iar recent l-a sustinut pe Donald Trump pentru campania prezidentiala din SUA, a donat cel putin 70 de milioane de dolari pentru eforturile acestuia de a reveni la Casa Alba si a promis ca va oferi 1 milion de dolari pe zi alegatorilor care semneaza petitia comitetului sau de actiune politica – in ceea ce multi considera a fi interferenta electorala.

Momentul copiat de Musk se afla in jurul minutului 5:40

Astfel de procese sunt inevitabile pana la aparitia unor masuri legislative care sa reglementeze clar utilizarea drepturilor de autor de catre Inteligenta Artificiala. Actrita Scarlett Johansson a trecut prin ceva similar recent cu reprezentantii companiei ChatGPT pe care i-a acuzat ca i-au copiat vocea dupa ce a refuzat oferta lor de a deveni glasul unui asistent de Inteligenta Artificiala. 

Citește în continuare