O lucrare a pictorului roman Bogdan Mihai Radu, expusa la Royal Academy of Arts din Londra. Este una dintre cele mai importante expozitii de arta contemporana din Europa.
In perioada 18 iunie – 18 august, in cadrul galeriei principale din Burlington House din Londra va avea loc a 256-a expozitie de vara organizata de Royal Academy of Arts. Este una dintre cele mai vechi si importante prezentari de arta si arhitectura contemporana din lume.
Lucrarea “Dupa ploaie” (After the rain) a artistului roman Bogdan Mihai Radu va fi inclusa de asemenea in expozitie, dupa ce doua creatii ale sale s-au aflat pe lista scurta a prestigioasei academii britanice in acest an. Este o pictura realizata in ulei pe panza, cu dimensiunile de 45 x 50 cm.
Este a doua oara cand o pictura a lui Bogdan Mihai Radu intra pe lista scurta a celebrei institutii londoneze, fiind inclus si in selectia din 2021.
Participantii la expozitie trebuie sa isi inscrie lucrarile intr-un apel online, deschis la nivel international, unde anul acesta au fost acceptate aproximativ 16.500 de lucrari. Prima runda de selectie se face pe baza imaginilor digitale, dupa care juriul alege 4.000 de lucrari pe care le analizeaza cu atentie in versiunea fizica, astfel fiind realizata selectia finala.
Selectia din acest an a fost coordonata de Comitetul Expozitiei si sculptorul britanic Ann Christopher care a declarat: „Intentionez sa explorez ideea de a face spatiu, fie ca este vorba de a da spatiu sau de a lua spatiu. Acest lucru poate fi interpretat in diferite moduri: a face spatiu poate insemna deschidere – a face loc pentru ceva sau cineva, de asemenea, a face spatiu intre lucruri. Am convingerea ca spatiile dintre sunt la fel de importante ca ceea ce separa acele spatii.”
Printre lucrarile artistilor invitati in acest an se numara Ackroyd & Harvey, Vivien Blackett, Diana Copperwhite, Andrew Pierre Hart, Permindar Kaur, Radhika Khimji, Kathy Prendergast, Rachel Whiteread si Charmaine Watkiss. Pe langa numarul mare de contributii inscrise prin concurs, vor fi expuse si lucrari ale academicienilor regali si onorifici, printre care Ron Arad, Frank Bowling, Michael Craig-Martin, Anselm Kiefer, Conrad Shawcross, Clare Woods si Rose Wylie.
In trecutul indepartat, Royal Academy of Arts era cel mai important organism de educare si de validare a artistilor, in vremuri in care nu prea existau galerii de arta. Aprobarea academicienilor britanici — care proveneau din randul aristocratiei — era o stampila care garanta promovarea unui artist si vanzarea acestuia in randul elitelor.
In fiecare an, Royal Academy of Arts acorda premii pentru lucrari remarcabile in cadrul Expozitiei de vara.
Prestigiosul premiu Charles Wollaston Award, in valoare de 35.000 de lire sterline, unul dintre cele mai importante premii de arta din UK, va fi acordat „celei mai deosebite lucrari” din cadrul expozitiei. Castigatorii vor fi anuntati in curand.
In total, expozitia va include peste 1.200 de opere de arta realizate de artisti celebri si celebrati la nivel national si international.
Majoritatea picturilor, gravurilor si sculpturilor vor putea fi cumparate, iar o serie de lucrari vor fi disponibile la preturi mai mici de 250 de lire sterline, ceea ce face din expozitie ocazia perfecta pentru a incepe o colectie de arta.
In varsta de 45 de ani, Bogdan Mihai Radu este nascut in Romania si stabilit la Londra.
A crescut in ultimii ani ai comunismului in orasul Talmaciu, unde si-a descoperit fascinatia pentru arta.
In copilarie, isi vizita mama la fosta fabrica de textile Firul Rosu, unde a devenit fascinat de culorile bogate ale papiotelor de ate pe care le produceau. Tot acolo a descoperit si imaginile cu picturi al artistilor englezi care urmau sa fie refacute in goblenuri, printre ei aflandu-se si John Constable, cel care a devenit mai tarziu o sursa de inspiratie pe Radu — fabrica a fost construita de sasii romani in 1923 si achizitionata in 1935 de o companie britanica.
Desi talentul pentru arte plastice i-a fost remarcat din copilarie de profesori, parintii au decis sa il trimita, pe rand, la Liceul CFR, Postliceala de informatica Friedrich Müller si o scoala de tehnician silvic. La scurt timp dupa aceea, a inceput sa faca voluntariat in centre pentru copii cu dizabilitati. Fiind martor al beneficiilor pe care le aducea copiilor terapia prin arta, a fost inspirat si s-a hotarat sa urmeze o cariera artistica.
In 2007, a fost admis la Universitatea de Arta si Design din Cluj. In paralel cu perioada petrecuta acolo, a urmat cursuri de maiestrie cu Cornel Brudascu.
Este cunoscut in primul rand pentru peisajele sale dramatice, pline de lumina si culoare, peisajele marine, naturile moarte florale si picturile sale abstracte.
Prima expozitie a avut loc in 2002 la Sibiu, in anul urmator devenind membru al filialei locale UAP. Au urmat expozitii in mai multe locuri din Romania, inclusiv in capitala la Atelier 35, Teatrul National de Opereta, Teatrul de Comedie si Biblioteca Centrala Universitara.
Dupa ce a participat la Oxford International Art Fair in 2018 — unde a castigat Premiul I, ceea ce i-a adus invitatia sa-si prezinte lucrarile la Tokyo International Art Fair —, Radu s-a mutat la Londra pentru a se inspira dintr-o cultura si un mediu diferit. Aexpus de doua ori la sediul Institutului Cultural Roman din Londra, expozitia din 2019 — “Searching for Life” — fiind vizitata inclusiv de Tony Blair.
In noiembrie 2020, a primit Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler din partea presedintelui Klaus Iohannis iar in 2021 a avut expozitia personala “Inima Reginei Maria”, la Palatul Mogosoaia. Pictura „Flori galbene” din seria respectiva a fost selectionata in lista scurta pentru expozitia de vara Royal Academy of Arts.
Lucrarile lui Bogdan Mihai Radu sunt incluse in mai multe colectii muzeale, inclusiv Muzeul National Cotroceni si Colectia Familiei Regale din Romania.
Mai multe despre picturi gasiti pe site-ul artistului.