Brad Ingelsby, creatorul Mare of Easttown “Personajul i-a acaparat lui Kate Winslet aproape doi ani. E vorba de esecul ei ca mama, de un esec ca detectiv. Cred ca atunci când se strâng atâtea probleme, incepe sa te afecteze.”
Din 18 aprilie, puteti vedea pe HBOGO, Mare of Easttown, o mini serie cu Kate Winslet in rolul principal – in ipostaza unei foste sportive de performanta de mare succes a carei viata post sport este ca ofiter de politie.
E o poveste despre viata intr-un orasel mic din Pennsylvania in care sunt traficanti, crime iar oamenii care au cunoscut succesul isi doresc mai mult de la viata.
Seria este creata de Brad Ingelsby (care este si scenarist coordonator, producator executiv)
care a semnat scenariile unor productii extrem de apreciate precum The Way Back si American Woman, iar regizorul este Craig Zobel (regizorul controversatului thriller The Hunt).
Mare of Easttown are 7 episoade si se anunta a fi senzatia primaverii la HBO.
In avanpremiera, prin amabilitatea HBO Romania va prezentam un interviu cu Brad Ingelsby, creatorul si scenaristul Mare of Easttown
Care a fost geneza lui Mare of Easttown?
BI: A venit dintr-o dorinta de a scrie despre „acasa”. Orasul din serial este o versiune fictionalizata a locului in care am crescut. E un fel de amalgam al unor locuri micute din zona Pennsylvania, dar cred ca de fapt am vrut sa scriu despre „acasa” si unele dintre ritmurile si ritualurile locurilor in care am crescut. Apoi, in mod clar, am vrut sa scriu un personaj ca Mare – o persoana pe care mi s-a parut interesant s-o examinez intr-un asemenea punct de cotitura din viata ei. Tocmai a trecut printr-o criza personala, incearca sa repare fisurile din viata ei personala si apoi, peste toate astea, apare un mister si presiunea de a rezolva cazul unei disparitii si a unei crime care implica doua fete… Mi s-a parut un punct interesant de inceput.
Este peronajul Mare bazata pe o persoana anume?
BI: Nu e cu adevarat o persoana specifica. Am crescut in jurul multor sportivi, asa ca eram familiarizat cu acest concept de experienta a gloriei din trecut si cum trebuie sa gasesti o a doua viata, cum s-ar spune. Ai parte de aceste reusite ca adolescent si esti in lumina reflectoarelor. Si apoi cum arata cel de-al doilea act al vietii tale? Mereu mi se pare o intrebare interesanta, mai ales la sportivi, care au crescut intr-un mod diferit de majoritatea oamenilor. De obicei vedem genul acesta de povesti la barbati, asa ca mi s-a parut ca in acest caz, cu Mare, e ceva subversiv. Asteptarea publicului e sa vezi mereu un sportiv barbat, nu? Ei bine, in cazul acesta, hai sa vedem cum e pentru o femeie. Si apoi daca adaugi toate problemele personale, pierderea fiului, mama ei cu care nu se intelege, dar care brusc e in casa ei; relatia cu fiica ei, mereu cu probleme, mai ales de la moartea lui Kevin.
Asa ca am simtit ca ii pui in fata o multime de probleme… dar Mare e o tipa rezistenta. Aceasta e o femeie incapatânata care are un anumit set de credinte si de valori. Unul dintre lucrurile pe care le-am admirat intotdeauna la Mare a fost ca exista o anumita bunatate cu strainii, pe care nu prea o ofera si celor mai apropiati, cu care locuieste. Mi s-a parut ceva foarte interesant – ca poate fi draguta si buna la suflet si plina de compasiune cu strainii, dar acasa este o femeie diferita. In multe feluri, calatoria ei din poveste e o reintoarcere la familie. S-a distantat in multe feluri de cei de acasa. Iar calatoria e un mod de a se intoarce incet – intr-un fel foarte caracteristic lui Mare.
Evident, ne-am gândit la Kate si i-am dat primele doua scenarii agentului ei. Le-a citit aproape peste noapte, ceea ce e o nebunie in acest domeniu. De obicei dureaza saptamâni peste saptamâni sa convingi o actrita de statura lui Kate sa citeasca orice. Am vorbit cu ea si a zis „Grozav, vreau in proiect”.
Cum ai descrie lumea in care are loc actiunea serialului?
BI: Mi se pare amuzant ca am crescut intr-o comunitate foarte draguta, la jumatate de ora de Philly (Philadelphia – n.trad). Si cu toate astea, locul din care provin si parintii mei sunt din miezul clasei muncitoare. Bunicul meu avea un bar in oras, frecventat de multi muncitori din constructie, iar tatal lui era un alcoolic care il parasise. Asa ca aveam aceste valori de clasa muncitoare. Acesta e lucrul pe care am vrut foarte mult sa-l arat, desi nu am vrut sa fac asta cu un aer de superioritate – exista un eroism in trezitul in fiecare dimineata si dusul la un loc de munca pe care nu-l iubesti cu adevarat, dar pe care il faci pentru ca ai o datorie si un angajament fata de familia ta. Chiar admir acest lucru. Inca admir acest lucru. Am vrut sa-i arat pe acesti oameni cu reala compasiune si am vrut ca ideea asta de eroism, eroismul obisnuit, sa fie o idee clara. Mi se pare ciudat ca nu apucam sa vedem asa prea des pe ecrane, adica Ken Loach (regizorul britanic) face acest gen de povesti foarte bine, dar nu e ceva ce vezi prea des. Si am vrut sa iau aceasta idee si sa creez un grup de personaje „reale” si sa le pun pe ecran.
Cum a ajuns Kate Winslet sa fie implicata in proiect?
BI: Asta a fost pur si simplu o lovitura norocoasa. Aveam doua scenarii gata si abia incepeam sa ne gândim cine ar putea fi o Mare uimitoare. Evident, ne-am gândit la Kate si i-am dat primele doua scenarii agentului ei. Le-a citit aproape peste noapte, ceea ce e o nebunie in acest domeniu. De obicei dureaza saptamâni peste saptamâni sa convingi o actrita de statura lui Kate sa citeasca orice. Am vorbit cu ea si a zis „Grozav, vreau in proiect”. Nu ne-a venit sa credem, dar am impresia ca ea era pasionata de ideea de a face ceva diferit. Cred ca a raspuns pozitiv la ideea de a juca un detectiv dintr-un oras mic. Si trebuie sa spun ca unul dintre lucrurile speciale la serial este ca, imediat ce o vezi pe ecran, crezi imediat ca e detectiv intr-un oras mic din Pennsylvania. Convingerea pe care o are… Imediat ce o vezi pe ecran, imediat o crezi, ceea ce e uimitor.
Ce fel de ton voiai sa obtii cu Mare of Easttown?
BI: Cred ca unul dintre lucrurile pe care oamenii le vor admira la acest show este simtul umorului. Evident, e un show serios – e un mister; ai de-a face cu disparitia unei fete si moartea alteia. Asa ca ajunge in unele locuri dificile, dar cred ca Kate si Jean Smart [Helen] au adus un fel de lejeritate care ajuta la echilibrarea temelor serialului. Niciodata nu e prea intunecat si mereu exista câte o gluma. Kate intreba mereu: avem vreo gluma de spus aici? Avem râsete de stârnit aici? Asta pentru ca intelege povestile atât de bine si stie ca atunci când ai de-a face cu lucruri grele, ai nevoie de ceva umor. Nu mai lucrasem cu ea pâna acum si mi se pare extrem de amuzanta si o persoana foarte buna la suflet.
Cum a afectat-o interpretarea unui asemenea personaj pe o perioada atât de lunga?
BI: In primul rând, ai dreptate – a fost un proces lung. Imi inchipui ca Kate se scufunda in toate personajele ei, dar acesta i-a acaparat aproape doi ani. Pe lânga asta, cred ca unele dintre lucrurile pe care le traieste Mare sunt greu de interpretat. E vorba de esecul ei ca mama, de un esec ca detectiv. Si cred ca atunci când se strâng atâtea probleme, incepe sa te afecteze.
***
Cu câstigatoarea de Oscar, Emmy si Globul de Aur Kate Winslet (productia HBO „Mildred Pierce”) in rolul principal, de la creatorul si scenaristul Brad Ingelsby („The Way Back”), sub bagheta regizorala a lui Craig Zobel (show-ul HBO „Cei ramasi/ The Leftovers”), mini-seria in sapte parti MARE OF EASTTOWN debuteaza duminica, 18 aprilie pe HBO si va disponibila pentru streaming pe HBO GO.