Bob Dylan isi expune pentru prima data lucrarile in SUA. Expozitia „Retrospectum” se va deschide in noiembrie la Miami
Florida International University (FIU) a anuntat ca va gazdui prima expozitie de arta vizuala a lui Bob Dylan in SUA in aceasta toamna, „Bob Dylan: Retrospectrum”. Evenimentul va avea loc pe 30 noiembrie la Muzeul de Arta Patricia & Phillip Frost al universitatii, unde Bob Dylan va prezenta mai mult de 120 de picturi, desene si sculpturi ale sale, lucrari pe care le-a realizat pe parcusul a 60 de ani. Expozitia va fi disponibila publicului pana pe 17 aprilie 2022.
Prima expozitie de lucrari de arta a lui Dylan a fost „The Drawn Blank Series”, prezentata la Kunstsammlungen Chemnitz, Germania in 2007. Expozitia care urmeaza sa aiba loc in SUA a fost conceputa initial pentru Muzeul de Arta Modernă (MAM) din Shanghai, China, unde s-a deschis pentru prima data in 2019.
„Bob Dylan este un artist seminal, recunoscut pe buna dreptate drept una dintre figurile definitorii ale culturii populare de mai bine de jumatate de secol”, a declarat Shai Baitel, directorul artistic al Muzeului de Arta Moderna (MAM) Shanghai, intr-un comunicat, citat de publicatia Rolling Stone. „Am vazut impactul profund si amploarea lucrarii lui Dylan la Shanghai, unde sute de mii au ajuns sa experimenteze si sa se angajeze cu creativitatea sa remarcabila, observatiile sale unice si comentariile sociale.”
Presedintele FIU, Mark B. Rosenberg, a adaugat, citat de aceeasi publicatie: „Cand am vazut catalogul reprezentand frumoasa si cuprinzatoarea expozitie Bob Dylan: Retrospectrum care a avut premiera la Shanghai in 2019, am stiut imediat ca vreau sa aduc lucrarile vizuale ale acestui artist iconic in Florida de Sud, sa se bucure studentii nostri, comunitatea noastra si vizitatorii din toată tara si din intreaga lume.”
Despre expozitie, Bob Dylan a mentionat la momentul in care expozitia a avut loc de Shangai ca:„A vedea multe dintre lucrarile mele la ani dupa ce le-am finalizat este o experienta fascinanta. Nu le asociez cu niciun moment, loc sau stare de spirit anume, ci le privesc ca parte a unui arc lung; un continuum care incepe cu felul in care merg mai departe in lume si schimb de directie pe masura ce perceptia mea este modelata si modificata de viata. Pot fi la fel de profund influentat de evenimentele din Morretes, Brazilia, precum si de omul care vinde El País la Madrid ”.
Mai mult, in timpul saptamanii de deschidere a expozitiei, Wolfsonian Public Humanities Lab (WPHL), centrul umanistic si artistic al FIU, va prezenta DYLAN @ FIU, un simpozion care exploreaza cariera si influenta culturala a lui Bob Dylan, programat sa coincida cu Miami Art Week.
Bob Dylan este un artist complet, care si-a conturat pasiunea pentru desen in timp ce compunea muzica, canta vocal sau instrumental, acesta folosind des muzicuta, chitara, chitara bas, pianul si orga electronica in concertele sale.
Dylan dateaza originea muncii sale ca artist vizual la inceputul anilor 1960. Cateva desene au ajuns in atentia publicului cu coperte de albume precum „Music from Big Pink” (1968) si „Self Portrait” (1970). In 1974, Dylan a petrecut doua luni studiind arta cu tutorele scolii Ashcan, Norman Raeben, care a filosofat importanta „onestitatii perceptive” – pictand viata asa cum se vede, nu imaginat. Dylan spune despre acest timp: „Mi-a pus mintea, mana si ochiul impreuna, intr-un mod care mi-a permis sa fac constient ceea ce am simtit inconstient”, noteaza Castle Fine Art, una dintre galeriile care ii vand lucrarile.
Arta lui Bob Dylan a fost asemanata cu cea a lui Pablo Picasso, criticii aplaudand susccesiunea colectiilor sale, care includ „The Beaten Path”, „The Drawn Blank Series”, „Train Tracks”, „Mondo Scripto” si „The Brazil Series”.
Contributiile lui Dylan la cultura mondiala au fost recunoscute si onorate cu multe premii. Printre acestea se numara un premiu al Academiei pentru piesa sa „Things Have Changed”, care a aparut in filmul din 2000 Wonder Boys, alaturi de 12 premii Grammy si un premiu special Pulitzer pentru „impactul profund asupra muzicii populare si culturii americane”. Alte premii includ Kennedy Center Honor prezentata de fostul presedinte Bill Clinton, Medalia prezidentiala a libertatii prezentata de fostul presedinte Barack Obama si Premiul Nobel pentru Literatura.
In ultimele sase decenii, artistul a lansat peste 50 de albume si a scris peste 500 de melodii, unele dintre cele mai faimoase fiind „Blowin ‘In The Wind”, „The Times They Are A-Changin” si „Like A Rolling Stone” ‘, care au fost reinventate vizual pentru prima data in colecția sa Mondo Scripto.
Melodiile sale au fost acoperite de peste 6.000 de ori de artisti atat de diversi precum Duke Ellington, Jimi Hendrix, Guns N ’Roses, Stevie Wonder, Rod Stewart, Red Hot Chili Peppers, Bob Marley, Pearl Jam, Neil Young, Adele sau U2.
Influenta lui Bob Dylan asupra muzicii pop nu poate fi contestata. Acesta a pus bazele mai multor scoli de compozitori, a redefinit meseria de vocalist si a scos in evidenta mai multe subgenuri pop, printre care folk-rock electro sau country-rock. Multe dintre cantecele lui Dylan au devenit creatoare de standarde, iar cele mai bune albume ale sale sunt in panoplia muzicii rock&roll.