Bourges, un oras de doar 65.000 locuitori din centrul Frantei, s-a oferit pentru un experiment pentru redeschiderea salilor de spectacole
Sub presiunea extraordinara a artistilor care de un an nu mai muncesc, primarul oraselului francez Bourges i-a scris ministrului Culturii din Franta oferindu-si comunitatea pentru un experiment care ar putea duce la deschiderea salilor.
“Intreaga noastra comunitate este deschisa sa faca un experiment pentru a testa si implementa toate procedurile si protocoale sanitare pe care le doriti pentru a avea deschise din ce in ce mai multe institutii culturale – muzee, teatre, sali de concerte, cinematografe.”
Oraselul are toata gama de spatii culturale – de la hale din fabrici dezafectate transformate in galerii de arta contemporana pana la teatru in sala clasica, intr-o cladire foarte veche, dar si sali de concerte pentru cateva mii de spectatori.
Primarul orasului vrea ca lumea artistica sa se intoarca la protocoalele de dupa primul lockdown care includeau distantarea sociala intre spectatori, dezinfectanti, o curatenie speciala a salii inainte si dupa spectacol.
In Franta va fi o dezbatere intre autoritati si reprezentatii institutilor culturale pe 20 ianuarie pentru o noua evaluare a momentului in care sa se deschida salile de spectacol.
Francezii sunt gata insa sa faca si teste in ziua spectacolului – concert, teatru – doar pentru a putea merge din nou la evenimentele care le aduceau bucurie.
In Barcelona la inceputul lui decembrie 2020 s-a facut un experiment in care un concert s-a desfasurat in conditii asemanatoare cu ceea ce aveam inainte de pandemie, fara o distantare foarte mare intre spectatori, dar cu masca de protectie, iar fiecare dintre cei 500 spectatori avea un test antigen covid negativ realizat in ziua respectiva. Desi procedura e asemanatoare cu cea pentru calatoria cu avionul sau intrare intr-o tara cand vii dintr-o zona rosie, oficialitatile spun ca experimentul realizat de medicii unei Fundatii care lupta impotriva bolilor cu infectii virale sau SIDA nu este relevant pentru ca testele antigen nu au o mare acuratete, iar o procedura oficiala care sa se bazeze doar pe aceste teste pentru accesul la concerte unde se consuma alcool, ar fi extrem de periculoasa.