Concertul Bob Marley „Live at the Rainbow” din 1977 poate fi urmarit in intregime pe YouTube
Este prima data cand concertul sustinut de Bob Marley & The Wailers din iunie 1977 in Londra este difuzat integral pe canalul oficial de YouTube al regretatului artist. Piesele sunt in aceeasi ordine in care au fost cantate. Concertul „Live at the Rainbow” face parte din turneul „Exodus” din 1977.
Setul de 13 melodii include piese clasice precum „I Shot the Sheriff”, „No Woman, No Cry” si „Jammin“.
A fost ultimul concert din cadrul turneului Exodus, dupa ce Marley s-a accidentat in timpului unui meci de fotbal. Sapte seri au fost rezervate pentru concerte, dar ultimele doua (de pe 5 si 6 iunie) au fost anulate.
Printre membrii Wailers, pe scena se numara basistul Aston „Familyman” Barrett, Tyrone Downie la clape, Carlton Barrett la tobe, Julian (Junior) Marvin la chitara, Alvin „Seeco” Patterson la percutie si I-Threes pentru vocile de fundal (Rita Marley, Marcia Griffiths si Judy Mowatt).
Sunt acceptate donatii in timpul transmisiei in direct, iar incasarile vor fi redirectionate catre artistii afectati de pandemia de coronavirus.
Lista de piese al concertului cuprinde:
1. „Trenchtown Rock” (4:22)
2. „Rebel Music (3 O’Clock Roadblock)” (5:06)
3. „Burnin’ and Lootin’” (5:04)
4. „Them Belly Full (But We Hungry)” (3:33)
5. „The Heathen” (7:16)
6. „I Shot the Sheriff” (5:21)
7. „War/No More Trouble” (8:11)
8. „Crazy Baldhead / Running Away” (9:24)
9. „No Woman, No Cry” (6:59)
10. „Lively Up Yourself” (8:41)
Continuate la cererea publicului cu:
11. „Jamming” (6:11)
12. „Get Up, Stand Up” (4:49)
13. „Exodus” (7:44)
Muzicianul jamaican Bob Marley a devenit cunoscut in toata lumea pentru compozitiile sale de reggae si un stil vocal distinctiv, pe care le-a inceput alaturi de grupul The Wailers in 1963.
Este un simbol al culturii si identitatii jamaicane, fiind considerat unul dintre cei mai influenti cantareti de reggae din toate timpurile.
Nascut in satul Nine Mile in Saint Ann Parish din Jamaica sub numele de Nesta Robert Marley, cantaretul a inregistrat in 1962 primele doua piese „Judge Not” si „One Cup of Coffee”, cu producatorul Leslie Kong, insa nu au avut succesul asteptat. Cele doua cantece au fost relansate postum pe albumul „Songs of Freedom”.
Dupa destramarea trupei The Wailers in 1974, Marley s-a mutat in Marea Britanie si a urmat o cariera solo, care a culminat cu lansarea albumului de succes „Exodus” in 1977.
Albumul l-a propulsat in topurile internationale, devenind astfel unul dintre artistii cu cele mai mari vanzari din toate timpurile, si a ramas in topurile britanice pentru 56 de saptamani consecutive. „Exodus” include cele patru hit-uri: „Waiting in Vain”, „Jamming”, „One Love” si „Exodus”. In anul 1978 a lansat albumul „Kaya”, care cuprinde single-urile „Is This Love” si „Satisfy My Soul”.
Diagnosticat cu un tip de cancer de piele in 1977, Marley s-a stins din viata patru ani mai tarziu, pe 11 mai 1981, in Miami, la varsta de 36 de ani.
Cea mai vizitata locuinta a orasului Kingston este o casa de lemn din perioada coloniala, unde Bob Marley a trait si a inregistrat din 1975 pana la moartea sa in 1981.
Astazi, casa functioneaza ca atractie turistica si a ramas in mare parte exact cum a fost pe vremea legendarului artist. Turul de o ora a muzeului ofera o perspectiva fascinanta asupra vietii superstarului reggae. Premiile sale de aur si platina sunt asezate pe pereti, alaturi de camasa sa preferata din denim si de Ordinul de merit acordat de guvernul jamaican.
O camera este in intregime tapetata cu clipuri media din turneul final al lui Marley, iar dormitorul simplu al cantaretului a fost lasat asa cum era. Fostul studio de inregistrari din spatele casei este acum o sala de expozitii cu cateva fotografii minunate cu Bob Marley. Mai este si o sala de teatru, unde turul se incheie cu un film de 20 de minute.