Cel mai scump Botticelli din istorie a fost vandut ieri cu 92 de milioane de dolari.
Tabloul „Young Man Holding a Roundel” (Tanar care tine un medalion), creat la finalul anilor 1470 sau inceputul lui 1480, era una dintre ultimele lucrari semnate de Sandro Botticelli aflate in proprietate privata. Toate celelalte apartin unor muzee sau institutii culturale.
Portretul tanarului italian a fost scos la vanzare de Sotheby’s prin cea mai spectaculoasa licitatie de arta din ultimele luni. Rezultatul obtinut a fost de 92,2 milioane de dolari.
Licitatia a fost transmisa online din New York, a durat 4 minute si jumatate si a atras numai doi competitori.
Castigatorul a fost Lilija Sitnika, un dealer de arta care lucreaza pentru clienti din Rusia. Al doilea concurent era din zona Asiei. Initial, lucrarea era estimata ca va atinge un prag maxim de 80 de milioane de dolari.
Sotheby’s a lucrat patru luni la campania de marketing a tabloului, l-a expus in Londra, Los Angeles si Dubai si a publicat un catalog de 100 pagini cu esee scolastice si analize tehnice ale portretului.
Un astfel de tablou apartinand unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati Maestri ai artelor apare foarte rar in licitatiile publice.
Casa de licitatii a oferit insemnatatea meritata anuntului vanzarii lui Botticelli printr-o serie de mesaje de tip teaser pe care le-a postat pe social media in ultima saptamana. Au fost descrise ca fiind anticipative pentru un anunt extrem de important iar dezvaluirea a fost facuta printr-un film in care tabloul este expus cu mare grija pe perete.
Licitatia a facut parte din „Saptamana Maestrilor” in care Sotheby’s va scoate la vanzare piese foarte rare.
In cazul lui Botticelli, exista mai putin de 20 de tablouri in proprietate privata iar portretul de fata este considerat unul dintre cele mai fine exemple care ii poarta semnatura geniului italian. A fost creat in perioada cea mai prolifica a Maestrului, in acelasi timp cu „Primavera” si „Nasterea lui Venus”, cele mai cunoscute tablouri ale sale.
Christopher Apostle, seful departamentului dedicat Vechilor Maestri de la Sotheby’s a declarat ca stilul lui Botticelli a devenit sinonim cu imaginea omului Renasterii florentine. De la nimfe, zeite, Madonne, sfinti si pana la portretele unor nobili sau ale unor tineri artisti ai vremurilor, tablourile sale includ virtutile intelectuale, umane si curtenesti care au definit perioada Renasterii.
Portretul tanarului care ar putea fi unul dintre fiii familiei De Medici este unul dintre cel mai bine pastrate si conservate tablouri din perioada Renasterii, fiind pastrate intr-o antecamera dintr-o casa privata, departe de lumina si de ochii lumii.
„Young Man Holding a Roundel” a fost inregistrat pentru prima oara in 1930 in colectia Lordului Newborough din Caernarfon, in Tara Galilor. A fost cumparat anterior de Sir Thomas Wynn, primul Lord de Newborough, in perioada cand a locuit in Toscana.
Ulterior, a fost cumparat de un vanzator de arta care l-a vandut unui colectionar privat. Mostenitorul acestuia l-a scos la licitatie in 1982 si a obtinut 810.000 de lire sterline de la proprietarul din prezent.
In ultimii 50 de ani, lucrarea a fost imprumutata pe termen lung catre National Gallery din Londra, Metropolitan Museum of Art din New York, National Gallery of Art in Washington si Städel Museum in Frankfurt.
Pretul atins de portret este un record pentru operele lui Botticelli si este cel mai scump tablou al unui Vechi Maestru vandut de la „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci care s-a vandut cu 450 de milioane de dolari in 2017.
Recordurile anterioare pentru cel mai bine vandut portret au fost stabilite de „Portretul lui Adele Bloch Bauer II” realizat de Gustav Klimt, vandut in 2006 cu 87.9 milioane de dolari si de „Portretul Dr.Gachet” al lui Van Gogh, cumparat in 1990 pentru 82,5 milioane de dolari.
Anul trecut a fost descoperita o noua lucrare a Maestrului Botticelli, mai multe detalii gasiti mai jos:
Mai jos puteti descoperi contextul prin care vanzatorul tabloului lui Botticelli si alti oameni bogati investesc atat de multi bani in lucrari de arta rare.
Mai jos puteti descoperi cele mai scumpe tablouri ale Vechilor Maestri vandute la licitatie. Dupa licitatia Sotheby’s, lucrarea lui Botticelli va prelua locul al treilea.