Un portret rar de Brancusi, un Basquiat de 41 de milioane de dolari si un Banksy vandut in scopuri caritabile, toate intr-o licitatie record de 274 de milioane de dolari.
In seara de 23 de martie, casa de licitatii Christie’s a transmis live o serie de licitatii cu opere de arta create in secolul al XX-lea. Evenimentul a avut loc in Londra si a fost difuzat in saloane de vanzari din Hong Kong si New York.
Peste 400.000 de oameni au urmarit tranzactiile care au insumat 230.312.562 de euro pe YouTube, Facebook si WeChat (in Asia).
Cel mai spectaculos rezultat al serii a fost obtinut de „Razboinic”, un Basquiat din 1982 vandut cu peste 35 de milioane de dolari.
„Razboinicul” lui Basquiat a devenit cea mai valoroasa opera de arta occidentala vanduta pana acum in Asia. Infatiseaza un luptator care tine in mana o sabie, ridicata si gata de lovitura.
Realizat intr-un stil asemanator, un autoportret al artistului american a fost vandut cu peste 9 milioane de lire sterline, depasind estimarile plasate intre 3,5 si 5,5 milioane de sterline.
Autoportretul a fost pictat in 1988, ultimul an al vietii lui Jean-Michel Basquiat si este descris de specialistii Christie’s in arta moderna drept un punct culminant al carierei sale metorice. Cu bratele ridicate, artistul evoca reprezentarile razboinicilor, boxerilor si ale sculpturilor Dogon din Insula Mali, aflate in pozitie de rugaciune. Gestul simbolizeaza o legatura intre cer si pamant. Si in acelasi timp, el pare sa se destrame, bratele sale se dezintegreaza intr-o imagine in care artistul se confrunta cu propria sa mortalitate. Lucrarea a fost expusa o singura data, in ultima expozitie solo din timpul vietii lui Basquiat, in 1988 la Galeria Thaddaeus Ropac din Salzburg.
La 27 de ani cand a decedat in urma unei supradoze de heroina, Basquiat devenise o figura mitica in acelasi mod in care Banksy este cunoscut astazi.
S-a remarcat in 1978 ca artist de graffiti, parte din duo-ul SAMO care eticheta propriul nume si sloganuri criptice in centrul Manhattanului. Dupa lucrari create in cadrul grupului Breakout, colaborari cu Andy Warhol si titlul de cel mai tanar artist expus la Documenta VII, Basquiat a fost prezentat pe coperta revistei New York Times drept simbol al scenei de arta contemporane a vremurilor.
Autoportretul vandut la Christie’s a fost inspirat de un laitmotiv al mortii care l-a pasionat inca din primii ani de viata. In timp ce se afla in spital in urma unui accident de masina din copilarie, mama lui Basquiat ii daduse o copie a lui „Anatomia lui Gray”. Cartea l-a ajutat sa-si inteleaga corpul pe masura ce se vindeca si a devenit o cheie in dezlegarea misterelor din spatele operelor sale. Multe dintre figurile sale isi dezvaluie craniile, muschii si functionarea interna ca si cum ar fi vazute printr-o radiografie a unor eroi dezintegrati.
A doua vedeta a serii a a fost „Game Changer” al lui Banksy. Estimat la 3,5 milioane de lire sterline, a fost vandut cu 16,7 milioane de lire sterline. Veniturile din vanzarea lucrarii vor fi folosite pentru a sprijini personalul si pacientii Spitalului Universitar din Southampton si pentru organizatiile caritabile care ajuta sistemul national de sanatate britanic.
„Game Changer” a fost instalat in mai 2020 in spitalul Southampton din sudul Angliei, ca gest de multumire fata de personalul medical in timpul primului val al pandemiei. Desi cadoul lui Banksy a fost destinat de la bun inceput pentru a fi vandut in scopuri caritabile, o reproducere a lucrarii va fi instalata in locul acestuia, in spital.
Cu o dimensiune de un metru patrat, lucrarea pictata manual arata un baiat imbracat in salopeta care si-a aruncat jucariile Batman si Superman in favoarea unei asistente medicale a carei uniforma a fost transformata in cea similara unei eroine prin masca si pelerina. Singura pata de culoare a imaginii este simbolul Crucii Rosii inscriptionat pe pieptul ei.
Un desen rar al lui Constantin Brancusi cu Printesa Marie Bonaparte a fost vandut cu 406.000 de euro. Pictata in 1912, lucrarea de 53 de centimetri lungime si 41 de centimetri latime este descrisa ca fiind realizata in cerneala, grafit si acuarela pe carton, fiind semnata de artistul roman in partea stanga jos si dreapta jos.
Lucrarea infatiseaza una dintre cele mai mari muze ale lui Brancusi, care a lucrat mai putin de 200 de opere non-sculpturale, majoritatea fiind portrete de femei si nuduri.
Printesa Marie Bonaparte, nepoata Imparatului Napoleon si sotia Printului George I al Greciei, a fost una dintre figurile principale ale societatii pariziene de la inceputul secolului trecut. L-a intalnit pe Brancusi in 1909 cand i-a cerut sa ii ciopleasca un bust. Inspirat de intalnire, Brancusi a creat „Femeia care se priveste in oglinda” dar, nemultumit de rezultatul final, l-a reconstruit radical si l-a transformat in faimoasa serie „Printesa X”.
Portretul vandut la Christie’s este strans legat de „Femeia care se priveste in oglinda”, fiind parte a unei mici serii in care Brancusi a explorat unei tinere femei vazute din profil, cu privirea in jos, capul si gatul formand un arc unic. Artistul a redat zona capului si a gatului ca si cum ar fi marmura stralucitoare si neteda in acelasi timp.
O alta lucrare valoroasa a fost „Femeie goala cu colier, dormind” (1932) a lui Picasso. A fost vanduta cu 14,5 milioane de lire sterline, fiind un portret intim realizat de faimosul artist spaniol cu amanta sa Maria Theresa. Formele voluptuoase ale acesteia au inspirat ceea ce specialistii considera a fi cea mai prolifica perioada din productia artistica a lui Picasso.
Al doilea tablou al lui Picasso din licitatie ii este dedicat tot uneia dintre muzele sale. „Femeia asezata pe un fotoliu negru” este o reprezentare a lui Jacqueline, cea de-a doua sotie a pictorului. Lucrarea a fost vanduta cu 9,6 milioane de lire sterline.
In cadrul licitatiilor au fost vandute lucrari importante care au definit arta secolului trecut. Printre artistii cunoscuti s-au numarat Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Francis Bacon, Damien Hirst, Henry Moore, Salvador Dali, Max Ernst, Joan Miro, Rene Magritte si Anish Kapoor.